Article

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 6 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education with Solutions Set 6 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 6 with Solutions

Time : 3 Hours
Maximum Marks : 70

General Instructions:

  1. The question paper consists of 5 sections and 37 Questions.
  2. Section A consists of question 1 – 18 carrying 1 mark each and is multiple choice questions. All questions are compulsory.
  3. Sections B consist of questions 19 – 24 carrying 2 marks each and are very short answer types and should not exceed 60 – 90 words. Attempt any 5.
  4. Sections C consist of Question 25 – 30 carrying 3 marks each and are short answer types and should not exceed 100 – 150 words. Attempt any 5,
  5. Sections D consist of Question 31 – 33 carrying 4 marks each and are case studies. There is internal choice available.
  6. Section E consists of Question 34 – 37 carrying 5 marks each and are short answer types and should not exceed 200-300 words. Attempt any 3.

Section A
Section A consists of 18 questions of 1 mark each

Question 1.
Identify the Yoga asana below. (1)

(a) Katichakrasana
(b) Pavanamuktasana
(c) Tadasana
(d) Halasana
Answer:
(a) Katichakrasana

Question 2.
If 17 teams are participating then how many byes are needed to be given in a single knockout tournament? (1)
(a) 16
(b) 15
(c) 14
(d) 17
Answer:
(b) 15

Question 3.
Vitamin B3 is commonly known as ……………….. . (1)
(a) Thiamin
(b) Riboflavin
(c) Niacin
(d) Pyridoxine
Answer:
(c) Niacin

Question 4.
Which of the following is not a cause of flat foot deformity? (1)
(a) Body heaviness
(b) Standing for a long time
(c) Lack of Vitamin D and calcium
(d) Faulty posture
Answer:
(c) Lack of Vitamin D and calcium

Question 5.
Soft tissue injuries may be categorised as ……………. and ………………… . (1)
(a) hard, special
(b) acute, overuse
(c) mile, acute
(d) underuse, overuse
Answer:
(b) acute, overuse

Question 6.
Identify the given Logo. (1)

(a) Deaflympics
(b) Paralympics
(c) FIFA
(d) ICC
Answer:
(a) Deaflympics

Question 7.
The method which uses the momentum of a moving body or a limb in an attempt to force it beyond its normal range of motion is known as ………………. . (1)
(a) Ballistic stretching method
(b) PNF stretching method
(c) Dynamic stretching method
(d) Static active stretching method
Answer:
(a) Ballistic stretching method

Question 8.
Unintentional physical harm is known as ……………….. .(1)
(a) hostile aggression
(b) instrumental aggression
(c) negative aggression
(d) None of the above
Answer:
(b) instrumental aggression

Question 9.
Given below are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R). (1)
Assertion (A) : Push ups help in building muscular strength.
Reason (R) : Push ups are isokinetic muscular movements that provide strength to the joints.
In context of above two statements, which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer:
(c) A is true, but R is false

Question 10.
Which year is declared as the year of ‘Special Olympic’ by the United Nation? (1)
(a) 1986
(b) 1987
(c) 1988
(d) 1989
Answer:
(a) 1986

Question 11.
Given below are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R).
Assertion (A) : Obesity is referred to a condition in which excess body fat is accommodated.
Reason (R) : People are considered obese when their Body Mass Index (BMI) is more than 30.
In context of above two statements, which one of the following is correct? (1)
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer:
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

Question 12.
Newton’s first law of motion is applicable in all these sports except …………………. . (1)
(a) softball
(b) soccer
(c) dance
(d) baseball
Answer:
(d) baseball

Question 13.
Fast twitch fibers are known as ……………. fibers and slow twitch fibers are known as ……………. fibers. (1)
(a) yellow, white
(b) white, red
(c) red, yellow
(d) None of these
Answer:
(b) white, red

Question 14.
The Summer Paralympics consist of ………………….. sports while Winter Paralympics consist of ……………….. sports. (1)
(a) 22, 6
(b) 14, 14
(c) 20, 8
(d) 17, 11
Answer:
(a) 22, 6

Question 15.
All the following are macro nutrients, except
(a) carbohydrates
(b) fats
(c) vitamins
(d) proteins
Answer:
(c) vitamins

Question 16.
Match the following. (1)

A. Short-term Endurance 1. Marathon
B. Speed Endurance 2. 400 m Sprint race
C. Medium-term Endurance 3. 800 m race
D. Long-term Endurance 4. 1500 m race

Codes
(a) A – 3, B – 2, C – 4, D – 1
(b) A – 2, B – 1, C – 4, D – 3
(c) A – 4, B – 2, C – 1, D – 3
(d) A – 1, B – 3, C – 2, D – 4
Answer:
(a) A – 3, B – 2, C – 4, D – 1

A. Short-term Endurance 3. 800 m race
B. Speed Endurance 2. 400 m Sprint race
C. Medium-term Endurance 4. 1500 m race
D. Long-term Endurance 1. Marathon

Question 17.
In which country Special Olympic of 2023 in scheduled? (1)
(a) Abu Dhabi
(b) Los Angeles
(c) Shanghai
(d) Germany
Answer:
(d) Germany

Question 18.
Sprain is an injury of the …………… (1)
(a) muscle
(b) ligament
(c) joint
(d) bone
Answer:
(b) ligament

Section B
Section B consists of 6 questions of 2 marks each

Question 19.
Design an exercise program for curing knock-knees. (1 × 2 = 2)
Answer:
The following exercises should be performed for curing knock-knees

  1. Keep a pillow between your knees and stand straight for some time. Both the feet should touch each other,
  2. Perform Padmasana and Gomukhasana.

Question 20.
What are fat soluble vitamins? List the four-types? (1 × 2 = 2)
Answer:
Fat soluble vitamins are composed of carbon, hydrogen and oxygen, and are soluble in fats. These are stored in liver and fatty tissues.
The four fat soluble vitamins are Vitamin A, Vitamin D, Vitamin E and Vitamin K.

Question 21.
What is the purpose of a 600m run/walk? (2)
Answer:
The purpose of a 600 m run/walk is to measure cardiovascular fitness or endurance by running or walking to the longest distance. The time is recorded in minutes and seconds.

Question 22.
What is Newton’s Second Law of Motion? (2)
Answer:
This law states that “acceleration produced in an object due to extent force is directly proportional to the force producing it and inversely proportional to its mass,”

Question 23.
What do you understand by goal setting? (2)
Answer:
Goal setting is a mental training technique to increase motivation and enhance confidence. It is used widely across all levels of sport and goals provide essential direction at both on immediate and long-term level.

Question 24.
What are the various phases in a macro cycle? (2)
Answer:
The macro cycle is the longest of all sports training cycle and typically includes three phases i.e. preparation phase, competitive phase and transition phase.

Section C
Section C consists of 6 questions of 3 marks each

Question 25.
Briefly explain any three common soft tissue injuries. (1 × 3 = 3)
Answer:
Three common soft tissue injuries are

  1. Abrasion in this, the skin is scraped or rubbed by friction or a fall during participation in sport. It causes severe pain and sometimes bleeding also.
  2. Contusion It is caused by a blow or impact without breaking or rupturing the skin. It causes pain and sometimes swelling of the affected part.
  3. Sprain This is defined as an injury to a ligament resulting from being over-stretched or torn. Swelling, pain and tenderness can be felt at the sprained part.

Question 26.
What is lever? Write its components and types. (1 + 1 + 1)
Answer:
A lever is ‘a rigid bar used to overcome resistance when a force is applied’. The lever is a type of machine.
All lever systems are made up of 4 components such as the Load, the Fulcrum, the Effort and the Lever.
There are three types/classes of levers which are

  1. First class lever
  2. Second class lever
  3. Third class lever

Question 27.
What do you understand by ‘Yoga’? Write its importance. Give two example of Yoga. (2 + 1 = 3)
Answer:
The word ‘Yoga’ is derived from Sanskrit word ’yuj’ which means ‘to join’. It simply refers to the unity of body, mind and spirit.
Following are the importance of Yoga

  1. It gives relief from physical and mental ailments.
  2. Regular practice of yoga relieves mental fatigue.
  3. Yoga helps in boosting concentrating power.

The two Yoga are

  1. Tadasana
  2. Haiasana

Question 28.
What is the usefulness of Back Scratch Test for senior citizens? Describe how it is quantitatively measured? Give two more example of senior citizen tests. (1 + 1 + 1 = 3)
Answer:
The Back Scratch Test for senior citizens determines whether the hands can be brought together behind the back particularly the shoulders, to check the stretchability of the shoulders. The purpose of the test is to measure upper arm and shoulder girdle flexibility. It is a part of the fitness program as an alternative to the Back Saver Sit and Reach Test. Equipments required for this test is only a ruler.

In this test, two trials are given to the participant and the best score is recorded to the nearest Vi inch for this test. In this way, it is quantitatively measured.

Two more types of tests for senior citizens include

  1. Arm Cure Test for upper body strength.
  2. Chair Sit and Reach Test for lower body flexibility.

Question 29.
Why do players show hostile aggression on the field? Enlist its types. (1.5 + 1.5 = 3)
Answer:
Players show hostile aggression for various reasons. Players who want to achieve success quickly or are not able to manage their emotions, show hostility and aggression towards other players. Sometimes players lose their control or are not able to manage humiliation and feel hurt. They can show hostility in the form of revenge. Usually, new players show greater hostility than experienced player. Such aggression is against the spirit of the game.

In sports, aggression has been categorised into three kinds or types which are as follows

  1. Instrumental Aggression
  2. Hostile Aggression
  3. Assertive Behaviour Aggression

Question 30.
Briefly explain interval training method. State its advantages and disadvantages. (1 + 2 = 3)
Answer:
The interval training enhances speed and endurance ability. In this method, the exercises are followed by a period of rest, also known as recovery. The recovery period is given to an athlete after each speedy workout and it can be adjusted according to the efficiency of athlete. This method mainly trains the heart.

The advantages of interval training method are

  • More workout can be performed in a short duration.
  • The progress can be measured easily.
  • It is beneficial for respiratory and circulatory methods.

The disadvantages of interval training method are .

  • There are chances of injury.
  • It can lead to heart diseases.

Section D
Section D consists of 3 Case study questions of 4 marks each

Question 31.
On the basis of picture given below, answer the following questions. (4 × 1 = 4)

(a) Identify the postural deformity in the given figure.
(b) It is a …………… curvature of the spine.
(c) Mention any two causes for the same.
(d) Yoga asanas such as ………….. are useful for treating this deformity.
Or
Or
Mention any two precautions of this deformity.
Answer:
(a) The postural deformity in the given figure represents
scoliosis.
(b) sideways
(c) It is caused due to birth defects or heredity defects and one side flat foot.
(d) Trikonasana
Or
Two precautions of this deformity are

  1. Take a balanced diet.
  2. Keep the body straight while carrying weights.

Question 32.
On the basis of the picture given below, answer the following questions. (4 × 1 = 4)

(a) Identify the type of fractures.
(b) Which of the two is more prone to angulation in the plane of the fracture?
(c) A hard tissue injury is also known as ……………….. .
(d) What are the causes of fracture ‘A’?
Or
Why the fracture ‘B’ is challenging?
Answer:
(a) Fracture (A) is an oblique fracture while (B) is a comminuted fracture.
(b) Oblique fracture is more prone to angulation in the plane of the fracture.
(c) fracture
(d) The causes of oblique fracture are trauma, sudden twist of the muscles or bone diseases.
Or
Comminuted fracture is usually challenging to treat because the break is so complex.

Question 33.
On the basis of the picture given below, answer the following questions. (4 × 1 = 4)

(a) Carbohydrates, Proteins and Fats together make up ……………. nutrients.
(b) Fats contain 76 per cent of ………………., 12 per cent of ……………… and 12 per cent of ……………….. .
(c) List any two sources of simple and complex carbohydrate each.
(d) …………….. are the basic constituents of our cells.
Answer:
(a) macro
(b) carbon, hydrogen and oxygen
(c) Simple carbohydrates sources are fruits and refined honey.
Complex carbohydrates sources are cereals and vegetables.
(d) Proteins

Section E
Section E consists of 4 questions of 5 marks each

Question 34.
Explain any five different types of coordinative abilities. (1 × 5 = 5)
Answer:
The different types of coordinative abilities are

  1. Differentiated Ability It is the ability to achieve a high level of fine tuning or harmony of individual movement phases and body part movements.
  2. Orientation Ability It is the ability to determine a change the position and movements of body in different types of situations.
    For example, in gymnastics, the position and movement of head and eyes us important for orientation.
  3. Coupling ability It is the ability to coordinate body part movements with another. Coupling ability is especially important in sports in which movements with a high degree of difficulty have to be done.
  4. Balance Ability It is the ability of a sportsperson to maintain equilibrium of the body both in static and dynamic conditions.
  5. Rhythm Ability It is the ability to do body movements according to a given rhythm. Examples of this type is found in skating, diving, synchronised swimming.

Question 35.
Suggest the formation of various committees for systematic and smooth conduct of the Annual Sports Day in your school. (5)
Answer:
The organisation of a sports event like Annual Sports Day requires a lot of planning by different committees that work together for the smooth conduct of the events.

The various committees suggested are

  • Committee for Officials It is responsible for the • technical conduct of the events. It selects various
    officials such as referees, judges, recorders, starters, umpires, time keepers, etc.
  • Reception Committee It is responsible to welcome the chief guest and spectators at opening and closing ceremonies.
  • Ground and Equipment Committee It is responsible for making the necessary arrangements of the sports ground where the events are to be held as well as arranging the equipment related to the events being held.
  • Medical and First Aid Committee It is headed by a well-qualified doctor and is responsible for providing medical assistance to the participants as and when required.
  • Publicity Committee It announces the date, venues and sports events, advance information to the institutions, printing of brochures, notices, etc. All the press releases/publicity and press conference are conducted by this committee.
  • Finance Committee it is assigned to make a budget for the annual sports day and monitor the expenditure. It also makes a financial report at the end of the event.
  • Refreshment Committee It is formed to provide refreshments to the participants and chief guest, etc.

Question 36.
Define and explain personality. Discuss the role of sports in personality development. (5)
Answer:
Personality not only means the looks but it means the person as a whole i.e. character, attitude, habits, traits, emotions, behaviours and so on.

According to JP Guilford, ‘Personality is an individual’s unique pattern of traits which distinguishes one individual from another.’ The unique pattern of traits makes each individual different from the other.

Personality refers to the pattern of thoughts, feelings, social adjustments and behavioural patterns that influence the self-perceptions, attitudes and values of an individual. Personality defines the characteristics of a person.

Sports play a vital role in all round development of personality. They cater to physical, mental, social and emotional development of a person. Sports help to combat anxiety, depression and stress. They train a person how to accept defeat gracefully and at the same time be determined to compete again.

They improve the following qualities

  • Self concept
  • Mental toughness
  • Emotional stability
  • Quick decision-making
  • Planning
  • Anticipating future moves

Question 37.
Deepak wants to assess the physical fitness of all the elderly people of his family. Suggest which test should be conducted by him? Explain the test. (3 + 2 = 5)
Answer:
Deepak should undertake the Rikli and Jones fitness test to assess the physical fitness of all the elderly people of his family.

The Rikli and Jones senior citizen fitness Test for assessing the functional fitness of older adults describes easy to understand and effective tests to measure aerobic fitness, strength and flexibility using minimal and inexpensive equipment.

The test items involve common activities such as getting up from a chair, walking, lifting, bending and stretching. The tests were developed to be safe and enjoyable for older adults while still meeting scientific standards for reliability and validity.

The tests are

  • Chair Stand Test Testing lower body strength
  • Arm Curl Test Testing upper body strength
  • Chair Sit and Reach Test Testing lower body flexibility test
  • Back Stretch Test Testing upper body flexibility test
  • Eight Foot Up and Go Test Testing agility test
  • Six Minute Walk Test Aerobic fitness and endurance


Show More
यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi