Electrical

CBSE Sample Papers for Class 12 Home Science Set 5 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 12 Home Science with Solutions Set 5 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 12 Home Science Set 5 with Solutions

Time : 3 Hours
Maximum Marks : 70

General Instructions:

  1. All questions are compulsory.
  2. There are total 35 questions.
  3. Question paper is divided into three sections-A, B and C.
  4. Section A has question no. 1 to 18 (multiple choice questions) and are of 1 mark each. Question no. 14 to 18 are case based questions.
  5. Section B has question no.19 to 25 of 2 marks each and question no.26 to 29 of 3 marks each.
  6. Section C has question no.30 to 33 of 4 marks each and question no.34 and 35 are of 5 marks each.
  7. Internal choices are given in some questions.
  8. Support your answers with suitable examples wherever required.

Section A
Section A consists of 18 questions of 1 mark each

Question 1.
Which of the following constitutes various views of work? (1)
(a) Job
(b) Dharma
(c) Source of joy and fulfillment
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 2.
Iron deficiency results in low levels of ……………. . (1)
(a) hemoglobin
(b) plasma
(c) enzymes
(d) red blood cells
Answer:
(a) hemoglobin

Question 3.
What is the current status of women entrepreneurs in terms of economic independence and decision-making ability, and what are some challenges they still face in the bussiness world? (1)
(a) Better utilisation of resources
(b) Improved quality life
(c) Employment generation
(d) Economic development
Answer:
(d) Economic development

Or
What are some key characteristics that successful entrepreneurs often exhibit and how to these traits contribute to their success? (1)
(a) Motivated
(b) Optimistic
(c) Passionate
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 4.
Deficiency of which of the following vitamins is the most common cause of child blindness? (1)
(a) Vitamin B12
(b) Vitamin D
(c) Vitamin E
(d) Vitamin A
Answer:
(d) Vitamin A

CBSE Sample Papers for Class 12 Home Science Set 5 with Solutions

Question 5.
Nutrition is the science of food, nutrients and other substances as well as their digestion, absorption and utilisation by the body.
Which of the following roles of nutrition in Disease management? (1)
I. It help in management and treatment of disease.
II. In some diseases, nutrition supports the medical treatment or it is a part of the treatment.
III. They play an important role in prognasis, recovery and duration of hospitalisation.
IV. The overall nutritional status of an individual can be disrupted by illnesses and diseases.
Codes
(a) I, II and III
(b) I, III and IV
(c) III and IV
(d) I, II, III and IV
Answer:
(d) I, II, III and IV

Question 6.
Match the following. (1)

List I List II
A. Infant 1. Age between birth and one year
B. Toddler 2. Child between two and three years
C. Pre-school child 3. Child with extra familial environment
D. ICDS 4. Anganwadis

Codes
CBSE Sample Papers for Class 12 Home Science Set 5 with Solutions 1
Answer:
(a) 1 2 3 4

List I List II
A. Infant 1. Age between birth and one year
B. Toddler 2. Child between two and three years
C. Pre-school child 3. Child with extra familial environment
D. ICDS 4. Anganwadis

Question 7.
Which among the following is not an example of chemical hazard? (1)
(a) Microorganisms
(b) Pesticides
(c) Toxic metals
(d) Chemical residues
Answer:
(a) Microorganisms

Question 8.
Given below are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R). (1)
Assertion (A) : Nutrient based approach is very effective strategy to overcome nutritional deficiencies.
Reason (R) : It has wide coverage and is inexpensive.
Codes
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer:
(c) A is true, but R is false

Question 9.
Nutrient based or medicinal approach is used for which of the following in India? (1)
I. Vitamin A
II. Iron
III. Folic acid
IV. Calcium

Choose the correct option.
(a) I, II and III
(b) II and III
(c) I and III
(d) III and IV
Answer:
(a) I, II and III

Question 10.
Which of the following are the most important macronutrients whose deficiency will result in malnutrition?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin D
(c) Folic acid
(d) All of these
Answer:
(d) All of these
Or
In which of the following effects of the deficiency are irreversible? (1)
(a) Iodine
(b) Vitamin A
(c) Calcium
(d) Micronutrients
Answer:
(a) Iodine

CBSE Sample Papers for Class 12 Home Science Set 5 with Solutions

Question 11.
Given below are two statements labelled as
Assertion (A) and Reason (R). (1)
Assertion (A) : A garment can make a person look tall, short, fat or thin.
Reason (R) : Heavy and bulky tentures appear overpowering on a thin and potite person.
Codes
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer:
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

Question 12.
Which amongst the following are the expectations of consumers? (1)
(a) Reasonable price
(b) Purity of the product
(c) Correct weights and measures
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 13.
Match the following. (1)

List I List II
A. Infant 1. Age between birth and one year
B. Toddler 2. Child between two and three years
C. Pre-school child 3. Child with extra familial environment
D. ICDS 4. Anganwadis

Codes
CBSE Sample Papers for Class 12 Home Science Set 5 with Solutions 2
Answer:
(b) 1 3 2 4

List I List II
A. Infant 1. Age between birth and one year
3. Child with extra familial environment
C. Pre-school child 2. Child between two and three years
D. ICDS 4. Anganwadis

Read the passage carefully and answer question no 14 to 18.
Depending on the condition, patients may be advised liquid, soft or regular diet. Liquid diets are primarily fluid in consistency at room temperature. Also known as full fluid diets, these include foods which are free from fibre and are nutritionally adequate. The advantage is that the nutrients are easily absorbed if the gastrointestinal tract is functioning normally. Such a diet is advised for persons who are unable to chew or swallow normally.

For example, coconut water, fruit juice, soup, milk, buttermilk, milk shakes, etc. A variation of this is also clear liquid diet, which is even more thin in consistency, e.g., clear soups or juices (without pulp), very light tea, etc. Clear liquid diet is prescribed just after surgery. However, the limitation is that it is not easy to meet the nutritional requirements of the person completely. Soft diets provide semi-solid foods that are lightly seasoned, do not contain much fibrous or gas forming foods. Such diets are easy to chew and digest.

Question 14.
Which of the following dietary changes are responsible for chronic diseases? (1)
I. Fat consumption
II. Increase in non-vegetarian consumption
III. Decrease in fibre consumption
IV. Decrease in physical activity

Choose the correct option.
(a) I and II
(b) II and III
(c) I, II and III
(d) I, II, III and IV
Answer:
(d) I, II, III and IV

Question 15.
Which of the following foods are included in soft diets? (1)
I. Khichdi
II. Sago
III. Kheer
IV. Oats

Choose the correct option.
(a) I and II
(b) I and III
(c) I, II, III and IV
(d) III and IV
Answer:
(c) I, II, III and IV

Question 16.
Which of the following diets is prescribed just after surgery? (1)
(a) Clear liquid diet
(b) Soft diet
(c) Regular diet
(d) Modified diet
Answer:
(a) Clear liquid diet

Question 17.
……………. is advisable to persons who are unable to chew or normally. (1)
(a) Soft diet
(b) Liquid diet
(c) Regular diet
(d) Modified diet
Answer:
(b) Liquid diet

Question 18.
Which of the following diets do not meet the nutritional requirements of a person? (1)
(a) Liquid diet
(b) Soft diet
(c) Modified diet
(d) Clear liquid diet
Answer:
(d) Clear liquid diet

CBSE Sample Papers for Class 12 Home Science Set 5 with Solutions

Section B
Section B consists of 7 questions of 2 marks each and 4 questions of 3 marks each

Question 19.
Pranav is suffering from food intoxication, while gathering information about his condition on internet, he came across an information about an organism known as Staphyloccoccus Aureus. Where are these organisms present? (2)
Answer:
Staphyloccoccus aureus exist in air, dust and water. They are also present in the nasal passage, throat and on skin, hair of 50 percent of healthy individuals. People who carry this organism, contaminate food if they touch these places on body while food handling. Diarrhea is also one of the symptoms of this contamination.

Question 20.
Explain the difference between a day care and a creche. (2)
Answer:
Day care is the care of children in the pre-school years and may include infants and pre-schoolers, who are cared for, again in the absence of a primary caregiver at home. While, creche refers to an institution designed for the care of infants and young children in the absence of home care.

Question 21.
Write a note on the nature of laundry ift the hospitals. (2)
Answer:
The hospital laundry takes care of hygiene, cleanliness and disinfection. The daily laundry thus emphasises mainly on cleanliness of cotton materials. The clothes are washed in large washing machines and the process includes drying, pressing, ironing, folding and stacking.

Question 22.
Prachi is a hospitality student. She is very jolly, communicative and welcoming.
Which department should she join while working in a hotel? Mention the services offered by the department. (1 + 1)
Or
Rishabh loves to maintain cleanliness and hygiene. He also loves maintaining the aesthetics and decorating. Which department should he join in a hotel? Mention the role of this department. (1 + 1)
Answer:
Taking into consideration the nature of Prachi, she should work in the Front Office Department of a hotel.

The services offered by the front office staff includes welcoming guests, meeting and greeting them, organising reservation status of room availability and so on. For this, the staff needs to be communicative, jolly and lively.
Or
If Rishabh loves maintaining cleanliness and hygiene as well as maintaining aesthetics, he should join the Housekeeping department in a hotel. The prime role of this department is to maintain cleanliness and space hygiene and is also responsible for the cleaning of public areas and guestrooms.

Question 23.
Write a note on composition in fashion designing. (2)
Answer:
A composition in fashion designing is defined as an artwork or concept developed by arrangement or placement of elements of design and applying principles of design in the best possible way in a given space. It can be two dimensional as well as three dimensional.

Question 24.
Briefly discuss Community Radio Station. (2)
Answer:
Community Radio Station is run and managed by local people and the contents are for local use in their local dialect. It generally supports local programmes of development. It gives opportunity to people to participate and express their views and display their talents.

Question 25.
Raghav is a Print Journalist. As a Print Journalist, what might be his nature of work? (2)
Or
Isha is interested in watching and gathering information about wildlife. Mention the source from which she can gather this information. (2)
Answer:
Since Raghav is a Print Journalist, he can cover different stories and send to the editors of different dailies. His working day may involve interviewing people, attending press conferences or making phone calls and sending emails to create story leads.
Or
Since Isha loves watching and gathering information about wildlife she can watch these on television. She can opt for channels such as Discovery or National Geographic which telecast various wildlife related programmes. Television today offers a variety of programmes through several channels, of immense educational value.

Question 26.
What is the role of entrepreneur in an enterprise? (3)
Or
What is Ergonomics? Mention its objectives. (1 + 2)
Answer:
Following roles tell how an entrepreneur is vital to the enterprise

  • Initiating and Leading Business Activities Initiating and growing a business to its maturity is a traditional role for entrepreneurs.
  • Risk Taker In an enterprise, the entrepreneur, being the owner, is the biggest risk taker. He is the one who finds the capital to back up his idea and also the person who is accountable in the face of the failure of that particular idea.
  • Financer The entrepreneur mobilises the resources required to start and run a business, i.e. human workforce, finances, raw materials, machineries, etc.

Or
Ergonomics is a branch of science that aims to learn about human abilities and limitations, and then apply this learning to improve people’s interaction with products, systems and environments. It is the process of designing or arranging workplaces, products and systems so that they fit the people who use them.

Some of the objectives of ergonomics are

  • Ergonomics aims to improve workspaces and environment to minimise injury or harm to improve productivity and output of workers.
  • If the technologies change it ensures that tools that workers access for workers to work are designed for individual’s body, size or strength.

CBSE Sample Papers for Class 12 Home Science Set 5 with Solutions

Question 27.
Discuss any three classifications of processing foods. (3)
Or
What are physical, chemical and biological hazards in food? (1 + 1 + 1)
Answer:
Three classification of processing foods are as follows

  1. Minimally Processed Foods These are processed as little as possible in order to retain the quality of fresh foods.
  2. Preserved Foods The methods of preservation used do not change the character of the product substantially.
  3. Manufactured Foods In such products, the original characteristics of the raw products are lost and some basic methods of preservation are used, often using various ingredients such as salt, sugar, oil or even chemical preservatives.

Or
Physical Hazard Physical hazards is any physical material not normally found in food, which causes illness or injury. For example, wood, stones, parts of pests, hair, etc

Chemical Hazard These hazards are chemical or deleterious substances that can be added either intentionally or unintentionally. For example, pesticides, chemical residues, toxic metals, polychlorinated biphenyls, preservatives, food colours and other additives.

Biological Hazards These are living organisms includes microbiological organisms. Those micro-organisms which are associated with food and cause diseases are termed food-borne pathogens.

Question 28.
Discuss the concepts of style, fads and classic in fashion designing. (3)
Answer:
Style It is any particular look or characteristic in apparel or accessories. A style may come and go in fashion but the specific style always remains.

Fads Fads or short lived fashions come and go in a single season. They lack the design strength to hold consumer attention for long. For example, hot pants, baggy pants and unmatched buttons.

Classic Classic or styles that never become completely obsolete, but instead remain more or less accepted for an extended period. Classic is characterised by simplicity of design, which keeps it from being easily dated. Examples of classics include shrugs, polo shirts, jeansa and jackets.

Question 29.
Raman & Roshan have joined a reputed hotel on following position in this regard describe their responsibility. (1.5 + 1.5)
(a) Raman as Front Office Manager
(b) Roshan as Executive Housekeeper
Answer:
(a) Raman as Front Office Manager is responsible for
managing the front office, lobby, transport activities, schedules shifts/staff rotations and duties of the staff in shifts, since all hotels work for 24 hours.

(b) Roshan as an Executive Housekeeper is responsible for managing the functioning of the department through judicious use of manpower, materials, money, time and other available resources. He/She checks schedules, cleanliness and all functioning of the housekeeping department.

Section C
Section C consists of 4 questions of 3 marks each and 2 questions of 5 marks each

Question 30.
Mr. Anil wants to open up an institution for children. (2 + 2 = 4)
(a) Guide him about any four principles given by NCF (2005) to be kept in mind.
(b) Which four facilities must be included in the institution for children?
Answer:
(a) Four principles given by NCF (2005) to be kept in mind while open up an institution for children are

  1. Play as the basis for learning
  2. Art as the basis of education
  3. Mix of formal and informal interactions
  4. Use of local materials, arts and knowledge

(b) Four facilities thahmust be included in the institution for children are

  1. Recreational learning facilities including fun games that help in the child’s education.
  2. The institution must ensure proper safety and security of each and every child.
  3. There should be proper sanitation in the institution including clean drinking water and a clean surrounding.
  4. Above all, adequate medical facilities should also be made available in such an institution, since children are prone to hurting themselves during playing games and other physical activities.

Question 31.
(a) How do the clothes get cleaned by agitation and tumbling methods in washing machines?
(b) Which type of drier would you choose for your home? Why?
(c) What are the two types of institutions that have in-house laundry? (2 + 1 + 1)
Answer:
(a) In agitation method, current is created in the tub which forces water into the fabric and cleans the clothes.

Tumbling method causes the clothes to revolve in a front leading machine, which allows them to be carried through the water. Thus, it cleans clothes.

(b) The type of drier that should be used is the one in which air of lower temperature is circulated at high velocity. Such driers don’t cause an increase in the humidity of the room, rather the humidity and temperature, after the use of such driers, of the room stays normal.

(c) The two types of institutions that have in-house laundry are hotels and hospitals. Both of these institutions require a large quantum of bed linen, room furnishing equipments and different dresses for their employees.

Question 32.
(a) What is the importance of creche as a care giver for infants?
(b) How National Integration can reduce the vulnerability of youth?
(c) Write a note on various programmes for the care of elderly. (1 + 1 + 2 = 4)
Or
Discuss the following programmes to reduce the vulnerability of youth. (4)
(a) Promotion of Adventure
(b) Scouts and Guides
(c) Commonwealth Youth Programme
Answer:
(a) Creche is the name given to an institutional setting that is particularly designed for the care of infants and young children in the absence of home care.

(b) National Integration reduced the vulnerability of youth by promoting greater understanding of the historical and cultural heritage of the country, of the problems being faced by the people of different regions and environment, social customs, etc in other parts of the country.

(c) Various programmes for the care of elderly are as follows

  • Programmes catering to the basic needs of older persons particularly food, shelter and health care to the destitute elderly.
  • Programmes to build and strengthen intergenerational relationships particularly between children/youth and older persons.

Or
(a) Promotion of Adventure Many youth clubs and voluntary organisations organise activities like mountaineering, trekking, hiking, etc. These activities are aimed at encouraging the spirit of adventure, risk-taking, co-operative team-work, capacity of ready and vital response to challenging situations and endurance among the youth.

(b) Scouts and Guides The Government provides financial support for training scouts and guides, organising rallies, jamborees, etc. This aims at developing the character of boys and girls to make them good citizens by inculcating in them a spirit of loyalty, patriotism and thoughtfulness for others. It also promotes balanced physical and mental development and. inculcates a desire for social service.

(c) Commonwealth Youth Programme Commonwealth Youth Programme is aimed at making the youth participate in development processes of their respective countries and to provide a forum for increasing cooperation and understanding among the Commonwealth countries.

CBSE Sample Papers for Class 12 Home Science Set 5 with Solutions

Question 33.
(a) What are two significant consequences of the Consumer Protection Act, and how have these implications impacted businesses and consumers? (4)
(b) Your brother is interested in buying a discounted geyser during a seasonal sale. Mention his consumer rights and responsibilities in this content.
Answer:
(a) Two significant consequences of the Consumer Protection Act and their implications are as follows

  1. First, it provides consumers the right to complain to an authority about their grievances and seek speedy redressal.
  2. Secondly, consumers can claim compensation for any loss or injury suffered on account of the negligence of the manufacturer.

(b) Some rights of the consumers are

  • Right to Safety To demand safe products and be protected against all the harmful products.
  • Right to be Informed This means the right to be informed about the quality, quantity, potency, purity, standard and price of goods and services, so as to protect the consumers against unfair trade practices.

Some responsibilities of consumer are

  • Regularly updating one’s knowledge of various laws and legislative provisions made by the government.
  • Before making a purchase, consumers should do a market survey to find out the different brands, features, etc of items available in different shops and different markets and should compare the prices. This will help them make a wise choice.

Question 34.
Discuss the role of the study of clinical nutrition and dietics for the professional? (5)
Or
Discuss some of the consequences of dietary changes in day to day life. (5)
Answer:
The study of clinical nutrition and dietics enables the professional to

  • Plan diets appropriately to meet the nutritional requirements at various stages of the life cycle.
  • Modify diets in various disease conditions, keeping in mind the physical state, occupation, cultural, ethnic and socio-economic background, the treatment regimen and the individual’s likes and dislikes.
  • Plan diets for athletes/sports persons, for individuals in special situations such as nutrition in space, persons working in submarines, defence personnel, industrial workers, etc.
  • Promote health and well-being of patients admitted to hospital or in outpatient clinics as well as in institutional settings.
  • Manage food services in a variety of institutional settings such as old age homes, schools, orphanages, etc.
  • Help patients with chronic diseases such as diabetes and heart disease in management, to prevent complications and improve quality of life.
  • Promote better health in the community and better efficacy of services in health care institutions/establishments in terms of better patient care management, holistic care, and contribute to better survival and recovery.

Or
Some of the consequences of dietary changes in day to day life are

  • Dietary changes have been associated with increased incidences of chronic diseases such as obesity, cancer of the colon, diabetes, cardiovascular disease and hypertension.
  • It has also been observed that fat consumption has increased, refined sugar consumption has increased. There is a reduced intake of fibre as well as several vitamins and minerals. In non-vegetarian populations, consumption of animal protein has also increased. For example, the increase in sugar and fat consumption, along with the decrease in fibre consumption and less physical activity, play a role in causing of obesity and diabetes.
  • It has also been found that high consumption of highly salted convenience foods, processed foods with high sodium content, decreased intake of potassium rich fruits, vegetables, grains and legumes, possibly low calcium intakes, less physical activity as well as stress are associated with increased risk of hypertension (high blood pressure).

Question 35.
Simran is a Fashion designer who wishes to design a dress. (3 + 2)
(a) What kind of shapes can she add to enhance its look?
(b) How can she add proportion to her dress considering it as a skirt and a blouse?
Answer:
(a) If Simran wishes to add shapes in the outfit, she may add the following kinds of shapes

  • Natural shapes are those that copy nature or common shapes of man-made objects.
  • Stylised shapes are simplified or modified natural shapes. They may have some part distorted or exaggerated.
  • Geometric shapes are those that can be mathematically formed or gives a similar impression. They can be formed by using rulers, compasses or other measuring instruments.
  • Abstract shapes are free-form. They do not resemble any specific object but may represent different things to different people because of personal association.

(b) Simran can add proportion to her dress by the general rule of proportion of golden mean which is represented by ratios like 3 : 5 : 8 to 5 : 8 : 13. In a skirt and blouse dress, the blouse represents 3, the skirt should represent 5, and combined effect represents 8.


Show More
यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi