Article

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 7 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education with Solutions Set 7 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 7 with Solutions

Time : 3 Hours
Maximum Marks : 70

General Instructions:

  1. The question paper consists of 5 sections and 37 Questions.
  2. Section A consists of question 1 – 18 carrying 1 mark each and is multiple choice questions. All questions are compulsory.
  3. Sections B consist of questions 19 – 24 carrying 2 marks each and are very short answer types and should not exceed 60 – 90 words. Attempt any 5.
  4. Sections C consist of Question 25 – 30 carrying 3 marks each and are short answer types and should not exceed 100 – 150 words. Attempt any 5,
  5. Sections D consist of Question 31 – 33 carrying 4 marks each and are case studies. There is internal choice available.
  6. Section E consists of Question 34 – 37 carrying 5 marks each and are short answer types and should not exceed 200-300 words. Attempt any 3.

Section A
Section A consists of 18 questions of 1 mark each

Question 1.
Identify the bone fracture given below. (1)

(a) Greenstick fracture
(b) Comminuted fracture
(c) Stress fracture
(d) Transverse fracture
Answer:
(a) Greenstick fracture

Question 2.
…………….. was the pioneer of the Special Olympic. (1)
(a) Eunice Mary Kennedy Shriver
(b) John Kennedy
(c) Barack Obama
(d) Bill Gates
Answer:
(a) Eunice Mary Kennedy Shriver

Question 3.
Identify the given logo. (1)

(a) Paralympic games
(b) Olympic games
(c) Deaflympic games
(d) FIFA
Answer:
(a) Paralympic games

Question 4.
What is the height of the chair’s seat above the ground in the Senior Citizen Chair Stand Test? (1)
(a) 17cm
(b) 44 cm
(c) Not specified
(d) None of these
Answer:
(b) 44 cm

Question 5.
Continuous training was developed by ……………… . (1)
(a) Dr Van Aaken
(b) O Astrand
(c) Gosta Holmer
(d) Greshler
Answer:
(a) Dr Van Aaken

Question 6.
Which of the following is a personality trait not included in the ‘Big Five Theory’? (1)
(a) Neuroticism
(b) Introversion
(c) Conscientiousness
(d) Agreeableness
Answer:
(b) Introversion

Question 7.
Which of the following is not a type of epdurance? (1)
(a) Speed
(b) Aerobic
(c) Power
(d) Strength
Answer:
(c) Power

Question 8.
For a Knock-out tournament, the procedure to draw fixtures is through ……………….. .(1)
(a) Bye method
(b) Seeding method
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(c) Both (a) and (b)

Question 9.
Given below are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R). (1)
Assertion (A) : Micro nutrients constitute the majority of individual’s diet.
Reason (R) : Minerals and vitamins are included in micro nutrients.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer:
(d) A is false, but R is true

Question 10.
Given below are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R). (1)
Assertion (A) : Deaflympics is an International Olympic event at which deaf athletes compete.
Reason (R) : Special arrangements are made for the deaf athletes at Deaflympics.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Question 11.
In which vitamin is water soluble? (1)
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B
(c) Vitamin C
(d) Vitamin K
Answer:
(d) Vitamin K

Question 12.
Which of the following common postural deformities caused due to bad posture? (1)
(a) Flat foot
(b) Round shoulders
(c) Bow legs
(d) Scoliosis
Answer:
(b) Round shoulders

Question 13.
The torch that is carried to and lit at Special Olympic Games is called ………………….. .(1)
(a) flame of sports
(b) flame of spirit
(c) flame of hope
(d) flame of kindle
Answer:
(c) flame of hope

Question 14.
If a person has a BMI of 23.2, the person is ……………. (1)
(a) underweight
(b) normal weight
(c) overweight
(d) obese
Answer:
(b) normal weight

Question 15.
Hadavi and Burns defined …………………. as a means of harnessing sporting talents to bring about future success in international arena. (1)
(a) training
(b) playing tournaments
(c) talent identification
(d) None of these
Answer:
(c) talent identification

Question 16.
International Paralympic committee’s headquarter is located in ………………… . (1)
(a) USA
(b) United Kingdom
(c) France
(d) Germany
Answer:
(d) Germany

Question 17.
Match the following. (1)

A. Polishing 1. Makes surface slippery
B. Lubrication 2. Makes surface smooth
C. Shoes and spikes 3. Replaces sliding friction with rolling friction
D. Use of ball 4. Designed to increase bearings

Codes
(a) A – 4, B – 3, C – 2, D – 1
(b) A – 2, B – 1, C – 4, D – 3
(c) A – 3, B – 4, C – 1, D – 2
(d) A – 1, B-2, C- 3, D – 4
Answer:
(b) A – 2, B – 1, C – 4, D – 3

A. Polishing 2. Makes surface smooth
B. Lubrication 1. Makes surface slippery
C. Shoes and spikes 4. Designed to increase bearings
D. Use of ball 3. Replaces sliding friction with rolling friction

Question 18.
………….. is the ability to perform smooth and accurate movements involving different parts of the body. (1)
(a) Differentiation
(b) Adaptation
(c) Subjugation
(d) Co-ordination
Answer:
(d) Co-ordination

Section B
Section B consists of 6 questions of 2 marks each

Question 19.
What do you understand by ‘Big Five Theory’? (2)
Answer:
Big Five Theory describes the five personality traits which are openness, conscientiousness, extroversion, agreeableness and neuroticism. These are also referred as OCEAN.

Question 20.
Ameebh is a student of Class X and is suffering from back pain. What other posture deformity he might experience? Suggest a yoga asana for the back pain. (1 + 1 = 2)
Answer:
Due to the back pain, Ameebh may also suffer from round shoulders. As for the back pain, he can perform Shalabhasana.

Question 21.
Write the application of Newton’s second law of motion in sports. (2)
Answer:
Newton’s second law of motion can be applied in the sports like

  • Baseball If a baseball player hits a ball with double the force, the rate at which the ball will accelerate (speed up) will be doubled.
  • Football Football players can slow down, stop or reverse the direction of other players depending upon how much force they can generate and in which direction.

Question 22.
What do you understand by Reaction Speed? (2)
Answer:
Reaction speed is the ability to respond to a given stimulus as quickly as possible, like good speed in sprints, speed in fielding, chasing the ball, etc. It is of two types

  • Simple reaction It is the reaction to known signals like gun shot at the start of the sprint.
  • Complex reaction It is the reaction to unknown signals like a facing a ball in cricket.

Question 23.
What is the effect of exercise on muscles? List any four. Discuss why does involvement in regular exercise delay the onset of fatigue? (1 + 1 = 2)
Answer:
Following are effects of exercise on muscles

  • It increases muscle temperature.
  • It increases in lactate threshold.
  • It increases muscle mass.
  • It increases alertness.
    Regular exercise delays the onset of fatigue as exercise develops the fitness levels and increase endurance.

Question 24.
What do you understand by controlling? (2)
Answer:
Controlling refers to all the processes that leaders create to rhonitor success. It involves establishing performance standards, measuring actual performance, comparing its irregularities, analysing deviations and taking correct measures.

Section C
Section C consists of 6 questions of 3 marks each

Question 25.
What is the need for inclusive education in sports? (3)
Answer:
Inclusive education is important for students as it provides a student training for real life situations as all students, with or without disabilities, learn to interact and work collectively.

It’s importance can be seen through the following points.

  • Builds Self-Esteem In inclusive classrooms, CWSN may find that they have more in common with other students and this goes a long way in building self-esteem.
  • improves Social and Communication Skills A regular school provides ample opportunity to students with special needs to interact with other students with ’ special needs and improve social and communication skills.

Question 26.
State the importance and sources of sodium, iodine and fluorine. (1.5 + 1.5 = 3)
Answer:
Importance and sources of sodium, iodine and fluorine are as follows

  • Sodium It is needed for the proper functioning of the nervous system. Its deficiency causes kidney failure, heart failure, cirrhosis, etc. Its sources are table salt, butter milk and milk products, meat and eggs.
  • Iodine It is essential for proper thyroid function. Its deficiency causes goitre (swollen thyroid gland) and mental retardation. Its main sources are seafood, fish and salt.
  • Fluorine It is important to make the enamel (polish) of the teeth hard and prevents dental diseases. Its deficiency causes dental carries and possibly osteoporosis. Its main sources are seafood and water.

Question 27.
What is Kyphosis and its causes? List any three precautions. (1 + 1 + 1 = 3)
Answer:
Kyphosis is a deformity of the spinal curvature in which there is an increase or exaggeration of a backward curve or a decrease of a forward curve. It is also called as ‘round upper back’ or in the case of severe curve as ‘hunchback’.

Its causes include

  • Mal-nutrition and illness.
  • Carrying heavy load on shoulders.
  • Habit of bending while walking.
  • Muscle weakness in the upper back.
  • Osteoporosis or the loss of bone strength.
  • Injury to the spine.

Precautions for kyphosis include

  1. Take a balanced diet.
  2. Keep the body straight while carrying weight.
  3. Avoid walking too long with weight on one hand.

Question 28.
What are psychological attributes in sports? (3)
Answer:
The psychological attributes in sports are

  • Self-Esteem In psychology, the term self-esteem is used to describe a person’s overall subjective sense of personal worth. In other words, self-esteem may be defined as how much you appreciate and like yourself regardless of the circumstances.
  • Mental Imagery Mental imagery involves the athlete imagining themselves in an environment performing a specific activity using their senses (sight, hear, feel and smell).
  • Self-Talk Self-talk is defined as the verbalisation or statements athletes repeat to themselves prior to or during skill execution.

Question 29.
Describe in brief the methods of deciding winners in Cyclic method. (3)
Answer:
In Cyclic method, the winner of the tournament is decided on the basis of point received by the team or player. The team or player who gets maximum points, is declared the winner.

The points are given in the following manner
Winner of the match = 2 points
Loser of the match = 0 points
Draw = 1 point
Apart from this, there are two other methods to declare the winner. These are

  • British Method In this, the percentage of points is calculated as per the formula mentioned below Percentage of points = (Total points obtained)/(Maximum possible) × 100
  • American Method In this, the percentage of points is calculated as per the formula mentioned below Percentage of points = (Number of matches won)/(Total number of matches played) × 100

Question 30.
Give examples of non-nutritive compounds. Describe food additives and plant compounds in detail and state its effects. (1.5 + 1.5 = 3)
Answer:
Non-nutritive compounds include roughage, water, plant compounds, colour compounds, flavour compounds and food additives.

Food additives are the substances added to food to preserve flavor or enhance its taste or appearance. Some of the commonly used food additives include artificial sweetening agents, food perservatives, food colours, antioxidants, benzoic acid. Their excessive consumption, causes skin infection, digestive problems and asthmatic reactions. •
Piant compounds are derived from plants and mainly used in small amounts. Their excess use may turn them into non-nutritives like caffeine, tea leaves.

If caffeine is taken in excess, then it may increase heart rate, secretion of stomach acid and frequent urination.

Section D
Section D consists of 3 Case study questions of 4 marks each

Question 31.
On the basis of the pictures given below, answer the following questions. (4 × 1 = 4)

(a) Identify the spinal deformity.
(b) It is an ……………… curvature of the spine or a deformity of spinal curvature.
(c) List any two causes of the same.
(d) Suggest any two yoga asanas to cure the problem.
Or
What problems does this deformity creates?
Answer:
(a) Lordosis
(b) inward
(c) The causes of lordosis are habitual overeating and diseases affecting vertebrae.
(d) The yoga asanas to cure lordosis are Halasana, and Paschimottasana.
Or
This deformity creates problems in standing and walking.

Question 32.
On the basis of the picture below, answer the following questions. (4 × 1 = 4)

(a) Identify the yoga pose.
(b) It is a helpful asana to cure or manage ……………. .
(c) It should be avoided by people with ……………… .
(d) List any two benefits of this asana.
Or
This asana helps to improve the ………………. system.
Answer:
(a) Sarala Matsyasana
(b) Hypertension
(c) Cervical spondylitis/frozen shoulder
(d) This asana is beneficial in cervical, slip disc, sciatica and spondylitis.
Or
digestion

Question 33.
On the basis of the picture below, answer the following questions. (4 × 1 = 4)

(a) Newton’s which law is applicable in this sport?
(b) List any two other sports which apply the above law.
(c) List any two methods of reducing friction on the basketball court.
(d) List any two factors affecting a basketball’s trajectory.
Answer:
(a) Newton’s first law is applicable in this sport.
(b) Soccer and dance apply the Newton’s first law.
(c) The methods of reducing friction on the Basketball court are polishing the surface and shoes and spikes.
(d) The factors affecting a basket ball’s trajectory are angle of projection, projection velocity and relative height of projection.

Section E
Section E consists of 4 questions of S marks each

Question 34.
Draw a knock-out fixture of 21 teams mentioning all the steps involved. (5)
Answer:
Total number of teams = 21
Total number of matches = N – 1 = 21 – 1 = 20
.-.Number of teams in upper half = \(\frac{N+1}{2}=\frac{21+1}{2}=\frac{22}{2}\) = 11 teams
Number of teams in lower half = \(\frac{N-1}{2}=\frac{21-1}{2}=\frac{20}{2}\)
= 10 teams
Total number of byes = 32 – 21 = 11 byes
Number of byes in upper half = \(\frac{N b-1}{2}=\frac{11-1}{2}=\frac{10}{2}\)
= 5 byes
Number of byes in lower half = \(\frac{N b+1}{2}=\frac{11+1}{2}=\frac{12}{2}\)
= 6 byes
Total number = 5

Question 35.
Discuss the short-term effects of exercise on muscles. (5)
Answer:
The short-term effect of exercise on muscles are

  • Increased Blood Flow The volume of blood flow to muscle tissues increases during exercise. It can increase by 25 times during especially demanding exercises.
  • Respiration and Oxygen Debt During exercise, ‘ muscles repeatedly contract and relax, using and
    requiring energy to do so. This causes an oxygen debt because of insufficient oxygen available in the tissues.
  • Fatigue Muscle fatigue is the short-term decline the ability of a muscle to generate force.
  • Exhaustion When exercise continues through muscle fatigue, after some time it can lead to muscle exhaustion. Both fatigue and exhaustion are caused by glycogen and potassium depletion. These two are important solutes required by the tissues in the body.
  • Muscle Damage Muscles can be damaged by injuries sustained during or as a result of exercise, especially if warm-up is not conducted prior to the exercise.
  • Cramp Muscle cramp is a powerful, ongoing, uncontrolled muscle contraction due to over-exercise of muscles and receiving insufficient blood circulation.

Question 36.
What is aerobic and anaerobic endurance?
Also, identify the types of training methods for endurance. Discuss any one in detail. (3 + 2)
Answer:
The differences between Aerobic and Anaerobic endurance are as follows

  • Aerobic Endurance It means resisting fatigue with the availability of more oxygen and fuel. This happens when the body is working at a level at which the demand for oxygen and fuel can be met by the body’s energy intake.
  • Anaerobic Endurance It means resisting fatigue with non-availability of oxygen. Here, the body is working so hard that the demand for oxygen and fuel, exceed the rate of supply and the muscles have to rely on their own stored reserves for fuel and oxygen.

The methods to develop endurance include Continuous Training, Interval Training and Fartlek Training.

Continuous Training Method was developed by a German physician and coach Dr Ernest Van Aaken. The name continuous training implies that this method involves continuous activity. Thus, training without a rest or interval that may include a slow pace and a fast pace is called continuous training.

Question 37.
Describe the benefits of performing Gomukhasana (cow face pose) and its contraindications. (5)
Answer:
The benefits of performing Gomukhasana are as , follows

  • It stretches and strengthens the muscles of the ankles, hips, thighs, shoulders, triceps, chest and the inner sides of the armpits.
  • It enhances the working of the kidneys by stimulating them, thus giving relief to diabetes.
  • It is helpful in the treatment of Sciatica.
  • It reduces stress and anxiety if practiced regularly. The contraindications for performing Gomukhasana are
  • Persons suffering from shoulder, knee or backpain should avoid this asana.
  • Persons suffering from any kind of knee injury should avoid this asana.


Show More
यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi