Students can use Maths Mela Class 3 Solutions Chapter 7 Raksha Bandhan Question Answer to explore alternative problem-solving methods.

## Maths Mela Class 3 NCERT Solutions Chapter 7 Raksha Bandhan

Tomorrow is Gopal’s favourite festival

Gopal and Dhara are very excited. Their beloved Atya (father’s sister) is visiting them today. They have cleaned and decorated their house.

Carefully observe Gopal’s house.

What do you find interesting here?

____________________________

Answer:

We find so many leaves, glasses, flowers and pomegranate here.

Find and count the number of each of these objects and write.

Leaves _____

Glasses _____

Pomegranate ____

Flowers ____

Answer:

Leaves 24

Glasses 30

Pomegranate 24

Flowers 20

Celebration begins!

Dhara’s mother has bought some material for the festival.

Guess the festival they are preparing for.

Let’s make Rakhis

How many threads, flowers and beads do they need?

Answer:

**Try it Out!**

For making 10 such Rakhis, we need …….. flowers, …….. threads and ………. beads.

There are 30 flowers, 30 threads and 30 beads. How many Rakhis can you make with this material? Use drawings if needed to find out the answer.

Answer:

**Fun Activity**

Try making a colourful Rakhi at your home. Show it in the class.

Do yourself

Jagannath Sweet Shop

Imagine yourself to be Dhara. Distribute 18 laddoos equally among

nine of your friends.

Let’s see how Dhara has done it.

When 18 laddoos are shared equally among nine people, each of them gets ………….. laddoos.

18 equally shared by 9 is 2 each.

Or, 18 ÷ 9 = 2 laddoos.

**Try it Out!**

Look at the figure carefully. Estimate the number of kaju katlis.

Count and write the number of kaju katlis.

Total number of kaju katlis = __________

Distribute all kaju katlis equally among 5 people. You can do it by drawing kaju katlis on the plates. How many will each get?

Compare your work with Dhara’s work.

**Let us Do**

Question 1.

Distribute all the kaju katlis equally among 4 people.

How many kaju katlis will each get?

Let us do this in the picture given below. Strike out the kaju katlis from the tray and draw them in the plates.

The first step has been done for you.

Answer:

Distribute all the kaju katlis equally among 4 people.

Question 2.

Distribute all the 15 pedas in plates equally among 5 people. How many pedas will each get?

Answer:

**Let us Think**

Question 1.

Each cycle needs 2 wheels. How many cycles can be fitted with 12 wheels?

Answer:

Question 2.

Look at the picture carefully. Count the number of jalebis.

There are ______ jalebis.

How did you count? Discuss with your friends.

Counting in groups, we see there are six groups of four jalebis each,

Are there enough jalebis for everyone in Dhara’s family to have four each? Share your thoughts in the class.

How many jalebis should Dhara buy so that everyone can get four each?

Answer:

No 24 jalebis are not enough for everyone in Dhara’s family to have four each.

Total members of Dhara’s family = 9

So we need 3 more group of 4 jalebis.

4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 = 36

Dhara should buy 36 jalebis so that everyone get four each.

Plants in the garden

Dhara and Gopal see a flower bed on their way home.

Dhara: The number of plants is

6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 = ………….

8 times 6 =

= 8 × 6 =

Gopal: No, it is 8 + 8 + 8 + 8 + 8 + 8

= 6 × 8

Who do you think is correct?

Answer:

Plants in the garden (Page 93)

Dhara: The number of plants is

6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 = 48

8 times 6 = 8 × 6 = 48

Gopal: No, it is 8 + 8 + 8 + 8 + 8 + 8

6 × 8 = 48

Dhara and Gopal both are correct.

Different ways of grouping.

Can you complete this equal grouping and write it as multiplication?

Can you find more equal groups of different sizes? Draw them and write as multiplication.

Answer:

Visit to a Farm

The next day the children take their Appa and cousins to the farm.

They see a lot of chickens there. Let us count chickens in the farm!

Answer:

Skip Jumping Game

In the evening, the family goes to the playing field.

Atya draws a curvy number track on the ground with a stick. She asks Dhara to write numbers starting from 0.

Starting from 0, Dhara jumps to 3. From 3 she goes to 6. From 6 she goes to 9. Now continue to see how Dhara jumps after 9.

Answer:

Dhara is Skip Jumping by 3

**Let us Do**

Question 1.

Guess and write the next number she will jump onto.

Answer:

Question 2.

Is there a pattern in these numbers: 3, 6, 9, …?

Answer:

Yes, the numbers 3, 6, 9 …………. has pattern. The next number is three more than the previous number.

Question 3.

How many steps forward is Dhara jumping each time?

Answer:

Dhara is jumping 3 steps forward each time.

Question 4.

Continue skip jumping by 6 by drawing the jumps on the number track.

Answer:

Continue skip jumping by 6

Question 5.

Can this skip jumping be used to form times-6 table? Write times-6 table in your notebook.

Answer:

Question 6.

Is there repeated addition happening? Make times-4 table using repeated addition in the picture given below.

Answer:

Yes, there is repeated addition happening.

Question 7.

Gopal is doing skip jumping of ______ steps.

After 27 he will jump on ___, _________

Answer:

Gopal is doing skip jumping of __9__ steps.

After 27 he will jump on 36, 45.

Question 8.

What times table can you construct from Gopaks jumps? Make it in your notebook.

Answer:

We can construct table of 9 from Gopal’s jumps.

Question 9.

Dhara also skip jumps. Gopal notes down the jumps but he misses the first few numbers.

By what numbers was Dhara skip jumping? Construct the times table of this number in your notebook.

Answer:

**Let us Play**

Atya places a flower on 12.

Skip jump with equal steps to reach the flower.

No direct jumping to the flower is allowed.

The one who reaches the flower in the smallest number of jumps wins.

• What skip jumping number will you choose? ______

Play this game with your friends by putting the flower on different numbers on the track. See who is able to reach in the minimum number of jumps.

Are there numbers that can be reached only through skip jumping by 1? Find 3 such numbers.

Answer:

I will choose to skip number 6 to reach the flower in the smallest number of jumps.

Total = 2 jumps.

Yes, some numbers that can be reached only through skip jumping by 1.

Such numbers are 7, 11 and 13

**Fun Way of Writing Tables**

Mithu figures out another way of writing multiplication tables by drawing sticks! Do you see repeated addition in this?

• Let’s try making a 5 times table with sticks.

Complete the times-5 table using sticks

Answer:

Complete the times-5 table using sticks

• Make times-6 to times-10 tables using the sticks method shown above.

Answer:

Multiplication Tables

Seeing Patterns in Multiplication Tables

Look at the times-5 table. What patterns do you see?

Guess what will be the last digits of 11 × 5 and 12 × 5.

Give 3 examples of numbers that when taken 5 times gives an answer ending with

(i) 0 ……….. …………. …………..

(ii) 5 ……….. …………. …………..

Without finding the answer, can you tell the last digits of 18 × 5, 23 × 5, 32 × 5, 50 × 5.

Look at the times tables of 2, 3, 5. They have a relation between them. Can you see it?

Answer:

(i) 0 4, 6, 8

(ii) 5 3, 5, 7

Is there a relation between the two circled numbers and the boxed number? Does this happen for the next rows also?

Can you find other examples of two tables adding up to a third table?

Answer:

**Let us Do**

Question 1.

Draw pictures for each of the following problems in your notebook. Use counting, number line jumps or any other method to solve the problems.

a. There are 5 jars with 4 cookies in each jar. How many cookies are there?

b. An idli vessel contains 6 idli plates. In each plate we can make

4 idlis. How many idlis can be cooked in one go?

c. 30 cookies are to be distributed among 5 children equally. How many cookies will each child get?

d. Roro starts from 0 and takes 6 jumps to reach 18. All his jumps are of the same size. What is the size of Roro’s jump?

e. Toto does not take jumps of the same size and still reaches 18 in 6 jumps. How did Toto jump?

f. Suma saves ₹ 8 every day. After how many days will she have ₹ 56?

g. Mary has 63 sea shells. She gives 7 sea shells to each of her 5 friends. How many does she have left?

Answer:

Question 2.

Solve the following problems. Try constructing a word problem.

a. 4 × 9

b. 32 ÷ 8

c. 6 × 7

d. 45 ÷ 5

Answer:

(a) 4 × 9

Mary has 9 boxes of sweets. Each box has 4 sweets inside it. How many sweets she have?

4 × 9 = 36

She has 36 sweets.

(b) 32 ÷ 8

32 toffees are to distributed among 8 children equally. How many toffees will each child get?

32 ÷ 8 = 4

Each child will get 4 toffees.

(c) 6 × 7

Sonu planted 6 seedling in one row. He planted seedlings in seven rows. How many seedlings did he plant?

6 × 7 = 42

He planted 42 seedlings.

(d) 45 ÷ 5

Anu has 45 marbles. She distributed among 5 children equally. How many marbles each child get?

45 ÷ 5 = 9

Each child will get 9 marbles.

Help Bhim! Bhim will need …………………. spokes.

Think and share with your friends how you found the answer. Let us see how Bhim did it.

10 wheels will need:

Another 10 wheels will need _____ × _____ = ______ spokes.

So, the total number of spokes needed is ____ + _____ = _____ spokes.

Answer:

10 wheels will need:

5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 10 × 5 = 50 spokes

Another 10 wheels will need 10 × 5 = 50 spokes.

So, the total number of spokes needed is 50 + 50 = 100 spokes.

**Try these**

Complete the following

40 × 5 = ………………………………….

70 × 5 = ………………………

50 × 5 = ……………….

80 × 5 = ………………

60 × 5 = ………….

90 × 5 = …………………..

Answer:

Dhara collected 45 spokes. How many wheels can she make?

Answer:

She used 10 spokes for 2 wheels. So she can make 9 wheels.

No, Dhara does not have enough spokes to make 10 wheels.

How many wheels can you make with 60 spokes?

Answer:

For 2 wheels spoke used = 10

For 10 wheels spoke used = 50

50 from 60 spoke, we can make 10 + 2 = 12 wheels.

**Let us Do**

Question 1.

A spider has 8 legs

5 spiders will have …………. legs.

10 spiders will have ……….. legs

15 spiders will have ………. legs

Answer:

5 spiders will have legs.

8 × 5 = 40

5 spiders will have 40 legs.

10 spiders will have ……… legs.

8 × 10 = 80

10 spiders will have 80 legs.

15 spiders will have …… legs.

40 + 80 = 120

15 spiders will have 120 legs.

Question 2.

How many legs will 23 spiders have?

Answer:

10 spiders have = 80 legs

next 10 spiders have 80 legs

next 3 spiders have = 3 × 8 = 24 legs

Total 23 spiders will have = 80 + 80 + 24 legs

= 184 legs

Question 3.

A group of spiders have 32 legs. How many spiders are there in the group?

Answer:

1 spider have = 8 legs

2 spiders have = 2 × 8 = 16 legs

3 spiders have = 3 × 8 = 24 legs

4 spiders have = 4 × 8 = 32 legs

So, 4 spiders are in the group.

Question 4.

Here is a 3-wheeled auto rickshaw. How many wheels are there in

a. 18 auto rickshaws?

b. 34 auto rickshaws?

Answer:

(a) 1 auto rickshaw has = 3 wheels

10 auto rickshaws has = 3 × 10 = 30 wheels

next 8 auto rickshaws has = 3 × 8 = 24 wheels

18 auto rickshaws have = 30 + 24 = 54 wheels.

(b) 10 auto rickshaws have = 3 × 10 = 30 wheels

next 10 auto rickshaws have = 30 wheels

next 10 auto rickshaws have = 30 wheels

next 4 auto rickshaws have = 3 × 4 = 12 wheels.

So 34 auto rickshaws have = 30 + 30 + 30 + 12

= 102 wheels

Question 5.

Auto rickshaws in a garage have a total of 36 wheels. How many auto rickshaws are there in the garage?

Answer:

10 auto rickshaws have = 30 wheels

2 more auto rickshaws have = 2 × 3 = 6 wheels

So 12 auto rickshaws have 36 wheels

Question 6.

There is a line of 55 ants (one ant has 6 legs). What is the total number of legs in the line?

Answer:

If 1 ant has = 6 legs

5 ants have = 5 × 6 = 30 legs

next 10 ants have = 60 legs

next 10 ants have = 60 legs

next 10 ants have = 60 legs

next 10 ants have = 60 legs

So, 50 ants have 60 + 60 + 60 + 60 + 60

or 60 × 5 = 300 legs

and 55 ants have = 300 + 30 = 330 legs

There are 330 total legs in the line.

Question 7.

Micky, the mouse, can see 48 legs of cows in the shed. How many cows are there in the shed?

Answer:

1 cow has = 4 legs

10 cows have = 10 × 4 = 40 legs

2 cows have = 2 × 4 = 8 legs

So, number of cows in the shed are = 10 + 2 12

There are 12 cows in the shed.

Question 8.

Karry, the crow, can see 24 horns of cows in the shed. What is the total number of legs in the shed?

Answer:

1 cow has = 2 horns

So 10 cows have = 2 × 10 = 20 horns

and 2 cows have = 2 × 2 = 4 horns

So, 10 + 2 = 12 cow has 24 horns

1 cows have = 4 legs

10 cows have = 10 × 4 = 40 legs

2 more cows have = 2 × 4 = 8 legs

So 12 cows have = 40 + 8 = 48 legs

The total number of legs in the shed are 48.

**Let us Think**

Question 1.

A frog is at 0. It takes jumps of only 7. What would be the largest number that the frog will reach before crossing 50?

Answer:

Question 2.

A frog wants to jump backwards from 50. It continues to take jumps of 7. What is the number after which it is not possible for the frog to make a jump of 7?

Answer:

Question 3.

What numbers should the frog start from to reach 0, taking jumps of 7 each time? What do you observe?

Answer:

Puri Beach

Question 1.

One wall-hanging costs ₹ 42. How much do two wall hangings cost?

Two wall hangings cost ₹ 42 + ₹ 42 = 2 × ₹ 42

The cost of the two wall hangings: ………………….

Answer:

Two wall-hangings cost ₹ 42 + ₹ 42 = 2 × 42

The cost of the two wall-hangings = ₹ 84.

Question 2.

One Rabdi cup costs ₹ 75. Preeti buys 5 cups of Rabdi. She has her mother’s purse which has only ₹ 100 notes.

How many ₹100 notes should she give the shopkeeper? How much will the shopkeeper then return to Preeti?

What is the total cost of 5 cups of Rabdi?

Answer:

Five cups of Rabdi cost ₹ 75 + ₹ 75 + ₹ 75 + ₹ 75 + ₹ 75 = ₹ 375

She should give ₹ 100 + ₹ 100 + ₹ 100 + ₹ 100 = 4 notes

She should give = 4 notes of ₹ 100

Money shopkeeper return to Preeti = ₹ 400 – ₹ 375 = ₹ 25

Total costs of 5 cups of Rabdi = ₹ 375

Sea Shells

Dhruv lives near the sea. He thought of making a necklace for each of his three friends. He looked for sea-shells the whole day. He collected 112 sea-shells by the evening. Now, he has many different coloured and shiny shells.

He took 28 shells for one necklace.

112 – 28 = 84

Now he was left with 84 shells. Again he took 28 more shells for the second necklace.

• How many shells are left now?

• Then he took shells for the third necklace.

• So he was left with …………. shells.

• Are the shells enough for making necklaces for all ……………..

• How many necklaces can Dhruv make from 112 shells? ……………….

Answer:

He took 28 shells for one necklace 112 – 28 = 84

Again he took 28 more shells for the second necklace.

• How many shells are left now?

84 – 28 = 56

• Then he took shells for the third necklace.

• So he was left with 56 – 28 = 28 shells.

• Are the shells enough for making necklaces for all his friends? Yes

• How many necklaces can Dhruv make from 112 shells? 4

**Try These**

Question 1.

Kannu makes a necklace of 17 sea-shells. How many such necklaces can be made using 100 sea-shells?

Answer:

Kannu took 17 sea-shells for one necklace

100 – 17 = 83

She took 17 more sea-shells for second necklace

83 – 17 = 66

17 more sea-shells for third necklace

66 – 17 = 49

17 more sea-shells for fourth necklace

49 – 17 = 32

17 more sea-shells for fifth necklace

32 – 17 = 15

Kannu can made 5 such necklace.

Question 2.

While searching for sea-shells, Dhruv also finds 127 shiny pebbles. He distributes them equally to his 3 friends. How many will each get?

Answer:

Total marbles = 127

In first turn Dhruv gives marbles to one friend = 10

Dhruv gives marbles to three friends

= 10 + 10 + 10 = 30

Marbles left = 127 – 30 = 97

In second turn Dhruv again gives 10 marbles to each friend Marbles left = 97 – 30 = 67

In third turn he gives 10 marbles to each friend Marbles left = 67 – 30 = 37

In fourth turn he gives 10 marbles to each friend = 37 – 30 = 7

Marbels each friend get = 10 + 10 + 10 + 10 = 40

Now he distribute remaining 7 marbles to friends

He gives 1 marble to each friend in first turn Marbles left = 7 – 3 = 4

He gives again 1 marble in second turn Marbles left = 4 – 3 = 1

Now each friend get = 40 + 1 + 1 = 42 marbles.

Question 3.

Preeti has a ₹ 500 note and wants to exchange it for lower denomination notes. How many notes will she get if she wants—

(i) All 50 rupees notes?

(ii) All 20 rupees notes?

(iii) All 10 rupees notes?

Answer:

(i) All 50 rupees notes

Money left after getting first 50 rupees note = ₹ 500 – ₹ 50 = ₹ 450

Money left after getting second 50 rupees note = ₹ 450 – ₹ 50 = ₹ 400

Money left after getting third 50 rupees note = ₹ 400 – ₹ 50 = ₹ 350

Money left after getting fourth 50 rupees note = ₹ 350 – ₹ 50 = ₹ 300

Money left after getting fifth 50 rupees note = ₹ 300 – ₹ 50 = ₹ 250

Money left after getting sixth 50 rupees note = ₹ 250 – ₹ 50 = ₹ 200

Money left after getting seventh 50 rupees note = ₹ 200 – ₹ 50 = ₹ 150

Money left after getting eighth 50 rupees note = ₹ 150 – ₹ 50 = ₹ 100

Money left after getting ninth 50 rupees note = ₹ 100 – ₹ 50 = ₹ 50

Money left after getting tenth 50 rupees note = ₹ 50 – ₹ 50 = 0

She will get 10 notes for ₹ 50.

(ii) All 20 rupees notes

For ₹ 100 she will get ___ ₹ 20 notes

After first note ₹ 100 – 20 = ₹ 80 left

After second note ₹ 80 – 20 = ₹ 60 left

After third note ₹ 60 – ₹ 20 = ₹ 40 left

After fourth note ₹ 40 – ₹ 20 = ₹ 20 left

After fifth note ₹ 20 – ₹ 20 = 0

For ₹ 100 she will get 5 For ₹ 20

For ₹ 500 she will get ____ For ₹ 20

5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 25 notes

she will get 25 notes of ₹ 20

(iii) All 10 rupees notes

For 50 she will get ___ ₹ 10 notes

After first note ₹ 50 – ₹ 10 = ₹ 40 left

After second note ₹ 40 — ₹ 10 = ₹ 30 left

After third note ₹ 30 — ₹ 10 = ₹ 20 left

After fourth note ₹ 20 – ₹ 10 = ₹ 10 left

After fifth note ₹ 10 – ₹ 10 = 0

For ₹ 50 she will get 5 notes of ₹ 10

For ₹ 100 she will get = 5 + 5 = 10 notes of ₹ 10

For ₹ 500 she will get = 10 + 10 + 10 + 10 + 10 = 50

She will get 50 notes of ₹ 10.

**Let us Explore**

There are ten number cards from 1-10. There are five sealed envelopes. Each has two cards On the top of each envelope the multiplication of the numbers contained in it is written.

The 5^{th} envelope contains the cards 5 and 9. The number 5 × 9 = 45 is written on the envelope.

Identify the number cards inside each of the envelopes.

Answer:

### NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter 7 Time Goes On (Old Syllabus)

Ulta Pulta Time

1.This is a story with topsy turvy time.

As the sun sets———Sumana wakes up. What a lovely evening!———. She washes her face fast in 2 hours———and runs out. She goes straight to the bird’s nest. She has been watching the eggs for the last few months———.She was waiting for the baby birds to come out. But before she can blink her eyes, in a week———a cat jumps on to the tree. The mother bird cries loudly and Sumana rushes to shoo away the cat. As the cat jumps, it hits the big green mango. Dhum!

In two days———it is on the ground! Oh, how sad! The mango is still not fully ripe. It needed one more year——— to become sweet. Suddenly Sumana’s sister calls but—Are you still not hungry? Has your stomach clock gone to sleep? Come and eat hot upma for dinner——— .

Wasn’t that funny? You must have guessed that the coloured words are wrong. Choose the correct word from the box given below and write it next to the wrong word.

Ans.This story certainly looks funny. Clearly, the coloured words are wrong. Choosing the correct word from the given box and writing the same at the appropriate place, the story should be read as under:

As the sun rises Sumana wakes up. What a lovely morning! She washes her face fast in 2 minutes and runs out. She goes straight to the bird’s nest. She has been watching the eggs for the last few days. She was waiting for the baby birds to come out. But before she can blink her eyes, in a moment a cat jumps on the tree. ’The mother bird cries loudly and Sumana rushes to shoo away the cat. As the cat jumps, it hits the big green mango. Dhum!

In two seconds it is on the ground! Oh, how sad! The mango is still not fully ripe. It needed one more week to become sweet. Suddenly Sumana’s sister calls out— Are you still not hungry? Has your stomach clock gone to sleep? Come and eat hot upma for breakfast.

How Long does it Take?

1.Have you seen someone knitting a sweater? Or someone weaving a cloth? Do try to find out from a potter how long it takes to make a pot. Also tell us if you take hours or minutes to have your bath. (Is it years since you last had a bath? Ha, ha!). Think of many different things that can take different times. Make your table as long as you can.

Ans. The required table is as under:

2.Think of some other things, some faster and some slower. Make a long list.

Ans.

3.How many of you can speak and stamp at the same time.

Ans. Most of us can speak and stamp at the same time.

How Old are We?

Puzzle

1. Irfan’s mother is twice as old as him. She is also 20 years older than him. Guess the ages of Irfan and his mother.

Ans. Irfan’s age is 20 years and his mother’s age is 40 years.

Birth Certificate

1.Look at the birth certificate of bincy.

Ans.From the given certificate, we find:

(i) 2nd of May (ii) 6 years (iii) 50 years

(iv)2 May 2010 (v) 3 months (vi) 7 years

(vii) 3 months and 3 days (viii)815/02.

1.Find Out

•When were you born? .

•Write your date of birth in numbers.

•Do ybu have a birth certificate? Ask your parents and make one for yourself?

Ans. (a)12 Oct. 1993.

(b)12.10,1993.

(c)Yes, I have my birth certificate and it is as under

2.look at the calendar for the year 2006.

(i)How many months does a year have?———-

(ii)List the months which have 30 days. ———-

(iii)List the months which have 31 days.———-

(iv)How many days does the month of February have?———-

(v)How many days make a week?———-

(vi)How many weeks are there in July?———-

Is it true for all the months? ———-

(vii)In which month did you come to class III?———-

(viii)Make a circle on these dates in the Calender:

26th January, 14th November, 31st December.

Is there something special about these dates?

Ans. (i)Twelve.

(ii)April, June, September, November.

(iii) January? March, May, July, August, October, December.

(iv)28 or 29 (in the leap year).

(v)Seven.

(vi)Four, yes.

(vii) In the month of April.

(viii) Do as directed.

Yes, 26th January is Republic Day.

14th November is Children Day.

31st December is New Year Eve.

3.Fill in the blanks with the correct year:

2005, 2008, 2007, 2004, 2009, 2010

(i)Which year was it two year back?———-

(ii)In which year were you in class II? ———-

(iii)Which year will be the next year?———-

(iv)Which year will come after 3 years?———-

Ans. (i) 2004 (ii) 2005 (iii) 2007 (iv) 2010.

Which Festival Comes First?

1.Given below are some festivals we celebrate during the year. Look at the calendar (2006) to find the days on which these fall.

Ans.

2.Arrange the festivals in the order in which they come in the year.

Ans. 1. Pongal 2.Guru Ravidas’s Birthday

3.Milad-Ul-Nabi 4.Bihu

5.Raksha bandhan 6.Onam

7.Gandhi Jay anti 8.Diwali

9.Guru Nanak’s Birthday 10.Christmas Day.

3.Which festival comes in the beginning of the year?

Ans. Pongal.

4.Which festival comes at the end of the year?

Ans. Christmas.

Calendar Magic

Here is the calendar for the month of February 2007. Let us mark a square on the calendar and see some magic.February 2007

1.Which is the number in the centre of the square?

Ans. 13.

Join three numbers by drawing a line. The line must pass through the number at the centre.

2.How many such lines can you draw?

Ans. Four such lines can be drawn.

3.Add the three numbers on each of these lines. What do you notice?

Ans. 5 + 13 + 21 = 39 6 + 13 +20 = 39

7 + 13 + 19 = 39 12 + 13 + 14 = 39

On adding these numbers, it is noticed that the total of each such line is the same.

4.Now look at the calendar of 2006. Also look for the present month and draw any similar square in your notebook. Does the magic work for these?

Ans.The calendar of February 2006 is as under:

February 2006

Number 14 is in the centre of the square. On joining three numbers in a line we have.

On adding these numbers, we get

6 + 14 + 22 = 42

7 + 14 + 21 = 42

8 + 14 + 20 = 42

13 + 14 + 15 = 42

The total of each line is the same. Yes, the magic also works here.

5.Is this magic possible on a 10 x 10 number chart. Go to the Chapter ‘Fun with Numbers’ and check.

Ans. Let us select any two squares

In the first square we have

31 + 22 + 13 = 66

32 +’22 + 12 = 66

33 + 22 + 11 = 66

21 + 22 + 23 = 66

Therefore, magic works.

In the second square, we have

61 + 52 + 43 + 34 + 25 = 215

63 + 53 + 43 + 33 + 23 = 215

65 + 54 + 43 + 32 + 21 = 215

41 + 24 + 43 + 44 + 45 = 215

Therefore, magic also works here.

Complete the Calendar for August 2006

(i)Colour all the Sundays in red.

(ii)On which day does this month end?

(iii)Write the number of days in this month.

(iv)What day is it on 13th August?

(v)What is the date on second Saturday?

(vi)Is the 21st a Sunday?

(vii)What is the day on the 29th?

(viii)What will be the date on the same day next week?

(ix)How many Thursdays are there in this month?

Ans. Complete Calendar for August 2006 is as under:

(i)Do as directed. (ii)Thursday (iii)31

(iv) Sunday (v)12th (vi)No

(vii)Tuesday (viii)5th September (ix)Five.

Find Out!

(i)Which months in the calendar (2006) have 5 Sundays?

(ii)Is there any other day in any month which comes 5 times?

(iii)Can there be 6 Sundays in a month? Why?

Ans. (i) The months of January, April, July, October and December in the calendar 2006 have 5 Sundays.

(ii)Sunday, Monday, Tuesday in January 2006 comes 5 times.

Wednesday, Thursday, Friday, in March 2006 comes 5 times.

Sunday, Saturday in April 2006 comes 5 times.

Monday, Tuesday, Wednesday in May 2006;

Thursday, Friday in June 2006;

Sunday, Monday, Saturday in July 2006;

Tuesday, Wednesday, Thursday in August 2006;

Friday, Saturday in September 2006;

Sunday, Monday, Tuesday in October 2006;

Wednesday, Thursday in November 2006 and

Sunday, Friday, Saturday in December 2006 comes 2 times in these months.

(iii) Six Sundays cannot fall in a month as there are 4 or 5 weeks in a’month.

The True Story of Pedki Devi

1.Some things that happened in her life are given below. Mark these on her time line. For example, when she was 5 years old Pedki broke her foot. A is marked at 5 on the time line.

(A) Broke her foot (B) Lost one goat

(C) Got married (D) Had her fourth child

(E) First saw a police station (F) Learnt to read and write

(G) Eldest daughter got married.

Ans. After making the events on her time line. It will be as under:

2.Mark on the time line when she was born.

Ans. Position on line is marked as point P.

3.Make your own time line. Ask people around you and mark at least one thing that happened in each year of your life.

Ans.Events are marked against each year

One Day in the Life of Kusum

Let’s see what Kusum does every day.

Write down the time for each picture.

For some pictures the time is already written and you must draw the hands on the clock. On others you have to write the time shown by the clock.

2.Now prepare a chart showing your own daily routine.

Ans.