Students can use Maths Mela Class 3 Solutions Chapter 14 The Surajkund Fair Question Answer to explore alternative problem-solving methods.

## The Surajkund Fair Class 3 Maths Chapter 14 Question Answer Solutions

### The Surajkund Fair Class 3 Maths Question Answer

Soni and Avi are going to see a fair with their grandparents. They are going to Surajkund in Faridabad district of Haryana. Let us join them them and have fun.

Let us Discuss

• What do you see in the picture?

Answer:

We see decorated shops, a big gate, swings, and many tiles patterns on the floor.

• Spot things in the picture that look the same from the left and right side.

Answer:

Do Yourself.

Make Malas

Soni and Avi reach a stall where a man and a woman are making malas with beads.

**Let us Do**

Question 1.

Colour the beads in the strings using two colours to show the malas that you have made.

Answer:

Question 2.

On the previous page, tick (✓) the malas that are symmetrical.

Answer:

Question 3.

How many such malas can be made? Discuss.

Answer:

Four

a. Tick (✓) the malas that are symmetrical and cross (✗) the one(s) that are not symmetrical.

Answer:

b. Now, use 6 beads of one colour and 2 beads of another colour to make symmetrical malas.

Answer:

Vanakkam! Rangolis all around!

Soni arid Avi arrive at the stall of Tamil Nadu. Amma was making kolam in front of the hut.

Follow the steps:

1.

2.

3.

4.

5.

**Let us Think**

1. Observe the rangolis given below. Are all rangolis symmetrical?

2. Trace these rangolis on a paper. Fold the tracing paper in such a way that one half of the rangoli lies exactly on the other half.

3. Draw lines in the given rangolis that divide them into two identical halves.

4. Look for other symmetrical things around you. Discuss.

**Let us Do**

Enjoy making rangolis

Question 1.

Draw and complete the symmetrical rangolis given below.

a.

Answer:

b.

Answer:

c.

Answer:

Question 2.

Draw some more rangolis in your notebook that are symmetrical.

Answer:

Make Masks!

Tit for Tat

Soni gots her picture made by a painter.

**Let us Think**

Question 1.

What is the trick the painter is playing? Find things for the painter to draw so that he can no longer play the trick. Draw three such things here.

Answer:

Painter is playing the trick of making halves of symmetrical figures.

Three such things are

The Mirror Game

Soni and Avi started playing this game. Let us play with them.

Has Avi placed the counters at the right places? Check it by placing the mirror on the line drawn.

**Let us Explore**

Question 1.

Pick the odd one out and give reasons.

Answer:

It is odd one out because the figures of pair are not mirror images of each other.

Question 2.

Fill 4 boxes with red colour and 3 with blue colour in such a way that one side is the mirror image of the other.

In how many ways can you fill it?

Think, think!

Answer:

We can fill it with so many ways.

Question 3.

Make Micy’s side the same as that of Catty’s side. You can rearrange only three balls in Micy’s side.

Answer:

Question 4.

Which shape cutouts would fit in the given shape without overlapping and without gaps.

Answer:

Rangometry shapes like hexagon, square and rectangle could be fit in the given shape without overlapping and without gaps.

Tiling the paths

**Let us Do**

Question 1.

Use rangometry shapes to fill the shapes with no gaps and overlaps.

Answer:

Making Tiles, Creating Paths

Soni and Avi have started making their own tiles by joining different shapes.

**Let us Do**

Question 1.

Use two or more rangometry shapes to create your tiles. Now trace the tiles to create different paths.

Answer:

Question 2.

Try making these paths.

Answer:

Try yourself with the help of Teachers/Parents

Giant Wheel

Read the conversation between Soni and Avi and mark the place they are talking about.

**Let us Play**

Imagine yourself sitting with Soni and Avi. You think of a place or a stall and challenge your friend to find out which stall you have in your mind. You can help them guess by answering yes or no.

Search for Dada and Dadi

Soni and Avi’s Dada and Dadi were missing. They hear their announcement.

**Let us Do**

Question 1.

Help Soni and Avi read the map and find the following:

a. Which place does the sign show?

Answer:

The sign shows the place chaupal.

b. Circle the picture in the map that shows the play area?

Answer:

Do yourself.

c. Which place does the sign show?

Answer:

The sign shows for parking.

d. How many exit routes are there in the fair?

Answer:

Question 2.

Follow the path that Avi and Soni are following.

a. Walk on the blue lane.

b. Turn right on the green lane.

c. You will see a restaurant on your right. Don’t sit there.

d. Take a left towards the red lane.

e. Take the first left turn towards the golden lane. Stalls will be seen on the way.

f. Pass the stalls to find the Chaupal and meet Dada Dadi.

Answer:

Do yourself.

Question 3.

An uncle asks Dada ji the way to the ATM. Tell him the way to the ATM from the cha upal.

Answer:

- Walk on the golden line.
- Turn right on the red lane.
- Stalls will be seen on the way. Pass the stalls and see ATM.

**Let us Do**

Question 1.

There are two ways to go out of the Surajkund fair.

One seems to be a maze and the other goes straight there.

Follow the maze with Soni and Avi to exit the fair.

Answer:

Question 2.

Share the way you went through the maze. Write the things you found on the way.

Answer:

I found diamond, star and cat on the way.

**Dot Grids**

**Number Cards**

**Number Cards**

**Fraction Cards**

**Fraction Cards**

**Net of a Cube**

Note: Cut along the dotted lines and fold along the dark lines.

**Net of a Cuboid**

Note: Cut along the dotted lines and fold along the dark lines.

**Net of a Cylinder**

**Net of a Cone**

Note: Cut along the dotted lines and fold along the dark lines.

**Diene’s Blocks**

Note: Cut along the dotted lines. You can make more such blocks as you need for the activities.

**Diene’s Blocks**

Note: Cut along the dotted lines. You can make more such blocks as you need for the activities.

### NCERT Solutions for Class 3 Mathematics Chapter 14 Rupees and Paise (Old Syllabus)

Shopping

You can visit this self-service store.

A. Without using a pencil or paper, find out the cost of:

•One ball and one toy car Rs 22

•One notebook and two pencils Rs 10

•Two bananas and a glass of milk Rs 6.50

•One doll and a ball Rs 15

•One glass of is lemon juice and a packet of biscuits Rs 7.50

B.Find the total cost of:

•One toy giraffe, one copy and a glass of lemon juice Rs 14.50

•One glass of milk, one packet of biscuits and a banana Rs 9.50

•One notebook, two pencils and two erasers Rs 12

•Two tops, three toffees and two bananas Rs 8.50

C. What can you buy, if you have a twenty rupee note?

•1 toy car, 1 lemon juice, 1 banana

•1 ball, 1 doll, 1 glass milk

•1 toy car, 1 packet of biscuits, 1 toffee

•1 toy car, 1 toy giraffe, 1 glass milk

D.You need to make a cash memo for the things you bought. Before adding, first

guess how much money will be needed. Then find the total and check your guess.

Monu prepared the following cash memos:

Check the cash memos and correct them if you find a mistake.

Ans. Correct memos are given as follows:

E.If you have 30 rupees with you. Find out how much money will be left after buying the following items:

1.One hall, one doll and one toy giraffe.

Ans.Price of one ball = Rs 7.00

Price of one doll = Rs 8.00

Price of one toy giraffe = Rs 6.50

So, total cost = Rs7.00 + Rs 8.00 + Rs 6.50 = Rs 21.50

Money left = Total money – money spent

= Rs 30.0021. 50 = Rs 8.50

2.Two bananas, one pack of biscuits and two glasses of lemon juice.

Ans. Price of 1 banana = Rs 1.50

So, price of 2 bananas = 1.50 x2=Rs 3.00

Price of one pack of biscuit = Rs 4.50

Price of one glass lemon juice = Rs 3.00

So, price of two glasses of lemon juice = 3.00 x2 = Rs 6.00

Total cost = Rs 3.00 + Rs 4.50 + Rs 6.00 = 13.50

Money left = Total money – Money spent = Rs 30.00 – Rs 13.50 = Rs 16.50

3.Three notebooks, two pencils and two erasers.

Ans. Price of 1 notebook =Rs 5.00

So, price of 3 notebooks =Rs 5.00 x 3 = Rs 15.00

Price of 1 pencil =Rs 2.50

So, price of 2 pencils = Rs 2.50 x 2 = Rs 5.00

Price of 1 eraser = Rs 1.00

So, price of 2 erasers = Rs 1.00 x 2 = Rs 2.00

Total cost= Rs 15.00 + Rs 5.00 + Rs 2.00 = Rs 22.00

Practice Time

A.Three friends wanted to buy a cricket bat and ball. Bina had Rs 48.50, Raman had Rs 55.50 and Venu had Rs 38.00. How much money did they have in all?

Ans. They had X 142.00 in all.

B. Hari booked a railway ticket for Rs 62.50. He gave a 100 rupee note. How much money will he get back with the ticket?

Ans.

C. Gita and her friend went shopping. She bought things for Rs 58, Rs 37 and Rs 22. Gita had a hundred rupee note. How much money should she borrow from her friend to pay the bill?

Ans. Gita needs to pay the following amount:

Now she needs to borrow the following amount:

Train Journey

This train goes from New Jalpaiguri to Guwahati. On its way, it stops at New Mai, Alipurduar and Goalpara stations.

The cost of a rail ticket to different stations is given in the table.

Find The Distance

(а)From New Mai to Guwahati 495 km – 57 km = 438 km

(b)Between New Mai and Goalpara 666 km – 57 km = 309 km

(c)From Alipurduar to Guwahati 495 km – 175 km = 320 km

(d)Between New Mai and Alipurduar 175 km – 57 km = 118 km

(e)From Goalpara to Guwahati 495 km – 366 km = 129 km

Find The Cost of Tickets

(a) Bhupen is going from New Jalpaiguri to Alipurduar. What is the cost of his ticket?

Ans.Rs 28.00

(b) Indra has to go from New Jalpaigurei to Goalpara. How much does she pay for the ticket?

Ans. Rs 49.50

(c) Debu, Shoma and Gobind are goind from New Jalpaiguri to New Mai. What amount will they pay for three tickets? They gjve aRs 50 note for the tickets. How much money will they get back?

Ans. Cost of 1 ticket from New Jalpaiguri to New Mall =Rs 12.50 So, cost of three tickets = Rs 12.50 x 3 = 37.50 Money given – Money spent = Money got back or, Rs 50 – Rs37,50 = Rs 12. 50 They will get back Rs 12.50.