CBSE Class 10CBSE Class 11CBSE Class 12CBSE CLASS 9

Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers – CS-IP-Learning-Hub

Table of Contents

Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers

Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers


A. Multiple choice questions

1. Which of the following is NOT true about Table of Contents, Index or Bibliography dialog box?

(a) It has four tabs

(b) On the Type tab, by default, the checkbox for Protected against Manual Changes option will be selected.

(c) The Styles tab contains options to change the background colour.

(d) None of the above

Ans. (a) It has four tabs

2. Which of the following tabs is by default active when the Table of Contents, Entries or Bibliography dialog box is opened?

(a) Entries

(b) Background

(c) Styles

(d) Type

Ans. (d) Type

3. Which of the following tabs contains options to set styles for various entries in the ToC?

(a) Entries

(b) Background

(c) Styles

(d) Type

Ans. (a) Entries

4. Which of the following can be added in the background of Table of Contents in LibreOffice Writer?

(a) Color

(b) Graphic

(c) Both a and b

(d) Neither a nor b

Ans. (c) Both a and b

5. Which of the following is NOT true about templates?

(a) The styles and formatting features can be reused.

(b) LibreOffice provides online templates

(c) We cannot create our own templates.

(d) None of the above.

Ans. (c) We cannot create our own templates.

6. Which of the following is the shortcut key to open the Templates dialog box?

(a) Ctrl+Alt+N

(b) Shift+Ctrl+N

(c) Ctrl+Alt+T

(d) Shift+Alt+T

Ans. (b) Shift+Ctrl+N

7. Which of the following buttons, in the Templates dialog box, will be clicked to save a template displayed in the list of templates?

(a) Export

(b) Import

(c) Move

(d) None of the above

Ans. (a) Export

8. Which of the following is the shortcut key to select the entire document?

(a) Ctrl+S

(b) Ctrl+A

(c) Ctrl+D

(d) Ctrl+B

Ans. (b) Ctrl+A

9. Which of the following is the correct sequence of options to open the Templates dialog box?

(a) File > Manage Templates > Templates

(b) File > Templates > Manage Templates

(c) Insert > Templates >Manage Templates

(d) Insert > Manage Templates > Templates

Ans. (b) File > Templates > Manage Templates

10. Which of the following is true about Track Changes feature of Writer?

(a) You cannot record a change made in the document.

(b) A comment of a particular author only can be deleted

(c) Any change made to the document is permanent.

(d) None of the above

Ans. (b) A comment of a particular author only can be deleted

11. Which of the following menus contains the Track Changes option?

(a) File

(b) Edit

(c) View

(d) Insert

Ans. (b) Edit

12. Which of the following is the shortcut key to start recording the changes being made in the document?

(a) Ctrl+Shift+C.

(b) Alt+Shift+C

(c) Ctrl+Alt+C

(d) Shift+C+F2

Ans. (a) Ctrl+Shift+C.

B. Fill in the blanks

1. To navigate to the topic from the ToC, press _____________ key while clicking the mouse button on that topic.

Ans. 1. To navigate to the topic from the ToC, press Ctrl key while clicking the mouse button on that topic.

2. To remove the applied paragraph styling in the ToC, select the outline level in the Levels list box, and then click the _____________________ button.

Ans. 2. To remove the applied paragraph styling in the ToC, select the outline level in the Levels list box, and then click the default button.

3. If the checkbox for___________________ option is selected, the ToC is protected from any accidental change.

Ans. 3. If the checkbox for Protected against Manual Changes option is selected, the ToC is protected from any accidental change.

4. To update the ToC manually, right click and select _____________ option from the pop up menu.

Ans. 4. To update the ToC manually, right click and select update index option from the pop up menu.

5. The _________________ tab contains options to set the number of columns that we want to have in our ToC.

Ans. 5. The column tab contains options to set the number of columns that we want to have in our ToC.

6. A ____________ is a preset layout that helps us to create professional and formal documents easily.

Ans. 6. A template is a preset layout that helps us to create professional and formal documents easily.

7. The default template in Writer is ________.

Ans. 7. The default template in Writer is Blank document.

8. To find the template that is being used in the current document, select ___________ option from the File menu.

Ans. 8. To find the template that is being used in the current document, select properties option from the File menu.

9. The ________ button is clicked in Templates dialog box to view online templates.

Ans. 9. The Browse Online Templates button is clicked in Templates dialog box to view online templates.

10. The ________________ feature of Writer offers us an alternative method to keep a record of all the changes made in the original document.

Ans. 10. The Track Changes feature of Writer offers us an alternative method to keep a record of all the changes made in the original document.

11. The shortcut key to start recording the changes is ________________.

Ans. 11. The shortcut key to start recording the changes is Ctrl+Shift+C.

12. After the Track Changes feature is ON, the added characters are shown as _______________ text.

Ans. 12. After the Track Changes feature is ON, the added characters are shown as Coloured text.

C. State whether the given statements are True or False

1. The topics in Table of Contents are hyperlinked.

Ans. 1. The topics in Table of Contents are hyperlinked. True

2. The Table of Contents in LibreOffice Writer can be updated automatically.

Ans. 2. The Table of Contents in LibreOffice Writer can be updated automatically. False

3. TABLE of Contents can be inserted even if the section headings are not styled.

Ans. 3. TABLE of Contents can be inserted even if the section headings are not styled. False

4. Once a ToC is created, it cannot be edited.

Ans. 4. Once a ToC is created, it cannot be edited. False

5. We cannot add a graphic as a background of ToC.

Ans. 5. We cannot add a graphic as a background of ToC. False

6. A single template can be used for multiple documents.

Ans. 6. A single template can be used for multiple documents. True

7. A template cannot contain graphics.

Ans. 7. A template cannot contain graphics. False

8. All documents in Writer are based upon templates.

Ans. 8. All documents in Writer are based upon templates. True

9. The online templates cannot be added to the list of templates in the templates dialog box.

Ans. 9. The online templates cannot be added to the list of templates in the templates dialog box. False

10. A template once created can be edited again and again.

Ans. 10. A template once created can be edited again and again. True

11. The changes recorded have to be accepted by the original author.

Ans. 11. The changes recorded have to be accepted by the original author. True

12. We can delete the comments added in a document by the user.

Ans. 12. We can delete the comments added in a document by the user. True

D. Answer the following questions

Q1. What is the need of table of contents?

Ans. ToC provides a list of headings and subheadings along with page numbers. These contents are hyperlinked in the table. So by clicking on any topic in the table of contents, we can navigate directly to the selected topic.

Q2. What will happen if the ‘Protected Against Manual Changes’ option is not selected in the Type tab of Table of Contents, Index or Bibliography dialog box?

Ans. If the ‘Protected Against Manual Changes’ option is not selected, then the contents of ToC can be changed directly on the document page, just like any other text on the document. This option protects the ToC from any accidental change.

Q3. Name the five tabs present in the Table of Contents, Index or Bibliography dialog box.

Q4. What do you mean by customization of ToC?

Q5. How headings and sub-headings of a document differentiated in ToC?

Q6. Define a template.

Ans. A template is a preset layout that helps to create professional and/or formal documents easily. We can add content and formatting styles to a template according to our needs.

Q7. Give any one advantage of using a template for your document.

Q8. What is the difference between importing and exporting a
template?

Q9. Name any two categories of templates.

Q10. When is exporting of templates useful? Give any one
reason.

Ans. Exporting the template is a useful feature for sharing the templates with multiple users. For example, if you’ve created a template for school question paper that includes your school’s logo, exporting it allows you to distribute this template to all the teachers so that all the question paper created by them have a uniform appearance and structure, which ensures saving time on formatting for each new document

Q11. What is the difference between Accept Track Change and
Accept All Tracked Changes buttons?

Q12. How do we prepare a document for review?

Ans. We can prepare a document for review by using Track Changes feature. When a document is shared with one or more users for review or editing purposes, we should make sure that the changes made should be recorded. (For that, select Edit > Track Changes > Record option). This will ensure that the original author of the document has the option to accept or reject the changes made.

Q13. Identify and label the Record button, Insert Comments
button, Accept All Tracked Changes, Reject Track Change
buttons in the following figures of Track Changes toolbar

Advanced Features of Writer Questions AnswersAdvanced Features of Writer Questions Answers
Advanced Features of Writer Questions Answers

Q14. Identify and label “Browse Online Templates button,
Export button, Import button” in the following Templates
dialog box.

advanced features of writer Question Answersadvanced features of writer Question Answers
Advanced Features of Writer Question Answers


Important links of Class X (IT – 402)

Unit 1: Digital Documentation (Advanced) using LibreOffice Writer

Chapter 1. Introduction to Styles – NOTES

Chapter 1. Introduction to Styles – Question Answers

Chapter 2. Working with Images – NOTES

Chapter 2. Working with Images – Question Answers

Chapter 3. Advanced features of Writer – NOTES

Chapter 3. Advanced features of Writer – Question Answers


UNIT 1: DIGITAL DOCUMENTATION (ADVANCED) – MCQ

UNIT-2: ELECTRONIC SPREADSHEET (ADVANCED) – MCQ

UNIT-3 RELATIONAL DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS (BASIC) – MCQ

UNIT-4 WEB APPLICATIONS AND SECURITY – MCQ


Disclaimer : I tried to give you the answers of “Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers” , but if you feel that there is/are mistakes in the Answers of “Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers given above, you can directly contact me at csiplearninghub@gmail.com. NCERT Book and Study material available on CBSE website is used as reference material for above article.


Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers

Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers

Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers

Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers

Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers

Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers

Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers

Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers

Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers

Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers

Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers

Chapter 3 Advanced Features of Writer Question Answers

Show More
यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi