Article

CBSE Sample Papers for Class 12 Psychology Set 9 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 12 Psychology with Solutions Set 9 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 12 Psychology Set 9 with Solutions

Time Allowed: 3 Hours
Maximum Marks: 80

General Instructions :

All questions are compulsory except where internal choice has been given.

  1. Question Nos. 1 -15 in Section A carry 1 mark each. You are expected to answer them as directed.
  2. Question Nos. 16-21 in Section B are very short answer type-I questions carrying 2 marks each. Answer to each question should not exceed 30 words.
  3. Question Nos. 22-24 in Section C are short answer type-II questions carrying 3 marks each. Answer to each question should not exceed 60 words.
  4. Question Nos. 25 – 28 in Section D are long answer type questions carrying 4 marks each. Answer to each question should not exceed 120 words.
  5. Question Nos. 29-30 in Section E are long answer type questions carrying 6 marks each. Answer to each question should not exceed 200 words.
  6. Question Nos. 31-34 in Section F are based on two cases given. Answer to each one-mark question should not exceed 20 words. Answer to each two-mark question should not exceed 30 words.

Section A
Section A consists of 15 questions of 1 mark each

Question 1.
In the …… stage, the parasympathetic nervous system calls for more cautious use of the body’s resources. (1)
(a) alarm reaction
(b) resistance
(c) exhaustion
(d) adaptation
Answer:
(b) resistance

Question 2.
RET has been proposed by ……. (1)
(a) Abraham Maslow
(b) Albert Ellis
(c) Aaron Beck
(d) Carl Rogers
Answer:
(b) Albert Ellis

Question 3.
Hetal has re-joined her previous job after consecutively remaining unsuccessful in Civil Service Examination. Though in her current job, she was handsomely paid and various perks were included in it, she was feeling psychological distress, feelings of loneliness and alienation. Suggest the best mode of therapy for Hetal. (1)
(a) Behaviour Therapy
(b) Cognitive Therapy
(c) Psychoanalytical Therapy
(d) Humanistic-Existential Therapy
Answer:
(d) Humanistic-Existential Therapy

Question 4.
Rudra, a final year commerce student was arrested by local police in the theft and forgery case. His neighbours were quite surprised as Rudra generally has characteristics of nice and decent behaviour who always used to speak softly with others. Identify the factors which brings consistency between attitudes and behaviour. (1)
I. Strong attitude that occupies in the central position
II. No external pressure
III. No group pressure
IV. Loosely observed Person’s Behaviour- Attitude
Choose the correct option.
(a) I and II
(b) II and III
(c) I, II and III
(d) II and IV
Answer:
(c) I, II and III

Question 5.
In the following question, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of the Reason (R). Mark the correct option. (1)
Assertion (A) The basis of meaning making is a person’s quest for finding the spiritual truth of one’s existence.
Reason (R) Therefore Frankl emphasised the role of spiritual anxieties in leading to meaninglessness.
Codes
(a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A)
(b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A)
(c) Assertion (A) is true, but Reason (R) is false
(d) Assertion (A) is false, but Reason (R) is true
Answer:
(b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A)

Question 6.
Name the Psychologist/Thinker who experimented the prejudices and attitude- behaviour relationship survey by American towards Chinese. (1)
(a) Abraham Maslow
(b) Joseph E. McGrath
(c) Richard LaPiere
(d) B F Skinner
(c) Richard LaPiere

Question 7.
Shrishti is elder daughter of Gupta family. She is considered as the most introvert person in the family who doesn’t mix up with people and loves to remain busy in her own projects and studies. She doesn’t even has any specific likes for food. Which among the following are introversion personality traits? (1)
I. Impulsive
II. Solitary reserve
III. Socially withdrawn
IV. Cautious and passive Choose the correct option.
(a) I and II
(b) II and III
(c) II, III and IV
(d) II and IV
Answer:
(c) II, III and IV

Question 8.
Which among the following is a dynamic developmental process that is meant to the maintenance of positive adjustment under challenging life conditions? (1)
(a) Positive attribute
(b) Resilience
(c) Free spirit
(d) Relaxation spirit
Answer:
(b) Resilience

Question 9.
Which among the following adopts a bio-psychosocial approach to the delineation of psychopathology? (1)
(a) Alternative Therapy
(b) Cognitive Behaviour Therapy
(c) Humanistic Therapy
(d) Therapeutic Alliance
Answer:
(b) Cognitive Behaviour Therapy

Question 10.
In the following question, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of the Reason (R). Mark the correct option. (1)
Assertion (A) Sternberg’s Triarchic Theory of intelligence represents the information-processing approach to understand intelligence.
Reason (R) According to this model, intellectual activity involves the interdependent functioning of three neurological systems, called the functional units of brain.
Codes
(a) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A)
(b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A)
(c) Assertion (A) is true, but Reason (R) is false
(d) Assertion (A) is false, but Reason (R) is true
Answer:
(b) Both Assertion (A) and Reason (R) are true, but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A)

Question 11.
Amit in his younger age was quite fond of the company of girls and also was the member of several clubs where he used to spend his quality time. However over the period of time he tilted towards religious acti vities and became involved in various charitablework. Which among the following the behaviour change occurred in Amit? (1)
(a) Religious formation
(b) Social formation
(c) Reaction formation
(d) Identity formation
Answer:
(c) Reaction formation

Question 12.
Name the behaviour or skill that have a positive effect on reducing tension, anxiety and depression.
(a) Physical exercise
(b) Social alienation
(c) Emotional support
(d) Mental support
Answer:
(a) Physical exercise

Question 13.
Depression cases are fast increasing in India with over 5 crore people suffering from the disorder, the highest in South-East Asia and Western Pacific region, which includes China, according to WHO. Which ambng the following is/are disposing factors towards Depression? (1)
I. Feelings of sadness, tearfulness or hopelessness
II. Angry outbursts
III. Irritability or frustration
IV. Violent attitude Choose the correct option.
(a) I and II
(b) II and III
(c) I, II and III
(d) I, II, III and IV
Answer:
(c) I, II and III

Question 14.
There is a buzz in the Govindpuri locality that Radhemma has acquired some para-normal power and can directly establish communications with dead people and spirits. In psychological terms, Radhemma is suffering with Auditory hallucination which also known as hallucination. (1)
(a) Second person
(b) Third person
(c) Somatic
(d) Visual
Answer:
(a) Second person

Question 15.
…….. is the disorder where people eats large amounts of food with a loss of control over the eating and then trying to get rid of the extra calories in an unhealthy way. (1)
(a) Anorexia nervosa
(b) Alnexianervosa
(c) Bulimia nervosa
(d) Binge eating
Answer:
(c) Bulimia nervosa

Section B
Section B consists of 6 questions of 2 marks each

Question 16.
Swamalipi is an organised girl who does everything according to her own schedule arid planning. She also motivates others to do the same. Identify and define the type of her intelligence. (2)
Answer:
Swarnalipi has interpersonal intelligence. It is the ability to communicate with people and connecting with them interpersonally. The child looks for being a commentor, a businessperson should have this skill

Question 17.
Urmila has enrolled into a new skill development course for further enhancement in her career. She never hesitate to new learning modes and to enhance her knowledge. What Rogers has mentioned about person like Urmila? (2)
Or
Parents of Sonam are really proud of her daughter as she is the youngest Youtuber with 5 million strong followers. She is just 7 but has memorised various facts and figures. Explain the two characteristics of her personality. (2)
Answer:
According to Rogers, individuals like Urmila tend to have a high degree of self-actualisation, which refers to the realisation and fulfillment of one’s potential. They are motivated by a drive for personal growth and have a strong desire to continuously learn and develop new skills.
Or
The two characteristics of Sonam’s personality in this scenario are

  1. Achievement Orientation Sonam’s ability to become the youngest youtuber with 5 million followers at the age of showcases her achievement orientation. This characteristic refers to her strong drive to set goals, work hard and accomplish tasks successfully.
  2. Advanced Cognitive Abilities Sonam’s exceptional ability to memorise various facts and figures at a doing age highlights her advanced cognitive abilities

Question 18.
Explain any two features of Self-Report Measures Test. (2)
Answer:
Two features of Self-report Measures Tests are

  1. Subjectivity Self-report measures rely on individuals subjective responses to questions on statements. Participant provide their own perceptions beliefs and attitudes which may be influenced by personal biases
    or social desirability.
  2. Accessibility Self-report measures are relatively easy to administer and can be conducted through questionnaires or interviews.

Question 19.
Farhad runs a small NGO in his locality, where hundreds of orphans and old age people gets food three times in a day. He himself runs carpet business in the nearby locality but he says he is highly passionate about mankind and to serve people.What we call Farhad’s attitude? (2)
Answer:
Farhad’s attitude can be described as altruistic. Despite running a carpet business, he devotes his time, resources and passion to running an NGO, providing food to orphans and the elderly, reflecting his selfless concern for others.

Question 20.
Name psychological disorder where an individual behaves temporarily in two different or opposite ways at the same time. (2)
Answer:
Dissociative Identify Disorder (DID) formerly known as multiple personality disorder, is the psychological disorder where an individual behaves temporarily in two different or opposite ways at the same time. It is often associated with traumatic experiences in childhood. In this disorder, the person assumes alternate personalities that may or may not be aware of each other.

Question 21.
Explain vicarious learning
Answer:
Vicarious learning is learning by observing others. It is the process of rewarding small changes in the behaviour in which the client gradually learns to acquire the behaviour of the model.

Section C
Section C consists of 3 questions of 3 marks each

Question 22.
Mandy is an upcoming promising Radio Jockey (RJ) who runs a Q&A Session every Saturday 9 to 10 PM. He raises the questions related to common problems as well as difficult marriage life over the phone. Do you think he has certain trait personality? (3)
Answer:
Based on the information provided, Mandy, the radio jockey, exhibits certain trait personality characteristics. He demonstrates empathy and a willingness to address challenging topics, such as difficult marriage situations, during his Q&A sessions. Additionally, his commitment to hosting the show every Saturday from 9 to 10 PM suggests discipline, reliability and a strong work ethic in his role as a promising radio jockey.

Question 23.
Rani, a 10 years girl was diagnosed with moderate level of self-skill and speech related problem. Medical treatment proved unsuccessful to bring her into mainstream life. Describe some characteristics of
individuals with different levels of intellectual disability. (3)
Answer:
Individuals with intellectual disabilities may exhibit a range of characteristics depending on the severity of their condition. In moderate intellectual disability, individuals may have challenges with speech and language skills, as well as difficulties in self-care and social interactions. They may require support in learning academic skills and may benefit from structured environments. Each individual’s strengths and areas of need vary and personalised approaches are necessary for optimal support and inclusion.

Question 24.
How Electro-Convulsive Therapy (ECT) is used in biomedical therapy? (3)
Or
How psychotherapy is proving helpful through its different modes of therapeutic approaches? Describe any five goals and aims of Psychotherapy.
Answer:
Electro-Convulsive Therapy (ECT) is a biomedical therapy primarily used in cases of severe depression, bipolar disorder or other mental illnesses. It involves the application of electrical currents to the brain, inducing a controlled seizure. ECT is believed to alter brain chemistry and provide relief from symptoms. It is administered under anesthesia and typically requires a series of sessions for effectiveness.
Or
Psychotherapy is beneficial through its various therapeutic approaches by addressing a range of mental health concerns.
Five goals and aims of psychotherapy include

  1. Enhancing self-awareness and insight.
  2. Promoting emotional healing and well-being.
  3. Developing effective coping mechanisms and problem-solving skills.
  4. Improving communication and interpersonal relationships.
  5. Facilitating personal growth, self-acceptance and self-empowerment. These aims help individuals overcome challenges, improve mental health and lead more fulfilling lives.

Section D
Section D consists of 4 questions of 4 marks each

Question 25.
Why modem thinkers and psychologists gives utmost importance to Emotijonal Quotient? Mention some of its attributes. (1+3)
Or
What is the role of ‘Arousal-Attention’ in PASS Model of Intelligence? Explain with some of its characteristics. ( 1 + 3 )
Answer:
Modern thinkers and psychologists give great importance to Emotional Quotient (EQ) because it is recognised as a crucial factor in individual well-being and success. EQ refers to a person’s ability to understand, manage and express emotions effectively. Some attributes that highlight the significance of EQ include

  1. Self-awareness :
    The ability to recognise and understand one’s own emotions, strengths and limitations.
  2. Empathy:
    The capacity to understand and share the feelings of others, promoting better interpersonal relationships and communication.
  3. Emotional regulation:
    The skill to manage and regulate emotions, avoiding impulsive or destructive behaviour.
  4. Social skills The ability to build and maintain healthy relationships, resolves conflicts and collaborate effectively with others.
  5. Resilience:
    The capacity to bounce back from adversity, cope with stress and adapt to challenging situations.

Or
The PASS Model of Intelligence, developed by JP Das and colleagues, emphasises the role of Arousal- Attention in cognitive processing. Arousal refers to the level of activation or alertness in an individual, while attention refers to the ability to focus and sustain attention on specific stimuli. In the PASS model, Arousal-Attention is considered the foundation of cognitive functioning, impacting other cognitive processes.
Some of its characteristics include:

  1. Alertness:
    Arousal-Attention determines the level of alertness, influencing the efficiency of cognitive processes.
  2. Selective Attention:
    It involves focusing on specific stimuli while filtering out irrelevant information.
  3. Sustained Attention:
    The ability to maintain focus over an extended period, important for tasks requiring concentration.
  4. Divided Attention:
    It could, be defined as out brain’s ability to attend two different stimuli at the same time and respond to the multiple demands of your surroundings.
  5. Vigilance:
    The ability to stay attentive and detect relevant information in a sustained and focused manner.
  6. Arousal:
    Attention impacts other cognitive functions like memory, problem-solving and decision-making. By understanding and effectively managing arousal levels and attentional processes, individuals can optimise their cognitive abilities and enhance overall cognitive functioning.

Question 26.
Sankalp working as a Product Manager has – endless tasks to accomplish by day end. Being into the senior post he never hesitate to come forward and finish off the tasks by his own. However, it was found that Sankalp is suffering from great amount of stress. What are the various Stress Management Techniques he can opt for? (4)
Answer:
Sankalp, being a product manager with a high workload, can employ various stress management techniques to alleviate his stress levels. Some effective techniques adopted by him are:

  1.  Time management Prioritising tasks, setting realistic deadlines and delegating when possible to ensure a more manageable workload.
  2. Relaxation techniques Engaging in activities like deep breathing, meditation, or yoga to promote relaxation and reduce stress.
  3. Physical exercise Regular exercise, such as walking, jogging, or engaging in sports, can help reduce stress by releasing endorphins and improving overall well-being.
  4. Social support Seeking support from friends, family, or colleagues, discussing concerns and sharing experiences can provide emotional relief and perspective.

Question 27.
Sandesh and his father Kishore Mehta in every weekend participate in the local community awareness programme. The Mehta family has witnessed people’s prejudices and inferior behaviour during Pandemic period in 2020, therefore don’t wish other gets the same amount of humiliation. Explain the various sources of prejudices in attitude formation. (4)
Answer:
Attitudes are formed through various sources and prejudice, in particular, can arise from multiple factors. Some sources of prejudices in attitude formation include:

  1. Socialisation:
    Prejudices can be learned through family, peers and societal influences, as individuals adopt the attitudes and biases prevalent in their social environment.
  2. Cultural and historical factors:
    Prejudices can stem from deep-rooted cultural norms, traditions, stereotypes and historical events that shape collective beliefs and biases.
  3. Media influence:
    Mass media plays a significant role in shaping public opinion and biased portrayals of certain groups or sensationalised news can reinforce stereotypes and prejudices.
  4. Personal experiences:
    Negative personal encounters or traumatic events can lead to the formation of prejudices, as individuals may generalise these experiences to entire groups.
  5. Cognitive biases:
    Cognitive processes like categorisation, stereotyping, and confirmation bias can contribute to the development and reinforcement of prejudices.

Question 28.
What is disruptive, impulse-control and conduct disorders?
Answer:
The disorders included under disruptive, impulse- control and conduct disorders category are Oppositional Defiant Disorder (ODD), Conduct Disorders and others.

Oppositional Defiant Disorder (ODD) Children with Oppositional Defiant Disorder are irritable, defiant,
with ODD do not see themselves as angry, oppositional or defiant. They often justify their behaviour as reaction to circumstances or demands. So, the symptom of the disorder become entangled with the problematic interactions with others.

Conduct Disorder (CD) and Anti-social Behaviour It refers to age inappropriate actions and attitudes that violate family expectations, societal norms and the personal or property rights of others. The behaviours in conduct disorder include aggressive actions that cause or threaten harm to people or animals, non-aggressive conduct that causes property damage, major deceitfulness or theft and serious rule violations.
Some types of aggressive behaviour are:

  1. Verbal aggression (i.e. name-calling, swearing)
  2. Physical aggression (i.e. hitting, fighting)
  3. Hostile aggression (i.e. directed at inflicting injury to others)
  4. Proactive aggression (i.e. dominating and bullying others without provocation).

Section E
Section E consists of 2 questions of 6 marks each

Question 29.
“The Group satisfies one’s psychological and social needs.” Elaborate. (6)
Or
Explain the major advantages and disadvantages by group formation. (6)
Answer:
Groups play a significant role in satisfying an individual s psychological and social needs. They provide a sense of belonging, support, and fulfillment, contributing to overall well-being. Several ways in which groups satisfy these needs are

  1. Belongingness:
    Being part of a group fulfills the innate human need to belong and connect with others. It provides a sense of identity, acceptance and affiliation, reducing feelings of loneliness and isolation.
  2. Emotional Support:
    Groups offer a platform for sharing experiences, emotions and challenges. They provide empathy, understanding and encouragement, which can alleviate stress, anxiety, and depression. Emotional support from group members fosters a sense of security and validation.
  3. Social Interaction:
    Group participation allows individuals to engage in social interactions, fostering friendships and social bonds. It offers opportunities for shared activities, conversations, and connections, which enhance interpersonal skills and provide a sense of enjoyment.
  4. Self-esteem and Validation:
    Within a group, individuals receive validation and recognition for their contributions, ideas and achievements. Positive feedback and encouragement from others boost self-esteem and self-worth, promoting personal growth and confidence.
  5. Information and Learning:
    Groups serve as valuable sources of information, knowledge and learning. Through shared experiences, discussions, and diverse perspectives, individuals gain insights, broaden their horizons and acquire new skills.
  6. Norms and Identity:
    Groups establish norms, values, and shared identities that guide behavior and create a sense of purpose. Being part of a group provides individuals with a collective identity and a framework for understanding their role within society.

Or
Group formation offers both advantages and disadvantages. Understanding these can help individuals participate effectively in groups. Here are some major advantages and disadvantages of group formation. Advantages:

  1. Increased Resources:
    Groups pool together a diverse range of skills, knowledge, and perspectives, resulting in increased resources and problem-solving capabilities.
  2. Synergy and Creativity:
    Collaboration within groups often leads to synergy, where collective efforts generate ideas and solutions that surpass individual .contributions. Group dynamics can stimulate creativity ‘and innovation.
  3. Support and Motivation:
    Groups provide emotional support, encouragement, and motivation, boosting individual confidence and commitment to achieving shared goals.
  4. Learning Opportunities:
    Interacting with group members allows for the exchange of information, insights, and feedback, fostering individual learning and growth.
    Disadvantages
  5. Groupthink:
    In some cases, group cohesion can lead to groupthink, where individuals prioritise harmony and consensus over critical thinking. This can hinder independent thought and innovation.
  6. Conflict and Miscommunication:
    Differences in opinions, personalities, and communication styles can lead to conflicts and misunderstandings within groups,
    impeding progress.
  7. Free-Riding:
    Some individuals may rely on others’ efforts and contributions, reducing overall productivity and fairness within the group.
  8. Time Constraints:
    Group decision-making processes may take longer due to discussions, negotiations, and consensus-building, potentially slowing down progress.

Question 30.
How stress impact the immune system and health? ( 3 + 3 )
Or
Given what you know about coping strategies, what suggestion would you give to your friends to avoid stress in their everyday lives. (6)
Answer:
Stress can cause illness by impairing the workings of the immune system. The immune system guards the body against attackers, both from within and outside the body. When a person experiences stress there body releases hormones, such as cortisol, which can suppress immune system function.

This can lead to a weaseled immune response and an increased susceptibility to illnesses and infections prolonged or chronic stress can also disrupt the balance of the immune system, making it less effective in fighting off pathogens.

Stress can affect natural killer cell cytotoxicity which is of major importance in the defence against various infections and cancer. Reduced levels of natural killer cell cytotoxicity have been found in people who are highly stressed.

When stress is continued, it affects physical health and impairs psychological functioning. People experience exhaustion and attitudinal problems when the stress due to demands from the environment and constraints are too high and little support is available from family and friends. The physical exhaustion is seen in the signs of chronic fatigue, weakness and low energy. The mental exhaustion appears in the form of irritability, anxiety, feelings of helplessness and hopelessness. This state of physical, emotional and psychological exhaustion is known as burnout.
Or
Coping is a dynamic situation-specific reaction to stress. It is a set of concrete responses to stressful situations or events that are intended to resolve the problem and reduce stress. The way we cope with stress often depends on rigid deep-seated beliefs, based on experience. I would like to give some suggestions to my friends to avoid stress in everyday lives.
These are:

  1. They can follow ‘Task-oriented’ strategy. It involves deciding priorities and acting directly with the stressful situation. For example, a person can schedule his time better and think about how he has to solve the problems according to their priorities.
  2. Stressed person can make efforts to maintain hope and control his own emotions. This ‘Emotion-oriented’ strategy involves venting feelings of anger and frustration on deciding that nothing can be done to change things.
  3. Individual can follow ‘Avoidance-oriented’ strategy which involves denying or minimising the, seriousness of the situation. In this strategy individual consciously suppress the stressful thoughts and replace the stress by self-protective thoughts such as calling up a friend or watching TV, etc.

Section F
Section F consists of 2 Case based questions of 3 marks each

Read the case and answer the questions that follow.
Interpersonal is an ability to understand to subtle aspects of others behaviours. Psychologists, counsellors, politicians, social workers, and religious leaders are likely to possess high interpersonal intelligence. On the other hand, intrapersonal is an ability to understand of one’s own feelings, motives, and desires.
This refers to the knowledge of one’s internal strengths and limitations and using that knowledge to effectively relate to others. Persons high on this ability have finer sensibilities regarding their identity, human existence, and meaning of life. Philosophers and spiritual leaders present examples of this type of intelligence.

Question 31.
What is meant by interpersonal skills? (1)
Answer:
Interpersonal is the ability to understand the motives, feelings and behaviours of other people so as to bond a comfortable relationship with others

Question 32.
Describe any two methods to enhance one’s interpersonal skills. (2)
Answer:
Two methods to enhance one’s interpersonal skills are:

  1. Active Listening To practice attentive listening, ask open-ended questions and show genuine interest in others.
  2. Emotional Intelligence Training It develop self-awareness, empathy, and effective emotional regulation to navigate interpersonal relationship.

Read the case and answer the questions that follow.
Children with autism spectrum disorder experience profound difficulties in relating to other people. They are unable to initiate social behaviour and seem unresponsive to other people’s feelings. They are unable to share experiences or emotions with others. They also show serious abnormalities in communication and language that persist over time. Many of them never develop speech and those who do, have repetitive and deviant speech patterns. Such children often show narrow patterns of interests and repetitive behaviours such as lining up objects or stereotyped body movements such as rocking. These motor movements may be self-stimulatory such as hand flapping or self-injurious such as banging their head against the wall.

Question 33.
What difficulties children face in autism spectrum disorder? (1)
Answer:
Children with autistic disorder have marked difficulties in social interaction and communication, a restricted range of interests and strong desire for routine.

Question 34.
Describe some of the signs of self-stimulatory of child autism. (2)
Answer:
Some signs of self-stimulatory behaviour in children with autism include repetitive actions like hand-flapping, rocking, spinning, flicking objects, repetitive vocalisations, and intense pre-occupation with specific objects or topics.


Show More

Related Articles

यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi