Article

CBSE Sample Papers for Class 12 Home Science Set 1 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 12 Home Science with Solutions Set 1 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 12 Home Science Set 1 with Solutions

Time : 3 Hours
Maximum Marks : 70

General Instructions:

  1. All questions are compulsory.
  2. There are total 35 questions.
  3. Question paper is divided into three sections-A, B and C.
  4. Section A has question no. 1 to 18 (multiple choice questions) and are of 1 mark each. Question no. 14 to 18 are case based questions.
  5. Section B has question no.19 to 25 of 2 marks each and question no.26 to 29 of 3 marks each.
  6. Section C has question no.30 to 33 of 4 marks each and question no.34 and 35 are of 5 marks each.
  7. Internal choices are given in some questions.
  8. Support your answers with suitable examples wherever required.

Section A
Section A consists of 18 questions of 1 mark each

Question 1.
Hot pant is an example of
(a) Classic
(b) Fashion
(c) Fads
(d) Style
Answer:
(c) Fads

Question 2.
Which of the following is net the guiding principle of ECCE? (1)
(a) Blend of textual and cultural sources
(b) Experiential learning is emphasised
(c) Based on only informal interaction
(d) Health, wellbeing and healthy habits
Answer:
(c) Based on only informal interaction

Question 3.
Which Article of the Constitution of India guarantees equality of opportunity for all citizens in matters related to employment? (1)
(a) Article 16(1)
(b) Article 16(2)
(c) Article 26(1)
(d) Article 36(2)
Answer:
(a) Article 16(1)

Question 4.
Name the psychologist who emphasised on supportive environment for young children.
(a) Piaget
(b) Maria Montessori
(c) Vygotsky
(d) Sigmund Freud
Answer:
(a) Piaget

Question 5.
Which of the following method of washing is usually used in front load washing machine?
(a) Agitation
(b) Pulsation
(c) Tumbling
(d) Crumbling
Answer:
(c) Tumbling

Question 6.
Aditya is wearing dark pink kurta with light pink pajama. The colour harmony he is referring to (1)
(a) Analogous
(b) Achromatic
(c) Accented
(d) Monochromatic
Answer:
(d) Monochromatic
Or
The shapes that do not resemble any specific objects are
(a) natural
(b) abstract
(c) stylised
(d) geometric
Answer:
(b) abstract

Question 7.
What is the full form of SEWA? (1)
(a) Self-Employed Women Association
(b) Self-Employed Work force Association
(c) Sustainable Employability Women Artisans
(d) Self-Empowered Women Association
Answer:
(a) Self-Employed Women Association

Question 8.
Match List I with List II (1)

List I (Youth Programmes) List II (Activities)
A. National Service Scheme 1. Adult Education
B. Scouts and Guides 2. Study of flora and fauna
C. Promotion of Adventure 3. Organising rallies
D. National Service Volunteer Scheme 4. Tree plantation

Codes

Answer:
(b) 4, 3, 2, 1

Question 9.
Match List I with List II (1)

List I (Mode of communication) List II (Features)
A. Radio 1. Economic activity
B. Press 2. Most popular
C. Television 3. Pillar of Democracy
D. ICT 4. Talk shows

Codes

Answer:
(c) 2, 3, 4, 1

Question 10.
Ergonomics is the judgement of adjustment of human and machine which involves application of human biological sciences combined with engineering science to achieve optimum mutual adjustment of human work, with the benefit being measured in terms of human efficiency and well-being. It is important for (1)
(i) Improving job effectiveness
(ii) Improve social interaction of workers
(iii) Reducing productivity
(iv) Improving Economic infrastructure of the country

Choose the correct option from the following
(a) i and ii
(b) ii and iii
(c) i and iv
(d) iii and iv
Answer:
(a) i and ii

Or
Which of the following soft skills are required by a person who wants to join textile industry? (1)
(i) Learning effectively
(ii) Positive health
(iii) Communicating clearly
(iv) Prevention of negative behaviour

Choose the correct option from the following
(a) i and ii
(b) ii and iii
(c) i and iii
(d) iii and iv
Answer:
(c) i and iii

Question 11.
Knowledge in area of consumer education and protection can help to develop career in (1)
(i) Government and Non-Government organisations
(ii) Journalism and Audio-visual publicity
(iii) Merchandising and Forensic science
(iv) Financial advisor

Choose the correct option from the following
(a) i and ii
(b) ii and iii
(c) ii and iv
(d) i and iv
Answer:
(a) i and ii

Question 12.
Given below are two statements labeled as Assertion (A) and Reason (R). (1)
Assertion(A) : Elderly are considered vulnerable due to many reasons.
Reason(R) : There is increase in the number of elderly populations every year.
Select the most appropriate answer from the options given below:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer:
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

Question 13.
Given below are two statements labeled as Assertion (A) and Reason (R). (1)
Assertion(A) : Entrepreneurship is the act of creating a new and innovative enterprise/ product or service.
Reason(R) : An entrepreneur must be creative, organised and risk taker.
Select the most appropriate answer from the options given below:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Answer:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Read the passage carefully and answer the questions no. 14 to 18.
Food safety and quality are important at the I home level, but are critical in large scale food production and processing, and also where food is freshly prepared and served. In the past, many foods were processed at home. Advancement in technology and processing, higher per capita incomes and better purchasing power as well as increased consumer demand have led to a variety of processed foods, food for health/functional i foods being manufactured. Safety of such | foods needs to be assessed.

Question 14.
Which of the following is incorrect pair? (1)
(a) Seeds : Physical Hazard
(b) Salmonella : Biological Hazard
(c) Probiotics : Chemical Hazard
(d) Hepatitis : Pathogen
Answer:
(c) Probiotics : Chemical Hazard

Question 15.
Which of the following is responsible to eliminate false labelling of the products? (1)
(a) GMP
(b) GHP
(c) HACCP
(d) GDP
Answer:
(a) GMP

Question 16.
Your mother is suffering from skin disease and doctor has advised her not to work in kitchen due to the risk of spreading (1)
(a) Food contamination
(b) Food poisoning
(c) Food adulteration
(d) Food intoxication
Answer:
(d) Food intoxication

Question 17.
Which of the following is not the activity done by FSSAI? (1)
(a) Framing of regulations to lay down the standards and guidelines for articles of food
(b) Laying down mechanisms and guidelines for accreditation of certification bodies
(c) To provide scientific advice and technical support to Government
(d) To facilitate international exchange of goods and services
Answer:
(d) To facilitate international exchange of goods and services

Question 18.
Your brother has expertise in Food chemistry. Which of the following career option he can select? (1)
(a) Food Auditors
(b) Food Production Managers
(c) Executive Chef
(d) Food Marketing and Sales officer
Answer:
(a) Food Auditors

Section B
Section B consists of 7 questions of 2 marks each and 4 questions of 3 marks each

Question 19.
Despite the rich heritage of traditional occupations, in the modern context, these works of art are gradually losing out to mass-produced goods.
Suggest any four areas where interventions are required for the revival of these occupations. (2)
Answer:
Four areas where interventions are required for the revival of traditional occupations are

  1. Innovation in design.
  2. Implementing of preservation and refinement strategies.
  3. Use of eco-friendly raw materials and packaging.
  4. Establishment of training facilities.

Question 20.
Mention four stages of guest cycle to Mr Anurag who has recently joined the Front Desk. (2)
Or
Mr Sushant is the hospitality management graduate. He joined the hotel as Front Office Receptionist. What will be his four duties/ responsibilities? (2)
Answer:
Four stages of guest cycle to Mr Anurag who has joined the Front Desk are

  1. Pre-arrival Stage Quoting rates for a guest.
  2. Arrival Stage Guest actually arrives and registers or checks-in.
  3. Occupancy Provides various services as per the guest’s requirements, ensuring security of the guest and coordination of various guest services.
  4. Departure The guest is ready to leave/move out or check-out of the accommodation.

Or
The four duties/responsibilities of Mr Sushant as Front Office Receptionist are

  1. Reserves rooms for the guests.
  2. Registering guests.
  3. Assigns rooms to the guests.
  4. Provides information to guests during their stay in the hotel.

Question 21.
Give four objectives of diet therapy. (2)
Answer:
Four objectives of diet therapy are

  1. Formulation of the diet to meet the needs of the patient.
  2. Modification of the existing diets to ameliorate (rectify) the disease condition.
  3. Correction-of nutritional deficiencies.
  4. Prevention of short-term and Jong-term complications in case of chronic diseases.

Question 22.
“An analytical capability is pre -requisite of a fashion merchandiser”.
Justify this statement with two reasons. (2)
Answer:
Two reasons why analytical capability is pre-requisite for fashion merchandiser are

  1. Fashion merchandisers must understand a complex set of factors to ensure that they make a profit for their employees.
  2. They must be able to assume how certain styles will fit into a consumer’s budget.

Question 23.
What could be the four factors that lead to food deterioration or spoilage? (2)
Answer:
Four factors that lead to food deterioration or spoilage are

  1. Infestation by insects
  2. Inappropriate temperatures used for processing and/or storage
  3. Excessive exposure to light and other radiations
  4. Contamination by micro-organisms

Question 24.
Viren wants to work with children and old people. He is doing his graduation from renowned state university. Advise him with two courses he can do along with his graduation. (2)
Or
Aarav wants to work in the day care center. What four skills he must possess? (2)
Answer:
Two courses which can be done by Viran along with graduation are

  1. Certificate Programme in NGO Management
  2. Diploma in Youth Development Work

Or
Four skills that Aarav must possess to work in the day care centre are

  1. An interest in children and their development
  2. Knowledge about the needs and capabilities of young children
  3. Capacity and motivation for interacting with children
  4. Skills for creative and interesting activities with children in all areas of development

Question 25.
Mention two key roles of each CAC and WTO in protecting health of the consumers. (2)
Answer:
Two key roles of CAC in protecting health of the consumers are

  1. Facilitate fair practices in food and agricultural trade.
  2. Establishing international standards to protect the health of the consumers.

Two key roles of WTO in protecting health of the consumers are

  1. By administering trade agreements.
  2. To help trade flow smoothly, freely, fairly and predictably.

Question 26.
Mrs Sharma went to buy wedding clothes for her daughter from the market. Guide her about three types of different stores she must visit. (3)
Answer:
Three types of different stores that Mrs Sharma can visit are

  1. Small Single-unit Store It is a neighbourhood store. These are owner and family operated single stores.
  2. Department Stores These stores consist of separate sections, known as departments, such as clothing, sporting goods, automotive supplies, health and beauty products, and electronics equipment. Some department stores may also sell food products.
  3. Chain Stores These are retail outlets that share a brand and central management, and usually have standardised business methods and practices.

Question 27.
What do you understand by the term development communication? Write any four essential features of it. (3)
Or
Explain the term Campaign with the help of an example. How is it effective tool of communication? Support your answer with two reasons. (3)
Answer:
The term development communication refers to the ‘art and science of human communication’ used for facilitating development of a disadvantaged society in a planned manner to ensure equity and achievement of individual potential.

Four essential features of development communication are

  1. It is oriented to socio-economic development and happiness of the people and community at large.
  2. It aims at giving information and educating the community.
  3. It combines suitable mass media and interpersonal communication channels for greater impact.
  4. It is based on the audience characteristics and their environment.

Or
Campaign is a combination of the usage of different communication methods and materials such as fneetings, tours, newspaper articles, leaflets and exhibitions about a theme for a predefined period of time. For example,

  • Swachh Bharat Mission
  • Red Ribbon Express (RRE)

Campaign is an effective tool of communication because it ensures attention and interest. It also lasts in the memory of the people and stimulates action.

Question 28.
(a) What do you mean by functional food? Give an example. (3)
(b) Roma wants to develop new recipe of pickle. What four skills she must possess?
Answer:
(a) Functional food is the food that can have a beneficial effect on human health. For example, Probiotics and Lycopene.

(b) Four skills that Roma must possess to develop a recipe of pickle are

  1. Expertise in cooking skills and energy use.
  2. Uses of ingredients, measuring and weighing them regularly.
  3. Designing, analysing and adapting a basic recipe.
  4. Handling tools and equipment accurately.

Question 29.
(a) Enlist any four duties of the staff who are working in the restaurant. (3)
(b) Give any two skills they must possess while dealing with the customers.
Or
Enumerate any three roles of each Front Office and Housekeeping department of the hotel. (3)
Answer:
(a) Four duties of the staff who are working in the restaurant are

  1. Provides food and beverages to the customers.
  2. Clears the table.
  3. Maintains cleanliness of the restaurant.
  4. Taking bill payments of food and beverages from the customer.

(b) Two skills that staff must possess while dealing with the customers are

  1. High standards of hygiene
  2. Basic etiquettes and good manners ’

Or
Three roles of Front Office department of the hotel are

  1. Welcoming guests.
  2. Organising reservation status of room availability.
  3. Registering guests and allocation of rooms.

Three roles of Housekeeping department of the hotel are

  1. Supply, upkeep of laundry and exchange of various linens.
  2. Internal flower arrangement and maintenance of external landscape or garden.
  3. Coordination and communication with other departments such as front office, restaurants, engineering, accounts, etc, through control desk.

Section C
Section C consists of 4 questions of 4 marks each and 2 questions of 5 marks each

Question 30.
Amrita is a pure vegetarian, she bought cheese balls from the grocery store, later on she found some non-vegetarian ingredient in it. Neither the advertisement nor the packaging of the product has shown that it contained any non-vegetarian ingredient. She asked shopkeeper to return but he refused. (4)
(a) Give two rights which were not fulfilled /violated in the above situation.
(b) Explain her any four responsibilities she must have followed before buying any commodity.
Answer:
(a) Two rights which were not fulfilled /violated in the above situation are

  1. Right to be Informed To demand information regarding products.
  2. Right to be Heard To receive due consideration ‘ in appropriate forum.

(b) The four responsibilities that Amaita must have followed before buying any commodity are

  1. Regularly updating their knowledge of various laws and legislative procedure.
  2. Should do a market survey to find out the different brands features etc of items available in different shops/markets and should compare the prices.
  3. Should feel free to choose from the variety available as per their needs and requirements.
  4. Read all the information given on the label/brochure.

Question 31.
Elaborate any two ways each of creating balance and proportion in the dress. (4)
Or
Demonstrate any four colour harmony of contrasting colour scheme. (4)
Answer:
Two ways of creating balance in the dress are

  1. Symmetrical/Formal Balance When design has equal elements on both sides.
  2. Asymmetrical/Horizontal/Informal Balance When details of a garment on one side differ from those on the other side.

Two ways of creating proportion in the dress are

  1. Proportion of Scale It is based on proportion of Golden Mean 3:  5 : 8, 5 : 8 : 13 and so on.
  2. Proportion of Colour Using colour in unequal amounts.

Or
Four colour harmony of contrasting colour scheme are

  1. Complementary Harmony It uses two hues that lie directly opposite to one another on the Colour Wheel.
  2. Double Complementary It has two pairs of complements, usually neighbours on the Colour Wheel.
  3. Split Complementary It has three colour combination- a hue, its complement (directly across on the Colour Wheel) and neighbour. It may also use a hue and two neighbours of its complement.
  4. Analogous Complementary A combination of analogous and complementary schemes, a complement selected for dominance in a group of neighbouring colours.

Question 32.
Your friend Rohan is Medical Nutrition Therapist in a City Hospital. (4)
(a) Indicate any four methods he will use to obtain the information on the patient’s nutritional status and needs.
(b) Whjch is the best mode of feeding he will suggest for your grandfather who has undergone mouth surgery and why?
(c) What type of diet he will recommend for your grandfather once he recovers and why?
Answer:
(a) The four methods Rohan uses to obtain the information on the patient’s nutritional status and needs are

  1. Anthropometric Measurements Height, weight, head and chest circumference.
  2. Biochemical Assessment Relating the information of laboratory and physical measurements with the above information.
  3. Clinical Assessment Obtaining detailed information on health, diet, personal and medication histories.
  4. Disease Identification Using the above information to identify potential nutritional deficiencies and risk of future deficiencies.

(b) The best mode of feeding he will suggest for my grandfather who has undergone mouth surgery is intravenous feeding because a special solution is given to support body functions when gastro intestinal tract is not functioning properly.

(c) Type of diet that will be recommended for grand father once he recovers by Rohan is mechanical diet because it includes soft, mashed and pureed foods which are preferred and easy to chew and digest.

Question 33.
In order for the child to grow optimally in all areas, it is important that the child’s needs for food, shelter, health care, love, nurturance and stimulation be met in a holistic manner. SOS and ICDS are example of some of the programmes operating in the country to meet the needs of vulnerable children. (4)
(a) When was first SOS village established?
(b) What is the main aim of SOS village?
(c) How can you distinguish it with ICDS? Give two points.
Answer:
(a) The first SOS Village was established in 1964.

(b) The main aim of SOS village is to provide family based long term care to children who can no longer grow up with their biological families.

(c) Two differences between ICDS and SOS are

ICDS SOS
(i) This organisation is for children (birth to 6 years old), adolescent girls, and pregnant and lactating women This organisation is only for orphaned and abandoned children
(ii) It was started by the Government of India It is an independent non-governmental social organisation

Question 34.
(a) Outline three each short-term and long-term strategies implemented to solve nutritional problems in India. (5)
(b) Describe any two nutrition programmes operating in our country.
Or
(a) Compare three each benefit and drawbacks of Food or Diet based strategies used to combat public nutrition problems in India. (5)
(b) What are the two functions of Iodine in human body? Tell two ill effects if pregnant woman is not taking recommended amount of iodine in her diet.
Answer:
(a) Three short- term strategies implemented to solve nutritional problems in India are

  1. Integrated Child Development Services (ICDS) to cover all vulnerable group.
  2. Fortification of essential foods (salt fortified with iodine).
  3. Production and popularisation ‘ of low-cost nutritious foods from indigenous and locally available raw material by involving women in this activity.

Three long-term strategies implemented to solve nutritional problems in India are

  1. Ensuring food security i.e., improving availability of food.
  2. Improving the dietary patterns by ensuring availability of rich foods.
  3. Reducing poverty for rural and urban poor through employment generation schemes and public distribution system, implementing land reforms.

(b) Two nutrition programmes operating in our country are
(i) ICDS It is an outreach programme for early childhood care and development covering pregnant and lactating women and infants, and young children up to 6 years of age. The main aim of this programme is to provide nutrition, health and educational services to children.

(ii) Nutrient Deficiency Control Programmes National Prophylaxis programme for prevention of blindness due to Vitamin A deficiency, National Anemia control programme, National Iodine deficiency disorder control programme. The services provided under this programme include promoting consumption of Vitamin A rich foods and providing massive doses of Vitamin A orally to children between 6 months to 5 years of age.
Or
(a) Three benefits of Food or Diet based strategies used to combat public nutrition problems are

  1. It is cost effective, can be adapted to different cultural and dietary traditions.
  2. It does not carry risk of overdose or toxicity which may happen in case of nutrient based/medicinal approach.
  3. It is sustainable and will have long term benefits.

Three drawbacks of Food or Diet based strategies used to combat public nutrition problems are

  1. It requires research participation of food industry.
  2. It does not lead to long term dietary/ behavioural changes.
  3. Requires changes in eating behaviour.

(b) Two functions of Iodine in human body are

  1. Required for normal mental growth.
  2. Essential for physical growth and development.

Two ill effects of iodine deficiency if pregnant woman is not taking recommended amount of Iodine in her diet are

  1. Results in mental retardation of the foetus.
  2. Causes congenital abnormalities of the foetus.

Question 35.
Mohan has recently opened Hi-tech laundry in the city. He got a contract signed with the Government hospital. (5)
(a) What two important points he must consider while doing hospital laundry?
(b) Write eight steps of the process of laundry function in hospitals.
Answer:
(a) Two important points considered by Mohan while doing hospital laundry are

  1. The hospital laundry takes care of hygiene.
  2. Ironing and pressing should be done to perfection.

(b) Eight steps of the process of laundry function in hospitals are

  1. Collection from Emergency, main OT, OPD, various specialised centres and wards.
  2. Transportation from linen bank or directly from hospital to laundry plant.
  3. Unloading dirty linen and sorting.
  4. Washing is done in large washing machines which have a capacity of 100 kg per load.
  5. Hydro extractors work in centrifugal motion which removes moisture.
  6. Drying, pressing, ironing, folding and stacking.
  7. Mending and segregation of condemned articles.
  8. Packing and distribution.


Show More
यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi