Electrical

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 2 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education with Solutions Set 2 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 2 with Solutions

Time : 3 Hours
Maximum Marks : 70

General Instructions:

  1. The question paper consists of 5 sections and 37 Questions.
  2. Section A consists of question 1 – 18 carrying 1 mark each and is multiple choice questions. All questions are compulsory.
  3. Sections B consist of questions 19 – 24 carrying 2 marks each and are very short answer types and should not exceed 60 – 90 words. Attempt any 5.
  4. Sections C consist of Question 25 – 30 carrying 3 marks each and are short answer types and should not exceed 100 – 150 words. Attempt any 5,
  5. Sections D consist of Question 31 – 33 carrying 4 marks each and are case studies. There is internal choice available.
  6. Section E consists of Question 34 – 37 carrying 5 marks each and are short answer types and should not exceed 200-300 words. Attempt any 3.

Section A
Section A consists of 18 questions of 1 mark each

Question 1.
Identify the yoga asana below. (1)
CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 2 with Solutions 1
(a) Shalabhasana
(b) Gomukhasana
(c) Supta Vajrasana
(d) Suiya Bhedana Pranayama
Answer:
(a) Shalabhasana

Question 2.
…………….. is the ability of a muscle or muscle group to rests fatigue. (1)
(a) Agility
(b) Flexibility
(c) Muscular endurance
(d) Muscular strength
Answer:
(c) Muscular endurance

Question 3.
50m run/walk aims to measure an athlete’s ………………. .(1)
(a) endurance
(b) speed
(c) power
(d) abdominal strength
Answer:
(b) speed

Question 4.
Which of the following Laws of Motion given by Sir Issac Newton is also known as ‘Law of Inertia’? (1)
(a) First Law
(b) Third Law
(c) Second Law
(d) None of these
Answer:
(a) First Law

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 2 with Solutions

Question 5.
Which of the following equipments is not required for Six Minute Walk Test? (1)
(a) Measuring tape
(b) Stopwatch
(c) Chair
(d) Ruler
Answer:
(d) Ruler

Question 6.
What is the movement of blood pumped into one ventricle beat? (1)
(a) 80 to 90 ml/beat
(b) 70 to 90 ml/beat
(c) 50 to 60 ml/beat
(d) 60 to 90 ml/beat
Answer:
(b) 70 to 90 ml/beat

Question 7.
Adolescence is two period between ………………… . (1)
(a) early childhood and middle childhood.
(b) childhood and adulthood.
(c) early childhood and infanthood.
(d) infanthood and middle childhood.
Answer:
(b) childhood and adulthood.

Question 8.
Identify the following postural deformity. (1)
CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 2 with Solutions 2
(a) Scoliosis
(b) Kyphosis
(c) Lordosis
(d) Rounded shoulder
Answer:
(b) Kyphosis

Question 9.
Given below are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R). (1)
Assertion (A) : Explosive strength refers to the ability to apply strength along with high speed.
Reason (R) : This is why it is used in swimming and pole vault.
In context of above statements, which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer:
(c) A is true, but R is false

Question 10.
………………. is the ability of the body to release maximum muscle contraction in the shortest possible time. (1)
(a) Speed
(b) Power
(c) Agility
(d) Flexibility
Answer:
(a) Speed

Question 11.
A large lateral curve is known as ………………… .(1)
(a) hydroline
(b) friction
(c) polishing
(d) scoliosis
Answer:
(d) scoliosis

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 2 with Solutions

Question 12.
In all carbohydrates, the ratio of hydrogen atoms to oxygen atoms is (1)
(a) 2 : 1
(b) 3 : 1
(c) 3 : 2
(d) 1 : 1
Answer:
(a) 2 : 1

Question 13.
BMR can be calculated by using the ……………….. formula. (1)
(a) Fullerton Function
(b) Flarris Benedict
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(b) Harris Benedict

Question 14.
A person who is characterised by sociability, assertiveness and high amount of emotional expressiveness is said to have ……………….. personality traits. (1)
(a) openness
(b) extroversion
(c) agreeableness
(d) conscientiousness
Answer:
(b) extroversion

Question 15.
Who distinguished people according to the nature and attitude of the person? (1)
(a) Carl Jung
(b) NL Munn
(c) Ogburn and Ninkoff
(d) RB Cattel
Answer:
(a) Carl Jung

Question 16.
Match the following. (1)

A. Vitamin A 1. Weakness in muscles
B. Vitamin D 2. Anemia
C. Vitamin E 3. Night blindness
D. Vitamin K 4. Rickets

Codes
(a) A – 3, B – 4, C – 1, D – 2
(b) A – 2, B – 1, C – 4, D – 3
(c) A – 4, B – 2, C – 1, D – 3
(d) A – 1, B – 3, C – 2, D – 4
Answer:
(a) A – 3, B – 4, C – 1, D – 2

A. Vitamin A 3. Night blindness
B. Vitamin D 4. Rickets
C. Vitamin E 1. Weakness in muscles
D. Vitamin K 2. Anemia

Question 17.
Given below are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R). (1)
Assertion (A) : In adolescence rapid increase in height, other changes in body proportions occur.
Reason (R) : Adolescence is the transitional period between childhood and adulthood.
In context of above statements, which one of the following is correct?
(a) Both A and R and true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer:
Both A and R and true and R is the correct explanation of A

Question 18.
The United Nations declared ……………… as the year of Special Olympics. (1)
(a) 1987
(b) 1988
(c) 1984
(d) 1986
Answer:
(d) 1986

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 2 with Solutions

Section B
Section B consists of 6 questions of 2 marks each

Question 19.
What is a balanced diet? Elaborate any four nutrients/elements of a balanced diet. (1 + 1 = 2)
Answer:
A balanced diet is that which contains the proper amounts of each nutrient. A balanced diet consists of all essential food constituents i.e. protein, carbohydrates, fats, vitamins and minerals in correct proportion.

Elements of a balanced diet are as follows
(i) Carbohydrates These are our main sources of energy.
(ii) Fats These are the sources of energy.
(iii) Minerals These are essential for proper growth and functioning of our body.
(iv) Water It is essential for normal body functions. It serves as a vehicle for carrying other nutrients.

Question 20.
Differentiate between extroverts and introverts. (2)
Answer:
The differences between extroverts and introverts are

Extroverts Introverts
They are very social outgoing, confident, lively and make friends easily. They are reserved, too self-conscious and more interested in their own thoughts and ideas.
Actors, politicians group leaders are extroverts Poets, artists, writers, philosophers are introverts usually.

Question 21.
What happens in the case of absence of menstrual cycle? (2)
Answer:
In the absence of menstrual cycle due to any reason, the secondary characteristics of puberty may not develop till the age of 16.
This can cause extreme physical and psychological stress. This condition is known as Amenorrhea.

Question 22.
List any two uses of proteins in our diet.
What are the deficiencies children can develop if they do not have proper protein intake? (1 + 1 = 2)
Answer:
Proteins are an essential parts of a balanced diet. It helps in making new tissues and regulate balance of water and acids.
If protein is not taken in appropriate amount in diet, it can cause deficiencies such as Marasmus and Kwashiorkar in children.

Question 23.
Differentiate between instrumental aggression and hostile aggression. (2)
Answer:
The differences between instrumental and hostile aggression are

Instrumental Aggression Hostile Aggression
It is a positive kind of aggression as aim is to achieve a goal/target. It is a negative kind of aggression as aim is to cause harm or injury to others.
It arises from the need to excel and to do better. It arises from insult, hurt  bad feelings, jealousy and threat.

Question 24.
What do you understand by Adolescence? (2)
Answer:
Adolescence is the transitional period between childhood and adulthood. The important characteristics of this stage are biological growth and development, increased decision making, feeling of self consciousness, etc.

Section C
Section C consists of 6 questions of 3 marks each

Question 25.
Compare the basis on which different types of sports injuries are classified. (3)
Answer:
Sports injuries are classified on the basis of the following
(a) On the Basis of Duration They are classified on the basis of duration for the tissues to be injured into the following

  • Acute Injuries These occur due to sudden ptraumato the tissue.
  • Overuse Injuries These occur due to repetitive loading of a particular tissue or tissues over a period of time.

(b) Tissue Type Affected These are of three types

  • Soft Tissue Injury This is based on muscles, ligaments, tendons and skin.
  • Hard Tissue Injury This is based on bones, joints, particular cartilages, etc.
  • Special Tissue Injury This is based on peripheral nerves, eyes, nose, sinuses, teeth, blood vessels, etc.

(c) Severity of Injury These are classified into mild (last for 1 -7 days), moderate (last for 8 – 20 days) and severe injuries (last for 21 days or more).

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 2 with Solutions

Question 26.
What are nutritive and non-nutritive components of a diet? List down the types of nutritive and non-nutritive components and their benefits. (1.5 + 1.5 = 3)
Answer:
Nutritive components contribute or provide energy or calories. They play a vital role in the growth, maintenance and development of our body. These include carbohydrates, proteins and fats.

The benefits of nutritive components are

  • Carbohydrates They are main source of energy for any organism.
  • Proteins These are basic constituents of our cells.
  • Fats They provide with twice as much energy as carbohydrates.

Non-nutritive components are those which do not provide energy or calories or nutrition to the body. Their main purpose is to provide a flavour, taste dr smell to the food. These include colour compound, roughage, water, plant compounds, flavour compounds and food additives.

The benefits of non-nutritive components are

  • Roughage It satisfies apetite.
  • Water It is the main component of blood that carries nutrients to various cells in the body. It regulates the body temperature and is significant in the excretion of waste products.
  • Colour Compounds Colours are used in food items to make it look attractive and colourful.

Question 27.
List any three pre-meet responsibilities taken by sports committees. (1 × 3 = 3)
Answer:
Three pre-meet responsibilities taken by sports committees are as follows

  1. Meeting to important officials to fix the venue, date and timings of the sports event.
  2. To prepare a list of events, ceremonies and entertainment programmes that will be covered during the event.
  3. To appoint different officials that are going to judge the sports events as well as invite a chief guest.

Question 28.
How can Newton’s Third Law of Motion be applied in swimming sport? (3)
Answer:
Newton’s Third Law of Motion states that for every action, there is always an equal and opposite reaction. The application of this law in swimming can be seen through the following ways

  • A swimmer propels herself through the water because the water offers enough counter force to oppose the action of her hands pushing, allowing her to move.
  • An athlete can jump higher off a solid surface because it opposes his body with as much force as he/she is able to generate, in contrast to sand or other unstable surface.

Question 29.
‘Doing asana is a healthy way of life.’ Justify the statement by giving any three importance of it. (1 × 3 = 3)
Answer:
Doing asana is a healthy way of life which can be seen through the following points

  • Asanas give exercise to every muscle in the body. This also stimulates the nerves and glands.
  • Asanas improve flexibility by giving exercise to the joints, thus, preventing injuries also.
  • Asanas ensure smooth functioning to the organ systems running in our body such as digestive system, cardiovascular system and circulatory system.

Question 30.
What is Newton’s first law of motion? Give its two applications. (1.5 + 1.5 = 3)
Answer:
Newton’s first law of motion is also known as Law of Inertia. This law states that ‘a body at rest will remain at rest and a body in motion will remain in motion unless any external force is applied on it to change that state’.

The two applications are

  1. In equastrian, where the rider remains in motion along with the horse, when the horse suddenly stops the rider bends forward to avoid falling from the horse.
  2. In soccer, when a soccer ball is kicked it roll until friction slows it down.

Section D
Section D consists of 3 Case study questions of 4 marks each

Question 31.
On the basis of the picture given below, answer the following questions. (4 × 1 = 4)
CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 2 with Solutions 3
(a) Identify the Yoga asana.
(b) It stretches the ……………….. muscles of the body.
(c) It is known to help which disease?
(d) Another asana which can be helpful in curing the disease is ………………. .
Or
This asana is also known as ……………… .
Answer:
(a) The Yoga asana in the figure is called Ushtr- asana. It is also known as Camel Pose.
(b) anterior
(c) It is known to help cure obesity.
(d) Dhanurasana
Or
Camel Pose

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 2 with Solutions

Question 32.
On the basis of the picture given below, answer the following questions. (4 × 1 = 4)
CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 2 with Solutions 4
(a) Where were these games held for the first time?
(b) Instead of gunshots, what is used to guide athletes in these games?
(c) The circle in the middle represents …………….. .
(d) What is the motto of these games?
Or
What do the colours used in the flag represent?
Answer:
(a) The logo belongs to the Deaflympics games and they were first held in Paris in 1924.
(b) Instead of gunshots, flags and lights are used to guide athletes in Deaflympics.
(c) as an eye because deaf people are very visual.
(d) The Motto of Deaflympics is ‘Equality through Sports’.
Or
The four colors represent the four regional confederations of the International Committee of Sports for Deaf i.e. Europe, Asia Pacific, Pan-America and Africa.

Question 33.
On the basis of the picture given below, answer the following questions. (4 × 1 = 4)
CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 2 with Solutions 5
(a) Identify the method of improving flexibility.
(b) Name any two other types of methods to improve flexibility.
(c) How many types of flexibility are there? Name them.
(d) Name the factors which determine flexibility.
Answer:
(a) The method represented in the figure above is known as Proprioceptive Neuromuscular Facilitation Technique (PNF stretching).

(b) The other types of methods known to improve flexibility are Ballistic stretching and Static passive stretching.

(c) There are two types of flexibility – passive and active. Active flexibility can be further divided into static and dynamic flexibility.

(d) The factors that determines flexibility are joint structure, age and gender, stretchability of muscles, previous injury, internal environment, muscle strength and active and sedentary lifestyle.

Section E
Section E consists of 4 questions of 5 marks each

Question 34.
Describe what do you understand by Rikli and Jones Senior Citizen Fitness. Enlist the types of tests and their purposes. (5)
Answer:
The Rikli and Jones Senior Citizen Fitness Test is ionducted to assess the functional fitness of older adults. It is an easy to understand and effective tests to measure aerobic fitness, strength and flexibility using minimal and inexpensive equipment.

These test items involve common activities such as getting up from a chair, walking, lifting, bending and stretching. The tests were developed to be safe and enjoyable for older adults while still meeting scientific standards for reliability and validity.

The tests and their purposes are

  • Chair Stand Test Testing lower body strength.
  • Arm Curl Test Testing upper body strength,
  • Chair Sit and Reach Test Testing lower body flexibility.
  • Back Stretch Test Testing upper body flexibility test.
  • Eight Foot Up and Go Test Testing agility.
  • Six Minute Walk Test Testing aerobic fitness and endurance.

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 2 with Solutions

Question 35.
Write any five effects of exercise on the muscular system. (1 × 5 = 5)
Answer:
The effects of exercise on the muscular system are as follows

  • Increased Blood Flow The volume of blood flow to muscle tissues increases up to 25 times during strenuous exercise.
  • Size Muscle Size generally increases with exercise, although the initial muscle size is largely dependent on genetic factors.
  • Blood Supply Sustained exercise for some time increases the extent of the capillaries supplying blood to the muscles.
  • Muscle Metabolism It differs due to exercise type and primarily the availability or non-availability of an adequate amount of oxygen. The rate at which energy is needed decides the relative contributions of these two energy systems.
  • Muscle Biochemistry Changes occur in the muscles such as increase in size and quantity of mitochondria in the ceils and other similar changes.

Question 36.
Describe the types of joint injuries. (5)
Answer:
There are five types of joint injuries which are as follows
Shoulder Dislocation This occurs when the ball of the upper arm bone pops out of the shoulder socket. Usually the dislocated ball pops out at the front of the shoulder joint, where the supporting muscles are at their weakest. Sports like Rugby are prone to this.

Elbow Dislocation it is the second most common kind of dislocation. It takes a lot of force to dislocate the elbow, which is often an associated break In one of the bones. They are at a high risk of trapping blood vessels and need urgent attention. Common sports to suffer these are cycling and gymnastics.

Dislocated Finger it can affect any finger but most commonly affects the middle knuckle of the four fingers. It is caused either by over-bending the finger backwards or catching the finger somewhere during fast movement. Common in sports such as cricket where players try to stop fast balls with the hand.

Wrist Dislocation This means dislocation of any of the eight small bones and is caused by a fall on the wrist or the outstretched arm.

Ankle Dislocation Dislocation of ankle joint is a rare injury. It is more common when there is an ankle fracture at the same time as that can make the ankle joint unstable.

CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 2 with Solutions

Question 37.
What is a fixture? What are the different methods of to draw fixtures for tournaments? Draw a single knock-out fixture of 17 teams. (1 + 2 + 2 = 5)
Answer:
A tournament is arranged according to a set procedure which is known as fixture. It helps in planning a setup of various teams for competitive matches where they play in a systematic order as per the fixture schedule.
The different methods used to draw fixture are

  1. Bye method
  2. Seeding method
  3. Staircase method

For knock-out tournaments, the procedure to draw a fixture is through bye and seeding. On the other hand, the procedure to draw a fixture is through staircase and cyclic method.

Single Knoch-out Fixture of 17 Teams
Total number of teams = 17
Total number of matches = (n – 1) 17 -1 = 16
Number of teams in upper half = \(\frac{n+1}{2}=\frac{17+1}{2}\) = 9
Number of teams in lower half = \(\frac{n-1}{2}=\frac{17-1}{2}\) = 8
Total number of byes = 32 – 17 = 15
Number of byes in upper half = \(\frac{15-1}{2}\) = 7
Number of byes in lower half = \(\frac{15+1}{2}\) = 8
CBSE Sample Papers for Class 12 Physical Education Set 2 with Solutions 6


Show More
यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi