Article

CBSE Sample Papers for Class 9 Social Science Set 4 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for class 9 Social Science with Solutions Set 4 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 9 Social Science Set 4 with Solutions

Time Allowed: 3 hours
Maximum Marks: 80

General Instructions:

  • Question paper comprises five Sections – A, B, C, D, and E. There are 37 questions the question paper. All questions are compulsory.
  • Section A – From questions I to 20 are MCQs of 1 mark each.
  • Section B – Questions no. 21 to 24 are Very Short Answer Type Questions, carrying 2 marks each. The answer to each
    question should not exceed 40 words.
  • Section C – Questions no.25 to 29 are Short Answer Type Questions, carrying 3 marks each. The answer to each question should not exceed 60 words.
  • Section D – Questions no. 30 to 33 are Long Answer Type Questions, carrying 5 marks each. Answer to each question should not exceed 120 words
  • Section E – Questions no. from 34 to 36 are Case Based Questions with three sub-questions and are of 4 marks each.
  • Section F – Question no. 37 is Map based, carrying 5 marks with two parts, 37a from History (2 marks) and 37b from
    Geography (3 marks).
  • There is no overall choice in the question paper. However, an internal choke has been provided in a few questions. Only one of the choices in such questions has to be attempted.
  • In addition to this, separate instructions are given with each section and question, wherever necessary.

Section-A
MCQs (1 x 20 = 20 Marks)

Question 1.
In this book, Montesquieu proposed a division of power within the Government between the Legislature, the Executive and the Judiciary. Identify the book. [1](A) The Social Contract
(B) The Spirit of the Laws
(C) Two Treatises of Government
(D) Das Capital
Answer:
Option (B) is correct.
Explanation: In this treatise, Montesquieu pleads for a constitutional system of government with separation of powers the preservation of legality and civil liberties, and the end of slavery.

Question 2.
Choose the correct option from columns A and B. [1]

Column A Column B
(A) Disguised unemployment (1) Found in industrial areas
(B) Surplus labour (2) Has moved to primary sector
(C) Market activities (3) Are non-profitble
(D) Sarva Shiksha Abhiyan (4) Universalisation of secondary education

Answer:
Option (D) is correct.
Explanation: Sarva Shiksha Abhi an (SSA) is the worlds most successful school program me in India. It was launched to achieve the goal of universalism of elementary education in the country. It focuses on compulsory education to children in the age group 14 years.

Question 3.
Identify the Russian leader: [1]

(A) Lenin
(C) Joseph Stalin
(B) Tsar Nicholas II
(D) Alexander Kerensk
Answer:
Option (B) is correct.
Explanation: Tsar Nicholas II was the last Emperor of Russia, King of Poland, and Grand Duke of Finland. He Was abdicated in 1917.

Question 4.
What is meant by social exclusion? [1](A) Process by which all individuals are excluded from certain privileges
(B) Process by which all individuals are given privileges
(C) Process in which individuals or groups are excluded from facilities and opportunities that are enjoyed by the general people.
(D) None of the above
Answer:
Option (C) is correct.
Explanation: Social exclusion means a situation in which individuals are unable to participate in political, economic and social scenarios. They do not enjoy any benefits and opportunities.

Question 5.
Which country experienced a revolution prior to 1857? [1](A) India
(B) France
(C) Both experienced a revolution
(D) Neither experienced a revolution
Answer:
Option (B) is correct.
Explanation: France experienced a revolution prior to 1857, the conditions in France led to a revolution that brought irreversible changes to the country.

Question 6.
A statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct option.
Assertion (A): A broken chain stands for the act of becoming free.
Reason (R): Chains were used to fetter slaves.
(A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).
(B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).
(C) Assertion (A) is true, but Reason (R) is false.
(D) Assertion (A) is false, but Reason (R) is true.
Answer:
Option (A) is correct
Explanation: In 18th century the majority of men and women could not read or write. So they used symbols where a broken chain signifies that chains were used to fetter slaves, and stands for the act of becoming free.

Question 7.
The senior-most judge of the Supreme Court is appointed by the: [1](A) President
(B) Council of Ministers
(C) Chief Justice
(D) Prime Minister
Answer:
Option (C) is correct.
Explanation: The judges of the Supreme Court and the High Courts are appointed by the President on the advice of the Prime Minister and in consultation with the Chief Justice of India.

Question 8.
In which of the following states is ‘Mular Lake located? [1](A) Rajasthan
(B) Uttar Pradesh
(C) Punjab
(D) Jammu and Kashmir
Answer:
Option (D) is correct.
Explanation:
The Wular 1ake in Jammu and Kashmir is the largest freshwater lake in India.

Question 9.
A statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct option. [1]Assertion (A): Drought creates a shortage of food in the affected areas.
Reason (R): Due to a natural calamity total production of food grains decreases
(A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).
(B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).
(C) Assertion (A) is true, but Reason (R) is false.
(D) Assertion (A) is false, but Reason (R) is true.
Answer:
(A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).

Question 10.
The wind blowing in the Northern Plains in summers is known as: [1](A) KaalBaisakhi
(B) Loo
(C) Trade Winds
(D) None of these
Answer:
Option (B) is correct.
Explanation: Loo are strong, gust hot, dry winds blowing during the das’ over the north and north-western India.

Question 11.
Study the table and fill in the gaps:
A farmer has grown wheat during different years. Each year the consumption of the farmer remains the same, The whole of surplus wheat after consumption is used as capital for next year’s production. Each year, the production is twice the capital used in production. Complete the table on the basis of the given information. [1]

Year Production Consumption Surplus = production – consumption Capital for next year
Year 1 100 40 60 60
Year 2 A=? 40 80 80
Year 3 160 140 120 B =?

Choose the correct option:
(A) 120,120
(B) 120,80
(C) 100,60
(D) 100,90
Answer:
(A) 120,120

Question 12.
What is the width of the bhabhar? [1](A) 8 to 19 km
(B) 8 to 16 km
(C) 16 to 30 km
(D) 8 to 26 km
Answer:
Option (B) is correct.
Explanation: A narrow belt lying parallel to Shivalik is known as Bhabhar. The width of this belt is about 8 to 16 km.

Question 13.
Name the only active volcano in India. [1](A) Majuli Island
(B) Barren Island
(C) Venadu Island
(D) Kutch Island
Answer:
Option (B) is correct.
Explanation: Barren Island is the only active volcano found in Andaman and Nicobar Islands.

Question 14.
The river Narmada has its source at: [1](A) Satpura
(B) Brahmagiri
(C) Amarkantak
(D) Slopes of the Western Chats
Answer:
Option (C) is correct.
Explanation: The source of the Narmada is a small reservoir known as the Narmada Kund. it is located at Amarkantak on the Amarkantak Plateau in the Anuppur District on Shahdol zone of eastern Madhya Pradesh.

Question 15.
What is the position of the President in India? [1](A) Nominal head of the stater
(B) Real head of the state
(C) Hereditary head of the state
(D) None of these
Answer:
Option (A) is correct
Explanation: The President of India is like the Queen of Britain whose functions are to a large extent ceremonial. The President supervises the overall functioning of all the political institutions in the country so that they operate in harmony to achieve the objectives of the State.

Question 16.
Who led the ‘Nyaya Yudh’? [1](A) Bhimrao Arnbedkar
(B) Chaudhary Dcvi Lai
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Motilal Nehru
Answer:
Option (B) is correct.
Explanation: Chaudhary Devi Lai, then an opposition leader, led a movement called ‘Nyaya Yudh’ (Sbuggle for Justice) and formed a new party, LokDal.

Question 17.
In a Democratic Government, the decision-making power is divided in the: [1](A) legislature
(B) Executive
(C) judiciary
(D) All of these
Answer:
Option (D) is correct.
Explanation: in a Democratic Government, the decision-making power is divided into three separate organs – the legislature the executive, and the judiciary.

Question 18.
Which state has the highest literacy rate in India? [1](A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Delhi
(D) Puducherry
Answer:
Option (B) is correct.
Explanation: Kerala has the highest literacy rate in India.

Question 19.
Which plan endeavored to increase the enrolment in higher education of the 18 to 23 years age group to 15 percent? [1](A) Eleventh
(B) Ninth
(C) Twelfth
(D) Tenth
Answer:
Option (A) is correct.
Explanation: The eleventh plan endeavoured to increase the enrolment in higher education of the 18 to 23 years age group to 15 percent by 2011-2012 and to 21 percent by twelfth plan.

Question 20.
What is an indicator of a depressed economy? [1](A) Unemployment
(B) Poverty
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these.
Answer:
Option (A) is correct.
Explanation: Increase in unemployment is an indicator of a depressed economy. If people cannot be used as a resource they naturally appear as a liability to the economy.

Section-B
Very Short Answer Questions
(2 × 4 = 8 Marks)

Question 21.
Name any two ‘Estates’ into which French society was divided before the Revolution. On ascending the throne of France, Louis XVI found the treasury empty. Why was the treasury empty? [2]Answer:
The French society was divided into:

  • The First Estate: Clergy
  • The Second Estate: Nobility
  • The Third Estate: Common people

The causes for the empty treasury at the time of his accession were as follows.

  • The financial resources of France had drained due to the long years of war,
  • The high cost of maintaining an extravagant court at the immense Palace of Versailles also added to the financial drain,
  • France had helped the thirteen American colonies to gain their independence from Britain. This increased the debt to more than 2 billion livres.

Question 22.
Why was every election held in Mexico won by the party called PRI? Explain any two reasons. [2]Answer:
Every election was won by PRI because:

  •  The opposition did not contest and never managed to win.
  • All those who were employed in the government office had to attend party meetings.

Question 23.
What were the main features of the National Food for Work Programme? [2]Answer:

  • NFWP was launched in 2004 in 150 most backward districts of the country
  • The programme is open to all the rural poor who are in need of wage employment and desire to do manual unskilled work.
  • Implemented on a 100% centrally sponsored scheme and food grains are provided free of cost to the states.

Question 24.
Why does the Indian Constitution need to be amended quite regularly? [2]Answer:
The Indian Constitution is a very long and detailed document. It is in accordance with people’s aspirational changes in society. There is a provision to incorporate changes from time to time. It puts limits to what the government can’t and can do by providing some rights to the citizens that cannot be violated. Those who crafted the Indian Constitution felt that it has to be in accordance with people’s aspirations and changes in society.

Section C
Short Answer-Based Questions
(3 x 5 = 15 Marks)

Question 25.
How was the taxation policy responsible for the French Revolution? Explain. [3]Answer:
The following social conditions led to the outbreak of French Revolution:

  • The French society was divided into three Estates.
  • The clergy and nobility enjoyed special privileges such as exemption from paying taxes.
  • The Church too extracted its share of taxes called ‘Tithes’ from all members of the Third Estate. They had to pay taxes to the state as well. These included a direct tax, called ‘Taille’, and a number of indirect taxes which were levied on articles of everyday consumption like salt or tobacco.
  • The nobility enjoyed feudal privileges like feudal dues and services by peasants.
  • All tax burden was on the Third Estate. So common people were very unhappy.

Question 26.
Why are the Shiwalik ranges prone to landslides and earthquakes? Give reasons. [3]Answer:

  • Shivalik is the Southern range of the Himalayas. It is a discontinuous range as it disappears in the East.
  • This region is made of loose unconsolidated deposits brought down by rivers from the main Himalayan ranges.
  • The region is prone to widespread erosion, landslides, and earthquakes.

Question 27.
How did General Pervez Musharraf become the President of Pakistan?
OR
What steps were taken by Robert Mugabe in Zimbabwe to remain in power? [3]Answer:
General Pervez Musharraf became the President of Pakistan in the following manner:

  • In Pakistan, General Musharraf led a military coup in October 1999.
  • He overthrew a democratically elected government and declared himself the Chief Executive of the country.
  • Later he changed his designation to the President, and in 2002 he held a referendum in the country that granted him a five-year extension.
  • Robert Mugabe’s government made changes in the constitution to make him more powerful and less accountable.
  • Opposition party workers were harassed and their meetings were disrupted.
  • Protests by public and demonstrations were declared illegal.
  • He made laws to limit the right to criticise the President.
  • The media too has been forced to write and speak in favour of the ruling party. Independent newspapers and journalists were harassed when write against the President.

Question 28.
How is food security affected by a calamity? Explain. [3]Answer:
Food security is affected by a calamity as:

  • Total production of food grains decreases.
  • It creates a shortage of food in the affected areas.
  • Due to shortage of food, the price goes up.
  • At the high prices, some people cannot afford to buy food.

Question 29.
What are cooperative societies? [3]Answer:
The cooperative societies are the societies which are run by the local people, who are democratically elected by the people. These cooperative societies provide people the basic necessities of life like food grains. milk, vegetables. etc. at reasonable rates.

Section-D
Long Answer Based Questions
(5 × 4 = 20 Marks)

Question 30.
What has our government done to provide food security to the poor? Discuss two schemes launched by the government.
OR
Describe the role of co-operatives in providing food and related items. [5]Answer:
The government has ensured the availability of food grains with the help of a carefully-designed food-security system. This system involves the maintenance of a buffer stock of food grains, and the distribution of this food among the poorer sections of the society with the help of a public distribution system. The government has also conic up with several poverty-alleviation and food-intervention programmes that enhance food security, for example, the Ant odava Anna Yojana and the National Food for Work Programme.

The two schemes launched by the government in this direction are: Antyodaya Anna Yojana

  • Launched in December 2000, it caters to the families below poverty level.
  • Under this scheme, one crore of the poorest among the BPL families covered under the targeted public distribution system were identified.

National Food for Work Programme

  • Launched in November 2004, it caters to 150 most backward districts of the country. Its objective is to intensify the generation of supplementary wage employment.
  • Any rural poor in need of wage employment and having the desire to do manual unskilled work can avail this programme.

Or

  • The co-operatives are playing an important role in food security in India especially in the southern and western parts of the country.
  • The co-operative societies set up shops to sell low-priced goods to poor people.
  • Out of all fair price shops running in Tamil Nadu, around 94 percent are being run by the co-operatives.
  • In Delhi, Mother Dairy is making strides in the provision of milk and vegetables.
  • In Gujarat, Amul is the success story of cooperatives in milk and milk products. It has resulted in White Revolution in the country
  • In Maharashtra, the Academy of Development Science (ADS) has facilitated a network of NGOs for setting up grain banks in different regions.

Question 31.
“Legal Framework Order of August 2002 in Pakistan was non-democratic in nature.” Justify by giving five reasons.
OR
Why can’t Zimbabwe be considered a truly democratic country under Robert Mugabe? State any five reason. [5]Answer:

  • The president can dismiss the National/Provincial Assemblies.
  • Work of the civilian cabinet was supervised by military officers.
  • The National Security Council was dominated by military officers.
  • In spite of having elected representatives, final power vests with military officers.
  • Final decisions were taken by those not elected by the people.

OR
Reasons are:

  • The President is powerful and less accountable.
  • Opposition party workers are harassed.
  • Public protests and demonstrations are declared illegal.
  • Media and press are controlled by the government.
  • The government pressurises the judges and has ignored several court Judgements.

Question 32.
The central location of India at the head of the Indian Ocean is considered of great significance. Why?
OR
State the differences between the Hìmadri range and Shiwalik range. [5]Answer:
Significance:

  • The Trans-Indian Ocean route connects countries of Europe in West.
  • Countries of East Asia have provided a strategic central location to India.
  • Deccan Plateau protrudes into the Indian Ocean. It helps to establish a close contact with West Asia, Africa, and Europe.
  • No country other than India has such a long coastal line on the Indian Ocean which provides significance and favourable trading ports and commercial hubs for many MNCs and countries.
  • The coastal regions of our country provide important hinterlands for the ports.
  • The sea routes have contributed in the exchange of ideas and commodities
  • The ideas of Upanishads and Ramavana, Indian numerals and the decimal system could reach to many parts of the world.
  • Spices, muslin, and other merchandises were taken to other countries.
  • Influence of Greek sculpture and styles of domes and minarets can be seen in our country.

OR
The differences between the Himadri and Shiwalik range are:

Himadri Range Shivalik Range
1. his the innermost or the northernmost range of the Himalayas. it is the outermost range of the Himalayas.
2. It has an average height of 6,000 m Its height varies between 900 to 1,100 m.
3. The core of this part of Himalayas is composed of granite. This range is composed of unconsolidated rocks.
4. It contains all prominent Himalayan peaks. Presence of longitudinal valleys or Duns like Dehradun, Kotli Dun and Path Dun are one of the most prominent features of the Shivalik range.
5. Example: It includes, peaks like K2, Kangchenjunga, Mt. Everest, etc. Example: Dehradun.

Question 33.
Describe the incident which took place on the morning of 14th July 1789 in France.
OR
“A growing middle class in France during the 18th century envisages an end to privileges.” Analyse the statement. [5]Answer:
The incident that took place on the morning of 14th July 1789 in France was:

  • Sonic 700 men and women gathered in front of the town hall and decided to form a people’s militia.
  • They broke into a number of government buildings in search of arms.
  • Finally, a group of several hundred people marched towards the eastern part of the city and stormed the fortress prison, the Bastille.
  • The commander of the Bastille was killed and the prisoners released, though there were only seven of them.
  • The fortress was demolished and its stone- fragments sold in the markets to all those who wished to keep a souvenir of its destruction.

OR

  • The 18th century witnessed emergence of Middle Class.
  • It earned wealth from manufacturing and trade.
  • it included professionals like lawyers and administrative officers.
  • People were educated and believed that no group of society should be privileged.
  • All these ideas were put forward by philosophers like John Locke, Rousseau, and Mon tesquleu.

Section-E
Case-Based Questions
(4 × 3 = 12 Marks)

Question 34.
Read the source given below and answer the questions that follow: (1+1+2=4)
India’s contact with the world has continued through ages but her relationships through the land routes are much older than her maritime contacts. The various passes across the mountains in the north have provided passages to the ancient travellers, while the oceans restricted such interaction for a long time. These routes have contributed to the exchange of ideas and commodities since ancient times. The ideas of the Upanishads and the Ramayana, the stories of Panchatantra, the Indian numerals, and the decimal stem thus could reach many parts of the world.

The spices, muslin, and other merchandise were taken from India to different countries. On the other hand, the influence of Greek sculpture and the architectural styles of domes and minarets from West Asia can be seen in different parts of our country.
1. Which geographical feature has provided passage to the ancient travellers in India?
2. Name an epic and a story.
3. Name any two things that India traded with the world.
Answer:

  • The various passes across the mountains of Himalayas have provided passages (Passes) to the ancient travellers.
  • Ramayana is an epic and Panchatantra are stories.
  • Spices, muslin, and other merchandise.

Question 35.
Read the source given below and answer the questions that follow: (1+1+2=4)
The revolutionary wars brought losses and economic difficulties to the people. While the men were away fighting at the front, women were left to cope with the tasks of earning a living and looking after their families, Large sections of the population were convinced that the revolution had to be carried further, as the Constitution of 1791 gave political rights only to the richer sections of society. Political clubs became an important rallying point for people who wished to discuss government policies and plan their own forms of action. The most successful of these clubs was that of the Jacobins, which got its name from the former convent of St Jacob in Paris. Women too, who had been active throughout this period, formed their own clubs.

The members of the Jacobin Club belonged mainly to the less prosperous sections of society. They included small shopkeepers, artisans such as shoemakers, pastry cooks, watch-makers, printers, as well as servants and daily-wage workers. Their leader was Maximilian Robespierre. A large group among the Jacobins decided to start wearing long striped trousers similar to those worn by dock workers. This was to set themselves apart from the fashionable sections of society especially nobles, who wore knee breeches.
1. When the men were away fighting at the front, who became the bread earner?
2. Which constitution gave political Rights only to the richer section of the society?
3. Why did the Jacobins decide to start wearing long striped trousers and knee breeches?
Answer:

  • When the men were away fighting at the front, the women of the family became the breadwinners.
  • The Constitution of 1791 gave political rights only to the richer sections of society.
  • The Jacobins decided to start wearing long striped trousers and knee breeches as a symbol of equality.

Question 36.
Read the source given below and answer the questions that follow: (1+1+2=4)
Like South Africa, India’s Constitution was also drawn up under very difficult circumstances. The making of the Constitution for a huge and diverse country like India was not an easy affair. At that time the people of India were emerging from the status of subjects to that of citizens. The country was born through a partition on the basis of religious differences. This was a traumatic experience for the people of India and Pakistan. At least ten lakh people were killed on both sides of the border in partition-related violence.

There was another problem. The British had left it to the rulers of the princely states to decide whether they wanted to merge with India or with Pakistan or remain independent. The merger of these princely states was a difficult and uncertain task. When the Constitution was written, the future of the country did not look as secure as it does today. The makers of the constitution had anxieties about the present and the future of the country.
1. Like South Africa, which country’s constitution was drawn under very difficult circumstances?
2. Why was making the Constitution for a huge and diverse country like India not an easy affair?
3. Why did the makers of the Constitution had anxieties when the Constitution was being written?
Answer:

  • Like South Africa, India’s Constitution was also drawn up under very difficult circumstances.
  • The making of the Constitution for a huge and diverse country like India was not an easy affair because that time the people of India were emerging from the status of subjects to that of citizens.
  • When the constitution was being written, the future of the country did not look as secure as it does today The makers of the constitution had anxieties about the present and the future of the country.

Section-F
Map Skill-Based Questions

Question 37.
(A)
(1) On the given political map of France mark the following: Bordeaux
(2) Identify the region where the French Revolution took place.

Answer:

  1. Bordeaux
  2. Paris

(B)
(1) On the given political map of India, locate and label the following:
(i) Kanchenjunga Mt.
(ii) Malabar coast
(2) Identify the lake in the map.

Answer:
(B)
(1)

  • Ran than’ibor
  • Bharatpur

(2) Pulicat Lake


Show More
यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi