Article

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 5 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education with Solutions Set 5 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 5 with Solutions

Time : 3 Hours
Maximum Marks : 70

General Instructions:

  1. The question paper consists of 5 sections and 37 Questions.
  2. Section A consists of question 1 – 18 carrying 1 mark each and is multiple choice questions. All questions are compulsory.
  3. Sections B consist of questions 19 – 24 carrying 2 marks each and are very short answer types and should not exceed 60 – 90 words. Attempt any 5.
  4. Sections C consist of Question 25 – 30 carrying 3 marks each and are short answer types and should not exceed 100 – 150 words. Attempt any 5,
  5. Sections D consist of Question 31 – 33 carrying 4 marks each and are case studies. There is internal choice available.
  6. Section E consists of Question 34 – 37 carrying 5 marks each and are short answer types and should not exceed 200-300 words. Attempt any 3.

Section A
Section A consists of 18 questions of 1 mark each

Question 1.
Identify the human movement below. (1)

(a) Partial Curl-Up
(b) Push-Ups
(c) Modified Push-Ups
(d) Sit and Reach
Answer:
(a) Partial Curl-Up

Question 2.
Seeding is a procedure by which good teams are pilaced in fixtures in such a way that stronger teams do not meet each other at the …………… of a tournament. (1)
(a) start
(b) middle
(c ) end
(d) None of the above
Answer:
(a) start

Question 3.
Identify the given injury.

(a) Contusion
(b) Abrasion
(c) Laceration
(d) Incision
Answer:
(b) Abrasion

Question 4.
‘Extroversion’ is a personality type given by
(a) Carl Jung
(b) Big Five Theory
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Answer:
(b) Big Five Theory

Question 5.
The disadvantage of Fartlek training is ……………… .
(a) it can lead to heart disease
(b) it keeps the body rigid
(c) it requires specialised equipment
(d) it is difficult to judge the amount of effort made by the athlete.
Answer:
(d) it is difficult to judge the amount of effort made by the athlete.

Question 6.
According to whom, personality is the most characteristic integration of an individual structure? (1)
(a) Ogburn and Nimkoff
(b) JP Guildford
(c) RB cattle
(d) NL Munn
Answer:
(d) NL Munn

Question 7.
Jung classified most of the people as …………….. .(1)
(a) Ambiverts
(b) Extroverts
(c) Introverts
(d) Classified equally
Answer:
(a) Ambiverts

Question 8.
The components of physical fitness related to muscle do not include ……………. of the muscle.
(a) size
(b) strength
(c) endurance
(d) speed
Answer:
(d) speed

Question 9.
Given below are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R). (1)
Assertion (A) : Friction is a neces sarv evil in sports.
Reason (R) : Friction brings in efficiency in any sport whether cycling or playing football.
In context of above two statements, which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Question 10.
Which of the following trait is not included in the Modern Day types of Personality? (1)
(a) Competitive
(b) Extroverts
(c) Pessimists
(d) Lazy
Answer:
(d) Lazy

Question 11.
……………….. is a mental training technique to increase motivation and enhance confidence. (1)
(a) Self talk
(b) Goal setting
(c) Mental imagery
(d) Self-esteem
Answer:
(b) Goal setting

Question 12.
Deficiency of which one of the following causes weakening of the muscles? (1)
(a) Sodium
(b) Potassium
(c) Iodine
(d) Fluorine
Answer:
(b) Potassium

Question 13.
……………… in our knees connects our thigh bone with our shin bone, enabling us to walk. (1)
(a) Tissues
(b) Ligaments
(c) Bones
(d) Nerves
Answer:
(b) Ligaments

Question 14.
The first Special Olympics were held in ……………… in July, 1968. (1)
(a) Chicago
(b) Paris
(c) Rome
(d) London
Answer:
(a) Chicago

Question 15.
Which of the following is not a Yoga pose for treatment of diabetes? (1)
(a) Bhujangasana
(b) Pavan Muktasana
(c) Ardha Matsyendrasana
(d) Tadasana
Answer:
(d) Tadasana

Question 16.
Match the following. (1)

A. Arm Curl Test 1. Aerobic endurance
B. Chair Stand Test 2. Agility
C. Eight Foot Up and Go Test 3. Lower body strength
D. Six-minutes Walk Test 4. Upper body strength

Codes
(a) A – 3, B – 4, C – 1, D – 2
(b) A – 2, B – 1, C – 4, D – 3
(c) A – 4, B – 3, C – 2, D – 1
(d) A – 1, B – 2, C – 3, D – 4
Answer:
(c) A – 4, B – 3, C – 2, D – 1

A. Arm Curl Test 4. Upper body strength
B. Chair Stand Test 3. Lower body strength
C. Eight Foot Up and Go Test 2. Agility
D. Six-minutes Walk Test 1. Aerobic endurance

Question 17.
Given below are two statements labelled Assertion (A) and Reason (R).
Assertion (A) : Extrovert’s people are mote open.
Reason (R) : The direction of energy is derived and expressed in the external world.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct? (1)
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Question 18.
…………….. is a leadership quality and includes letting staff know what needs to be done and also by when need to be done. (1)
(a) Organising
(b) Staffing
(c) Directing
(d) Controlling
Answer:
(c) Directing

Section B
Section B consists of 6 questions of 2 marks each

Question 19.
What do you understand by personality traits? Give the name of any two personality traits. (1 + 1 = 2)
Answer:
Personality trait refers to the quality or characteristics that describe a personality.
The two personality traits are

  1. Openness
  2. Conscientiousness.

Question 20.
‘Practicing yoga-asanas regularly can prevent many diseases.’ Mention the asanas. (2)
Answer:
The lifestyle diseases such as diabetes, asthma, hypertension and back pain can be prevented or cured by practising various yogic asanas.
The asanas which can prevent each of these health problem are given in the table below

Health problem/disease Yogic asanas preventing or curing the health problem/disease
Obesity Vajrasana, Hastasana
Diabetes Bhujangasana, Paschimottasana
Asthma Sukhasana, Chakrasana
Hypertension Tadasana, Vajrasana
Back Pain Shalabhasana, Bhujangasana

Question 21.
What do you understand by Bulimia?
Answer:
Bulimia is a type of eating disorder in which the affected person will eat a large amount of food in a short time and then do something to get rid of the food. They may vomit, exercise too much or use laxatives.

Question 22.
What is common postural deformities? Give two examples. (2)
Answer:
Common postural deformities refer to the deformation in the skeletal structure that result is some kind of postural deformities. For examples, knock-knee and bow legs.

Question 23.
Explain the purpose and procedure of 50 m Speed Test. (1 + 1 = 2)
Answer:
The purpose and procedure of 50 m Speed Test are as follows

  • Purpose To measure speed.
  • Procedure The youth is asked to run 50 meters from a standing start and the time is recorded in seconds nearest to one-tenths of a second.

Question 24.
Why are children most prone to greenstick fracture? Which are the most common sites of this fracture ? (1 + 1 = 2)
Answer:
Most greenstick fractures occur in children younger than 10 years of age because their bones are softer and more flexible than the bones of adults.
In this type of fracture, arm fractures are most common than leg fractures.

Section C
Section C consists of 6 questions of 3 marks each

Question 25.
Compare the responsibility of Announcement Committee and Publicity Committee. (1.5 × 2 = 3)
Answer:
Announcement Committee is responsible for making all the announcements during the period of sports events. This committee gives information regarding the opening and closing ceremonies, the name of officials who are conducting the events and gives running commentary, etc.

The role of Publicity Committee is to give the press release of sports event and conduct press conference. The results are also sent to press by ther committee. This committee publicises the event so that there can be more participants and spectators. The work of both the committees are essential for successfully organising any event.

Question 26.
What do you understand by hypertension? describe the procedure for performing any one yogic asana which reduces hypertension. (1 + 2 = 3)
Answer:
Plypertension occurs when the blood pressure of a person become abnormally high i.e. beyond the acceptable limits.

A yogic asana which reduces hypertension is the Tadasana (Mountain Pose or Tree Pose). It is performed in the following ways

  • Stand erect and place your legs slightly apart, with your hands hanging alongside your body.
  • Make your thigh muscles firm. Then lift your kneecaps while ensuring you do not harden the lower part of your belly.
  • Hold the pose for 10-20 seconds and return to normal position. Then, repeat 10 times.

Question 27.
To prevent the deformity of scoliosis, what precautions should be taken? (1 × 3 = 3)
Answer:
Precautions which should be taken to prevent scoliosis are

  • Exercise the back muscles regularly. The back muscles support the spinal column and hold it in its proper shape. This prevents scoliosis.
  • Improve your posture. Focus on sitting up straight and walking with your head up and your shoulders thrown back. Avoid sitting sideways in bending position.
  • Eat food rich in vitamins and minerals. Calcium contributes to keeping bones healthy. So eating food like oatmeal, soybeans (preferably boiled without salt), almonds and sardines (fish) will keep the bones strong and stable.

Question 28.
State the Third Law of Motion given by Sir Issacl Newton. (3)
Answer:
The Third Law of Motion states that to every action, there is always an equal and opposite reaction. This law describes what happens to a body when it exerts a force on another body. The three laws of Newton are still being used to this day to describe the kinds of object and speeds that we encounter in everyday life.

Newton’s Third Law, Law of Motion is applicable in many sports such as in high jump, sprints swimming, etc. When an athlete jumps in sand, then the force through the sand pusher the athlete to jump higher, an equal and opposite force is created.

Question 29.
Isometric exercises are a very popular method for developing physical fitness. Describe what do you understand about them. (3)
Answer:
Isometric exercises are a popular method for developing or improving strength. In these exercises, the muscle contraction occurs when muscles exert force without changing length i.e. without movement. Therefore, isometric muscle contraction neither lengthens or shortens the muscle but strengthens them. These exercises are very helpful in sports such as archery, weightlifting, etc. There are two ways of performing isometric exercises

  1. Isometric with Equipment For doing bench press, adjust the power rack by setting the pins at the appropriate height, toad the bar with weights and start pushing the bar upwards.
  2. Isometric without Equipment Squat lunge and push ups are some isometric exercises that can be done without using any equipment.

Question 30.
Briefly discuss the importance and function of Intern ational Paralympic Committee. (1.5 + 1.5 = 3)
Answer:
The International Paralympic Committee (IPC) is the glpbal governing body of the Paralympic movement. Its purpose is to organise the Summer and Winter Paralympic Games. It was formed in 1989 in Dusseldorf with headquarters in Bonn, Germany. The IPC functions as the international federation for nine sports. The aim of the IPC is to promote paralympic values and to create sports opportunities for all persons with a disability from the beginner to elite levei.

Its vision is to enable paralympic athletes to achieve sporting excellence and inspire and excite the world.

Section D
Section D consists of 3 Case study questions of 4 marks each

Question 31.
On the basis of the pictures given below, answer the following questions. (4 × 1 = 4)

(a) Identify the deformity.
(b) List any two causes for this deformity.
(c) Yoga asanas to cure this deformity are ……………….. and ……………… .
(d) Other name of this deformity is ……………… .
Or
Mention two precautions of this deformity.
Answer:
(a) The deformity is bow legs.
(b) The causes if bow legs are lack of Vitamin D and putting extra weight on leg muscles.
(c) Garudasana, Ardha Chakrasana
(d) Genu Velum
Or
Two precautions of this deformity are

  1. Balanced diet should be taken.
  2. Do not force the babies to walk at early age.

Question 32.
On the basis of the picture given below, answer the following questions. (4 × 1 = 4)

(a) Identify the logo of these games.
(b) The pioneer of the Special Olympics was ……………. .
(c) List any four games included in these games.
(d) The ……………… declared 1986 as the year of ‘Special Olympics.’
Or
The logo of these games is based on tin sculpture ……………….. .
Answer:
(a) The Logo of the given games is Special Olympics,
(b) Eunice Mary Kennedy Shriver.
(c) The games included in Special Olympics are Skiing (Alpine and cross country), Handball, Swimming (Pool and open water), Judo.
(d) United Nations
Or
Joy and Happiness to all Children of the World

Question 33.
On the basis of the picture given below, answer the following questions. (4 × 1 = 4)

(a) Identify the test conducted in the figure.
(b) It is a part of ………………. test protocol.
(c) The test measures ………………., ………………., and ………………., while moving.
(d) Name another test for the same category of people.
Answer:
(a) Eight Foot Up and Go Test
(b) Senior Fitness
(c) speed, agility, balance
(d) Another test for senior citizens is Back Scratch Test for upper body flexibility.

Section E
Section E consists of 4 questions of 5 marks each

Question 34.
Name the methods used for drawing up fixtures in league tournaments. Draw a fixture of 9 teams with 4 teams being selected. (2 + 3 = 5)
Answer:
The three methods used for drawing up fixtures are

  1. Staircase method
  2. Cyclic method
  3. Tabular method

A fixture of 9 teams with 4 teams being seeded is as follows
Number of matches (N – 1) = 8,
\(\frac{\text { Number of teams }+1}{2}\) = Upper half,
\(\frac{\text { Number of teams }-1}{2}\) = Lower half,
Number of byes: 16 – 9 = 7,
Number of rounds = 4

Question 35.
Define endurance. Explain the uses of endurance and its types. (2 + 3 = 5)
Answer:
Endurance (also called stamina or durability) is the ability to do sports movements with the desired quality and speed even under conditions of fatigue. In humans, it is usually required in aerobic or anaerobic exercises.

Uses of endurance are as follows

  • Athletes use it while they prepare for both long and short events.
  • People who are not athletes may utilise endurance training as a method to get fit.
  • It is a useful ability to withstand fatigue so that a person can continue to work for a longer duration.

The types of endurance are

  1. Basic Endurance This is the ability to peiform movements in which a laroe number of oociy muscles are involved and the activity is performed at a slow pace for a long duration, such as jogging, walking, slow running or swimming.
  2. Speed Endurance This is the ability to resist fatigue in activities lasting upto 45 seconds. An event like 400 metres sprint is the most suitable example of speed endurance. This is mainly dependent upon the power and capacity of energy production.
  3. Strength Endurance This is used to develop the athlete’s capacity to maintain the quality of his muscles, contractile force. All athletes need to develop a basic level of strength endurance.

Question 36.
What do you understand by centre of gravity? Discuss its application in sports? (2 + 3 = 5)
Answer:
The balance and stability of an individual depends upon the centre of gravity. It is an imaginary point around which the body of the object is balanced. In human beings, the centre of gravity can be equivalent to centre of weight of the body. It has the property of continuously changing during movement. It depends on shape and size of the body. It always changes its direction according to movement.

Thd application of centre of gravity in sports are

  • A sportsperson can become more stable by lowering his/her centre of gravity. To maintain balance during performance, the sports person must ensure that the centre of gravity remains over and nearer his/her support base. When the centre of gravity is beyond the base, balance is lost.
  • For rapid movements of his/her body from a position of readiness, the sportsperson should position his or her body so that their centre of gravity has to move the minimum distance to clear the support base. This is particularly applicable during the start of sprint races.
  • Shifting the centre of gravity towards an approaching force increases the sportsperson’s ability to maintain balance. When lifting or carrying an object, shift the body weight in order to maintain balance.

Question 37.
What do you understand by non-nutritive component? Elucidate any four non-nutritive components of diet? (1 + 4 = 5)
Answer:
Non-nutritive component of diets does not provide energy or calories. Their main purpose is to make the food smell better, taste better, last longer and look better. Some of these components are essential for body while other harms the body.

Four non-nutritive components of diet are as follows

  1. Food Additives Certain chemicals like benzoic acid, sodium benzoate and other chemicals are used as food preservatives to increase the shelf life of the food.
  2. Colour Compounds Colours are added to the food to make it look attractive and colourful. These are non-nutritive components of diet and excess consumption can be harmful.
  3. Plant Compounds These are derived from plants and mainly used in small amounts. Their excess use may be harmful for body, like caffeine, tea leaves.
  4. Water It is non-nutritive but essential component of the diet. It is the main component of blood that carries nutrients to various cells in the body, regulates the body temperature and is significant in the excretion of waste products.


Show More

Related Articles

यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi