Article

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 3 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education with Solutions Set 3 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 3 with Solutions

Time : 3 Hours
Maximum Marks : 70

General Instructions:

  1. The question paper consists of 5 sections and 37 Questions.
  2. Section A consists of question 1 – 18 carrying 1 mark each and is multiple choice questions. All questions are compulsory.
  3. Sections B consist of questions 19 – 24 carrying 2 marks each and are very short answer types and should not exceed 60 – 90 words. Attempt any 5.
  4. Sections C consist of Question 25 – 30 carrying 3 marks each and are short answer types and should not exceed 100 – 150 words. Attempt any 5,
  5. Sections D consist of Question 31 – 33 carrying 4 marks each and are case studies. There is internal choice available.
  6. Section E consists of Question 34 – 37 carrying 5 marks each and are short answer types and should not exceed 200-300 words. Attempt any 3.

Section A
Section A consists of 18 questions of 1 mark each

Question 1.
Identify the asana in the figure given below. (1)

(a) Paschimottanasana
(b) Halasana
(c) Urdhva Hastasana
(d) Vakrasana
Answer:
(d) Vakrasana

Question 2.
Cardiac output can be calculated with the help of which of the following formulas? (1)
(a) Heart rate x Stroke volume
(b) Heart rate/Stroke volume
(c) Stroke volume/Heart rate
(d) (Stroke volume – Heart rate)/Heart rate
Answer:
(a) Heart rate x Stroke volume

Question 3.
Six Minute Walk Test is designed for senior citizens to test their ………………… . (1)
(a) functional fitness
(b) mental fitness
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(a) functional fitness

Question 4.
……………. is the procedure by which good teams are placed in fixtures in such a way that stringer teams do not meet each other at the very start of the tournament. (1)
(a) Staircase method
(b) Cyclic method
(c) Seeding method
(d) Bye method
Answer:
(c) Seeding method

Question 5.
Retarded growth, rickets and osteoporosis are caused by the deficiency of ………………. while deficiency of ……………….. weakens body muscles. (1)
(a) Calcium, Potassium
(b) Potassium, Copper
(c) Vitamin A, Vitamin B12
(d) Calcium, Copper
Answer:
(a) Calcium, Potassium

Question 6.
………………. is the fracture which occurs when a bone bends and cracks, instead of breaking completely into separate pieces. (1)
(a) Transverse
(b) Greenstick
(c) Comminuted
(d) Impacted
Answer:
(b) Greenstick

Question 7.
Given below are two statements, labelled as Assertion (A) and Reason (R). (1)
Assertion (A) : The deficiency of Vitamin C causes scurvy.
Reason (R) : Unlike most plants and animals, humans cannot produce their own Vitamin C.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer:
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

Question 8.
Consolation tournaments are a part of which type of fixtures? (1)
(a) Knock-out
(b) League
(c) Combination
(d) None of these
Answer:
(a) Knock-out

Question 9.
A person who likes to learn new things, new concepts and new experiences are categorised as ………………… . (1)
(a) agreeableness
(b) extroversion
(c) conscientiousness
(d) openness
Answer:
(d) openness

Question 10.
The first Paralympic games were organised in which country in 1960? (1)
(a) USA
(b) Germany
(c) France
(d) Rome
Answer:
(d) Rome

Question 11.
Which test is conducted to measure speed and coordination of limb movement? (1)
(a) Flamingo Balance Test
(b) Plate Tapping Test
(c) 50 mt Speed Test
(d) Sit and Reach Flexibility Test
Answer:
(b) Plate Tapping Test

Question 12.
Which of the following is the objective of forming sports committee? (1)
(a) Establish goals
(b) Defining tasks
(c) Execution of plans
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 13.
Match the following. (1)

A. Law of Inertia 1. Baseball
B. Law of Acceleration 2. High Jump
C. Dynamic Equilibrium 3. Equestrian
D. Action and Reaction force 4. Gymnastics

Codes
(a) A – 1, B – 4, C – 3, D – 2
(b) A – 2, B – 1, C – 4, D – 3
(c) A – 4, B – 3, C – 2, D – 1
(d) A – 3, B – 1, C – 4, D – 2
Answer:
(d) A – 3, B – 1, C – 4, D – 2

A. Law of Inertia 3. Equestrian
B. Law of Acceleration 1. Baseball
C. Dynamic Equilibrium 4. Gymnastics
D. Action and Reaction force 2. High Jump

Question 14.
What is the formula to divide an odd number of teams in the upper half for a knock-out fixture? (1)
(a) N + 1/2
(b) N – 1/2
(c) N(N – 1)/2
(d) N(N + 1)/2
Answer:
(a) N + 1/2

Question 15.
Identify the given common postural deformities.

(a) Round shoulders
(b) Flat foot
(c) Lordosis
(d) Kyphosis
Answer:
(c) Lordosis

Question 16.
Which one of the following is not a part of Yoga? (1)
(a) Yama
(b) Samta
(c) Niyama
(d) Dhyana
Answer:
(b) Samta

Question 17.
Which of the following vitamins are water soluble? (1)
(a) Vitamin D and K
(b) Vitamin B and C
(c) Vitamin A and E
(d) Vitamin A and C
Answer:
(b) Vitamin B and C

Question 18.
Given below are two statements, labelled as Assertion (A) and Reason (R). (1)
Assertion (A) : Sports training is a special process.
Reason (R) : It designed to improve fitness and abilities to perform in a given sports.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Section B
Section B consists of 6 questions of 2 marks each

Question 19.
Write the importance of Yoga. (2)
Answer:
Following are the importance of Yoga

  • It gives relief from physical and mental ailments.
  • It cleanse various internal organs of the body.
  • It make a person free from anger, anxiety and emotional disturbance.

Question 20.
Enlist the four methods of reducing friction. (0.5 × 4 = 2)
Answer:
The following four methods can be used to reduce friction

  1. Polishing
  2. Streamlining
  3. Use of Ball Bearings
  4. Shoes and Spikes

Question 21.
Your grandmother feels she has reduced her
upper body flexibility and therefore she wants to test herself. Which test would you suggest her? (2)
Answer:
She can be suggested to take the Back Scratch Test for upper body flexibility under the Rikli and Jones Senior Citizen Fitness tests.

Question 22.
What do you understand by Goal setting? Enlist its types. (2)
Answer:
Goal setting is a mental training technique to increase motivation and enhance confidence. It is widely used across all levels of sports. It provides essential direction both on immediate and long term level.
It is further divided into three types which are as follows

  1. Outcome goals
  2. Performance goals
  3. Process goals

Question 23.
List any four advantages of physical activities of CWSN. (0.5 × 4 = 2)
Answer:
The advantages of physical activities of CWSN can be as follows

  1. Improves fitness
  2. Develops social behaviour
  3. Improve muscle coordination
  4. Better motor skills

Question 24.
List down any four benefits of self-talk by athletes in sports. (0.5 × 4 = 2)
Answer:
Self-talk can benefit athletes by

  1. Improves focus.
  2. Slows down brain and balances it.
  3. Helps in devoting power to the specific task at hand.
  4. Replaces negative thinking with positive messages.

Section C
Section C consists of 6 questions of 3 marks each

Question 25.
State any two laws by Newton which are applied in sports. (1.5 + 1.5 = 3)
Answer:
The Newton laws which are applied in sports are as follows
(i) Newton’s First Law of Motion This law states that a body at rest will remain at rest and a body in motion will remain in motion at the same speed and in the same direction unless any external force is applied on it to change that state. This has application in game such as soccer as, when a soccer ball is kicked along the ground, it will continue to roll until the frictional force of the ground on the ball ultimately brings it to a stop.

(ii) Newton’s Second Law of Motion This law states that the acceleration of an object is oirectly proportional to the force producing it and inversely proportional to its mass. This has application in a game such as baseball in which, if a batter hits the ball with double the normal force, the acceleration of the ball will be doubled.

Question 26.
Give the name of two asanas and write their benefits. (3)
Answer:
The two asanas and their benefits are
Tadasana
Procedure

  • This in done in standing positions.
  • Stretch your shoulder and chest upwards.
  • Hold for 4 to 8 breaths.

Benefits

  • It reduces flat feet problem.
  • It helps to alleviate sciatica.
  • It also make spine more agile.

Kartichakrasana
Procedure

  • stand up straight with your feet together.
  • Stretch your hand to the front, palms facing each other.
  • Your hands should be in line with the shoulders.

Benefits

  • It helps to remove lethargy.
  • It improves the flexibility of the spine and waist.

Question 27.
Name any three important minerals. Also explain why these are important for proper growth and functioning of human body? (1 × 3 = 3)
Answer:
Three important minerals are iron, calcium and phosphorus.
These are important for proper growth and functioning of human body as

  • Iron It is important for the formation of hemoglobin. Its deficiency leads to anemia. Its sources are meat, eggs and dry fruits.
  • Calcium It is needed for the formation of strong bones, teeth and also for clotting of blood and muscle contraction. Its deficiency causes rickets and asthma. Its sources are milk, cheese and other dairy products.
  • Phosphorus It is required for development of strong bones and teeth and also for making energy. Its sources are egg, fish, meat and unpolished rice.

Question 28.
Draw a fixture of 6 teams for a league tournament by Cyclic method. (3)
Answer:
Fixture of 6 Teams
No. of teams = 6
No. of matches = \(\frac{n(n-1)}{2}=\frac{6(6-1)}{2}\) = 15 Matches
No. of rounds = n -1 = 6 – 1 = 5 Rounds (R)

Question 29.
Explain briefly important types of dynamic friction. (1 × 3 = 3)
Answer:
Dynamic friction is the friction between two surfaces that are in relative motion with respect to each other. It is the opposite force that comes into play when one body is actually moving over the surface of another body.

It can be divided into two types

  1. Sliding Friction Resistance created by two objects sliding against each other. It is also known as kinetic friction.
  2. Roiling Friction Force resisting the motion of a roiling body on a surface is known as rolling friction or rolling resistance.

Question 30.
Explain the physiological factors determining speed. (1 × 3 = 3)
Answer:
The physiological factors determining the speed are

  • Biochemical Reserves and Metabolic Power For maximum speed performance, the muscle require more amount of energy at a very high rate.
  • Muscle Consumption A person containing more of fast twice fibres will have greater speed.
  • Flexibility Lack of flexibility have a direct negative impact on speed.

Section D
Section D consists of 3 Case study questions of 4 marks each

Question 31.
On the basis of picture given below, answer the following questions. (4 × 1 = 4)

(a) Identify the test shown in the picture above.
(b) What are the required equipments for this test?
(c) What is the purpose of this test?
(d) The time period for this test is
Or
What is the average range for men between ages 60 to 64 years in this test?
Answer:
(a) Chair Stand Test for lower body strength.
(b) The equipments required for this test include a chair (seat 17 inches/44 cm high) and a stopwatch.
(c) The purpose of this test is to measure the lower body strength particularly leg strength and endurance of senior citizens.
(d) 30 seconds
Or
The average range for men between ages 60 to 64 years in this test is 14 to 19.

Question 32.
On the basis of pictures given below, answer the following questions. (4 × 1 = 4)

(a) Identify the logo.
(b) What is the motto of this organisation?
(c) Until 1965, the games in this organisation were known as ……………… .
(d) Second picture games are conducted after every ……………….. years.
Or
The originator of these games is ………………. .
Answer:
(a) Paralympics
(b) The Motto for the second games is ‘Spirit in Motion’.
(c) International Stoke Mandeville Games.
(d) four
Or
Sir Ludwig Guttmann

Question 33.
On the basis of picture given below, answer the following questions. (4 × 1 = 4)

(a) Identify the deformity portrayed in the figure.
(b) List any two causes for the same.
(c) List any two corrective measures to be taken for this deformity.
(d) ………………… is the scientific name for bow legs.
Answer:
(a) The deformity portrayed is called knock-knee. It is a major postural deformity in which both the knees knock or touch or overlap each other in the normal standing position.

(b) There can be various causes for knock-knees. Two of them are

  1. Weakness of muscles and ligaments.
  2. Overweight body and lack of balance diet.

(c) There are a few corrective measures one can practice for dealing with knock knees. These include

  1. Regular horse riding.
  2. Performing Padmasana and Gomukhasana.

(d) Genu Valgum

B Section E
Section E consists of 4 questions of 5 marks each

Question 34.
Briefly explain any five types of coordinative abilities. (1 × 5 = 5)
Answer:
The coordinative abilities are those abilities of an individual which enable the individual to do various activities properly and efficiently.

The five types of coordinative abilities are as follows
(i) Coupling Ability This ability of the body is considered as capacity of an individual to perform better coordination of different parts of the body.
For example, while dribbling a basketball, the coordination of both the limbs is required.

(ii) Balance Ability It is the capability of an individual to maintain balance while the body is in motion. Even during disturbed balance regaining the lost balance, is known as balance ability.
For example, when standing or walking. It may be accompanied by feelings of giddiness or having a sensation of movement, spinning or floating.

(iii) Reaction Ability It is a skill to react quickly to a stimulus. For example, this is chaser in Kho-Kho runs quickly after kho is given.

(iv) Adaptation Ability It is the capability of a person to change the movement on the basis of predicted changes. For example, if the students are working on volleyball skills, a wheel chair bound student is allowed to serve the volleyball from our feet ahead of the serving line.

(v) Rhythm Ability It is to make out actions on a well-defined rhythm. Mainly this ability plays a vital role in the events. For example, synchronised swimming, floor exercises in gymnastics and rhythmic gymnastics.

Question 35.
Describe the type of personalities. (5)
Answer:
There are four basic types of personality that are referred as A, B, C and D.
(i) Type A : This type of personality is described as highly competitive. They are high achievers, have a high sense of time and always try to finish their work on time. They are always busy and can be easily aroused to anger.

(ii) Type B : They are extroverts, and do not come under stress easily. They like to achieve but do not want to be too competitive. They enjoy doing their work steadily. They delay their work and try to do it at the last moment.

(iii) Type C : They spend lot of time on finding about how the things work. They mostly suppress their emotions, desires and are not so assertive. They are introverts and are resen/ed in nature. They are very susceptible to depression as compared to other personality types.

(iv) Type D : They are pessimistic and resist any form of change. They prefer the monotony of routine, resist responsibility and are not adventurous. They have a fear of rejection and may live in depression. They live a poor life and a short span of life.

Question 36.
What are the different types of Vitamin B complex? Discuss any five of these. (1 × 5 = 5)
Answer:
There are 12 vitamins in the group of Vitamin B complex.
Five of these vitamins are discussed below

  1. Vitamin B1 (Thiamin) It helps to release energy from foods, promotes normal appetite and is important in maintaining proper nervous system function.
  2. Vitamin B2 (Riboflavin) It helps to release enery from .foods, promotes good vision and maintains a healthy skin. It also helps to convert the amino acid tryptophan (which makes up protein) into niacin.
  3. Vitamin B3 (Niacin) It works with other B-complex vitamins to metabolise food and provides energy for the body. Vitamin B3 is involved in energy production, normal enzyme function, digestion, promoting normal appetite, healthy skin and nerves.
  4. Vitamin B6 (Pyridoxine) It is a key factor in protein and glucose metabolism as well as in a component of red blood cells which carry oxygen. Vitamin B is also involved in keeping the lymph nose and thymus gland healthy.
  5. Vitamin B12 (Cobalamin) It aids in the building of genetic material, production of normal red blood cells and maintenance of the nervous system.

Question 37.
Raghu works in a warehouse. He lifts heavy loads on his back and shoulders for many hours every day. Due to this he has developed an increase of his backward curve in his spine. Identify his postural deformity, write the causes and corrective measures. (1 + 2 + 2 = 5)
Answer:
Raghu is suffering from the postural deformity known as kyphosis. It is a deformity of the spinal curvature. In kyphosis, there is increase or exaggeration of a backward curve or a decrease of a forward curve. It is also called as round upper back. People lifting heavy loads on their back and shoulders develop this type of deformity.

The cause of kyphosis are

  • Malnutrition or illnesses
  • Habit of bending forward while walking
  • Wearing light and shapeless clothes
  • Lack of balanced diet
  • Lifting heavy loads on back and shoulders.

The corrective measures of kyphosis are

  • Lying in supine (chest facing ceiling) position, draw knees upwards while feet are flat on the ground and raise arms upwards over the head. Hold this position for some time.
  • Lying in prone position, raise your head and trunk region and hold the position for sometime.
  • Sitting on a chair, hold hands from behind the back of the chair so that shoulders are pulled backwards and back is straight. Hold and release this position for 4 – 5 times.


Show More
यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi