## MCQ on Data Handling and Presentation Class 6

### Class 6 Maths Chapter 4 MCQ Data Handling and Presentation

Question 1.

The number of students who were absent from the class during a week are given below:

Day | Number of absentees |

Monday | 10 |

Tuesday | 20 |

Wednesday | 25 |

Thursday | 15 |

Friday | 30 |

Saturday | 20 |

Draw a pictograph using the symbol ☹ the which represents 10 students.

Solution:

Question 2.

The number of tins of paint sold by three different shops are given below:

Shops | Number of tins of paint sold |

A | 100 |

B | 120 |

C | 160 |

Draw a pictograph and answer the following questions:

(a) What is the total profit of shop B, if the profit gained on each tin is ?100?

(b) If the symbol 0 represents 20 tins, how many symbols must be drawn for shop A?

(c) Find the difference in the number of tins sold by shop A and shop B.

Solution:

Scale: 1 ⊗ = 20

(a) Profit of shop B = 100 × 120 = ₹ 12,000

(b) 5

(c) 20

Question 3.

The following pictograph shows the number of desktops sold by a company during a week.

The scale used is: ▲ = 5 desktops

Look at the pictograph and answer the questions given below:

(a) How many desktops were sold on Saturday?

Answer:

5

(b) How many desktops were sold on Monday?

Answer:

30

(c) How many desktops were sold during the week?

Answer:

110

(d) On which two days was the sale maximum?

Answer:

Monday and Wednesday

(e) On which day was the sale minimum?

Answer:

Saturday

Question 4.

Read the following pictograph and answer the questions:

Scale: 1 = 20 books

(a) Which class has read the most number ofbooks?

(b) Which class has read the least number ofbooks?

(c) Which two classes have read the same number of books?

(d) How many more books were read by class IX than by class X?

Answer:

(a) VIII

(b) X

(c) VII and IX

(d) 20

Question 5.

The following pictograph shows three different kinds of trees planted in a park. Each symbol represents 10 trees. Look at the pictograph and answer the questions given below.

(a) How many mango trees are there in all?

(b) How many neem trees are there in all?

(c) How many banyan trees are there in all?

(d) How many total trees are there in all?

Answer:

(a) 50

(b) 40

(c) 30

(d) 120

Question 6.

The colours of Fridges preferred by people in a locality are given by the following pictograph.

(a) Find the number of people preferring sky blue colour.

(b) How many people like white colour?

(c) Which colour is preferred by the most of the people?

(d) What is the ratio of the number of people preferring white colour to the number of people preferring green colour?

Answer:

(a) 60

(b) 30

(C) Sky Blue

(d) 3:3

Question 7.

The bar graph shows the number of toys produced by a factory during a certain week:

Answer the following questions:

(a) On which day were the maximum number of toys produced? –

(b) On which day were the minimum number of toys produced?

(c) On which two days equal number of toys were produced?

(d) How many more toys were produced on Thursday than on Friday?

(e) What is the total number of toys produced during the week?

Solution:

(a) Clearly from the bar graph, the maximum number of toys were produced on Monday = 200

(b) Clearly from the bar graph, the minimum number of toys were produced on Saturday = 40

(c) Clearly from the bar graph, number of toys produced on Tuesday = number of toys produced on Wednesday = 100

(d) Clearly from the bar graph, number of toys produced on Thursday =160 and number of toys produced on Friday =120

Hence required number of toys = 160 – 120 = 40

(e) Total number of toys produced during the week = 200 + 100 + 100 + 160 + 120 + 40 = 720

Question 8.

A class took a vote to decide where to go for a trip.

Answer the following questions:

(a) How many students were there in the class ?

(b) Where did the majority of the students want to go ?

(c) Which was the second choice ?

(d) How many students voted for water park ?

Solution:

(a) Total number of students in the class = 20+ 10 + 12 + 7 = 49

(b) Zoo

(c) Hill station

(d) 7

Question 9.

The bar graph shown below shows the number of sections of classes VI to X in a Public School. Read the bar graph to answer the following questions:

(a) How many sections are there in class VI?

(b) How many sections are there in class X?

(c) In which two classes are the same number of sections?

(d) In which class are there 5 sections?

(e) What is the ratio of the number of sections in class VI and class X?

Solution:

(a) 6

(b) 3

(c) VIII and IX

(d) VII

(e) No. of sections in class-VI = 6 and number of sections in class X = 3

Hence required ratio = 6/ 3 = 2/ 1 = 2: 1

Question 10.

In a survey of200families of a locality, the number of female children in each family was recorded and the data obtained were represented by a bar graph shown below:

Read the bar graph carefully and answer the questions given below:

(a) What information does the bar graph give?

(b) How many families have no female child?

(c) How many families have 3 female children?

(d) How many families have 4 female children?

Solution:

(a) The bar graph shows the number of female children in each of the 200 families of a locality.

(b) 20

(c) 40

(d) 30

Question 11.

The birth rate per 1000 in five countries over a period of time is given below:

Draw a bar graph to represent the above data.

Answer the following questions.

(a) In which country is the birth rate maximum ?

(b) In which country is the birth rate minimum ?

Answer:

(a) Germany

(b) Canada

Question 12.

In the half-yearly examination, the marks scored by Alya in each subject out of 100 are given below:

Represent the above data by a bar graph and answer the following questions:

(a) In which subject are the maximum marks obtained ?

(b) What is the difference between the maximum and minimum marks ?

(c) In which subject does she need to improve a lot ?

Answer:

(a) Maths

(b) Maximum marks = 90, Minimum marks = 50, Difference = 90 – 50 = 40

(c) English

Question 13.

The following table shows the ages of 5 ladies. Illustrate this using a bar graph and answer the following questions.

(a) Who is the youngest of all ?

(b) Who is twice as old as Shalini ?

(c) By how many years, Apama is older than Meenu.

(d) What is the ratio of the ages of Vimla and Apama ?

Answer:

(a) Shalini is the youngest with age of 25 years

(b) Age of Shalini = 25 years

For twice her age means = 25 x 2 = 50 years

From the graph, Mithlesh has the age of 50 years.

Flence Mithlesh is twice as old as Shalini

(c) Age of Apama = 40 years Age of Meenu = 40 years

Difference between their age = 40 – 35 = 5 years

Hence Apama is 5 years older than Meenu.

(d) Age of Vimla = 30 years

Age of Apama = 40 years

Hence ratio of the ages of Vimla and Apama = \(\frac{30}{40}=\frac{3}{4}\) = – i.e. 3 : 4

Question 14.

The following data gives the number of students of Delhi city who went abroad for study during some years:

Represent the above data with the help of a bar graph. ,

(a) Which year maximum students went to study abroad from Delhi.

(b) Which year minimum students went to study abroad from Delhi.

(c) How may total students went abroad to study between 2015 and 2017 including both the year.

(d) How may total students went abroad to study between 2014 and 2018 including both the year.

Answer:

(a) Maximum number in the bar graph is 2400 in 2018.

Hence in 2018 maximum number of students went abroad.

(b) Minimum number in the bar graph is 1000 in 2014.

Hence in 2014 minimum number of students went abroad.

(c) Students who went to abroad in 2015 = 1200

Students who went to abroad in 2016 = 1600

Students who went to abroad in 2017 = 2000

Hence total number of students who went abroad to study between 2015 and 2017 = 1200+ 1600 + 2000 = 4800

(d) Students who went to abroad in 2014 = 1000

Students who went to abroad in 2015 = 1200

Students who went to abroad in 2016 = 1600

Students who went to abroad in 2017 = 2000

Students who went to abroad in 2018 = 2400

Hence total number of students who went abroad to study between 2014 and 2018 = 1000 + 1200 + 1600 + 2000 + 2400 = 8200

Question 15.

The population (in lakhs) of four major cities in India in a particular year is given below:

Construct a bar graph to represent the above data.

Answer the questions given below:

(a) What is the total population of all the four cities ?

(b) By how much is the population of Mumbai higher than that of Delhi ?

Answer:

(a) Total population of all cities = 100 + 150+ 180 + 90 (lakh)

= 520 lakhs

(b) Population of Mumbai = 150 lakhs

Population of Delhi = 100 lakhs

Difference = 150 – 100 = 50 lakh

Hence by 50 lakhs population of Mumbai is more than that of Delhi.