Electrical

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 5 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education with Solutions Set 5 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 5 with Solutions

Time : 3 Hours
Maximum Marks: 70

General Instructions:

  • The question paper consists of 5 sections and 37 Questions,
  • Section A consists of questions l-18 with one mark each and multiple-choice questions. All questions are compulsory.
  • Section B consists of questions 19-24 carrying two marks each and are concise answer types and should be at most 100-90 words. Attempt any 5
  • Section C consists of Questions 25-30 carrying three marks each and are short answer types and should be at most 100-150 words. Attempt any 5
  • Section D consists of Questions 31-33, carrying four marks each and are case studies. There is an internal choice available.
  • Section E consists of Questions 34-37 carrying five marks each and are short answer types and should be 200-300 words at most. Attempt any 3.

Section-A
Section A consists of Multiple Choice Type questions of 1 mark each

Question 1.
Which drugs eliminate fluid from the body?
(A) Diuretics
(B) Narcotics
(C) Beta-blockers
(D) All of the above
Answer:
Option (A) is correct
Explanation: Diuretics increase urine production in the kidneys, and promote the removal of salt and fluid from the body.

Question 2.
In Sports, adaptation is to
(A) Tolerate load more easily
(B) Biochemical Process
(C) Get Adjusted
(D) All of the these
Answer:
(A) Tolerate load more easily

Question 3.
How many sports disciplines included in Khelo India Programme?
(A) 26
(B) 18
(C) 20
(D) none of these
Answer:
Option (D) is correct
Explanation: There are 16 disciplines which are included in Khelo India Programme.

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 5 with Solutions

Question 4.
Ph.D. stands for ……………….. .
(A) Doctor of Philosophy
(B) Doctor of Profession
(C) Physical development
(D) none of these
Answer:
(A) Doctor of Philosophy

Question 5.
On the basis of the image, identify that which of the following is an example of a hinge joint?
CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 5 with Solutions 1
(A) Between humours and femur
(B) Femur and radius
(C) Radius and ulna
(D) between knees joint
Answer:
(D) between knees joint

Question 6.
I. O.C was established in the year
(A) 1886
(B) 1892
(C) 1990
(D) 1894
Answer:
Option (D) is correct
Explanation: The International Olympic Committee was established in the year June 23rd, 1894

Question 7.
Match the following

List I (Bone) List II (No)
(A) Tarsal bone (i) 14
(B) Facial Bone (ii) 28
(C) Phalanges (iii) 08
(D) Carpals (iv) 14

Code:

(i) (ii) (iii) (iv)
(A) a b c d
(B) b d a c
(C) a b d c
(D) a d b c

Answer:
Option (D) is correct
Explanation: There are 14 tarsal bones, 14 Facial bones, 28 Phalanges bones and 08 carpal bones.

Question 8.
Measurement is a process of obtaining
(A) Desired result
(B) Numerical data
(C) Important data
(D) None of thes
Answer:
Option (B) is correct
Explanation: Measurement is the record of performance or the information which is required to make judgement.

Question 9.
Identify the yogic asana
CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 5 with Solutions 2
(A) Hal Asana
(B) Cow Pose
(C) Fish pose
(D) None of these
Answer:
(D) None of these

Question 10.
Himanshi’s physical education teacher organised a practical in which he asked the students to perform some task and also asked some questions to them related to the task. Himanshi height is 5 feet 3 inches is an example of ……………………… .
(A) Evaluation
(B) Test important
(C) Assessment
(D) None of these
Answer:
(D) None of these

Question 11.
Assertion (A): Physical Education is an elective discipline.
Reason (B): Physical education borrows principles from other allied fields.
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer:
(D) (A) is false, but (R) is true.

Question 12.
The palm of the hand is turned to face outward.
(A) Elevation
(B) Probation
(C) Rotation
(D) Supination
Answer:
Option (A) is carried
Explanation: turn or hold (a hand or limb) so that the palm is facing upward or outward.

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 5 with Solutions

Question 13.
Tactics refers to ………………… .
(A) game sense
(B) game style
(C) etiquette of the games
(D) respect towards the game
Answer:
(A) game sense

Question 14.
Rani’s sister is a yoga teacher in the well-reputed school of CBSE. Rani’s school is going to organised a quiz competition on Yoga Day. Rani was confused in one question while preparing for the quiz, so she cleared her confusion by asking the that question to her sister. Ardh Matsenderasana performed in which position?
(A) Sitting position
(B) Standing position
(C) Supine position
(D) Prone position
Answer:
(A) Sitting position

Question 15.
Assertion (A): Flexibility refers to the range of motion of the joints.
Reason (R): Stretching is the exercise which helps to increase the flexibility of the body.
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer:
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

Question 16.
Which is not a game that includes/ requires coordinative ability?
(A) Kho Kho
(B) Basketball
(C) Gymnastics
(D) Chess
Answer:
(D) Chess

Question 17.
How many phases face by an individual to learn any skills
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) None of these
Answer:
Option (C) is correct
Explanation: there are three phases of learning a skill in sports:
1. Cognitive Phase
2. Associative Phase
3. Autonomous Phase

Question 18.
Moving a body part away from the body’s midline and back to the midline represent two movement known as
(A) Probation and Supination
(B) Flexion and extension
(C) Elevation Depression
(D) None of the above
Answer:
(D) None of the above

Section-B
Section B consists of 6 questions of 2 marks each.

Question 19.
Differentiate between general and specific preparation.
Answer:
General preparations increase the functional capacity of our body systems and organs and the Specific preparation improves the systems and the
organs on which the performance depends directly.

Question 20.
Elaborate various changes in adolescence.
Answer:

  • Physical Changes: In adolescence, a person’s body goes through several changes. Increases the size of the limbs and many changes.
  • Cognitive Changes: Improved different cognitive skills
  • Social Changes: Teenagers want to spend more time with their friends than family.
  • Emotional Changes: Adolescence is a period of rapid emotional transformation for teenagers.

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 5 with Solutions

Question 21.
Elaborate the main principles of sports biomechanics.
Answer:
The principle of force

  • The principle of impulse-causing momentum
  • The principle of impulse direction
  • The principle of rotational motion
  • The principle of stress causing strain.

Question 22.
How to perform Pavanmuktasana explain the procedure?
Answer:

  • Lie flat on your back on a smooth surface, make sure that your feet are together and the arms are placed beside the body.
  • Take a deep breath. As you exhale, bring your knees towards your chest and press your thighs on your abdomen. Hold your hands around your legs.
  • Hold this position while you breathe normally. Every time you exhale, make sure you tighten the grip of the hands on the upper shins and increase the pressure on your chest.
  • Exhale and release the pose after you rock and roll from side to side about three to five times Relax.

Question 23.
What is the role of special educators in any institution?
Answer:
The role of special Educator

  • Identify the needs of students with disabilities and provide individual instruction.
  • Adapt curriculum and lesson plans to meet student’s goals.
  • Assess students’ performance and update their individualised education programs
  • Collaborate with other teachers, counsellors, parents, and administrators to implement and monitor the IEPs
  • Advocate for students’ rights and their interests.

Question 24.
Mention the components of wellness.
Answer:
There are many components of wellness:

  • Emotional wellness
  • Environmental wellness
  • Financial wellness
  • Intellectual wellness
  • Occupational wellness
  • Physical wellness
  • Social wellness
  • Spiritual wellness

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 5 with Solutions

Section-C
Section C consists of 6 questions of 3 marks each

Question 25.
What is Fit India programme and discuss its objectives?
Answer:
The Fit India Program is a campaign launched by Indian PM Narendra Modi to encourage Indians to become more active and healthier.
The objectives of the Fit India Program:

  • To promote fitness as easy fun and free
  • To spread awareness on fitness and various physical activities that promote fitness
  • To encourage indigenous sports
  • To make fitness rich in every school, college/university, village/panchayat.
  • To provide a platform for citizens of India to share information, drive awareness, and encourage sharing of personal fitness stories

Question 26.
How to manage adolescent problems?
Answer:
Adolescence is a phase when children undergo several changes from childhood to maturity. At this stage, we can manage the problems by:
(A) Physical Changes:

  • We have to explain that it is normal for the body to change as every teenager goes through it.
  • We have to help them to adapt to these changes — acknowledge the change and help them accept it.
  • To make them healthy and fit through exercise and a nutritious diet.

(B) Emotional Changes:

  • Assist them to take care of themselves.
  • Encourage them to do the exercise regularly. It helps to create good feelings and happiness.
  • Let them talk. Listen to them without judging and avoid giving them advice when they are not ready for it.
  • Involving in a creative activity can help them channel their emotions.

(C) Behavioural changes:

  • Gaining the child’s trust is important if you want to help them with behavioural issues.
  • Talk to them and listen to what they have to say.
  • Encourage him to be true to themselves and not take on a personality to please others.
  • Remember that your adolescent child is not completely independent in dealing with their emotions and needs your support.
  • Help them by telling them what YOU do when you feel sad, angry, jealous, et(C).
  • They can try those solutions to come out of their emotional issues.

(D) Social Changes:

  • Dating, romance, and sex are delicate issues your teenager may not be comfortable discussing.
  • Don’t make it more awkward for your child. Be confident and rational when discussing the subject.
  • Your child may seem to spend more time outside than with you.
  • Accept that your adolescents are discovering a whole new world.
  • Just let them know you are there when they need you.
  • Sharing your dating and social life experiences in school can put them at ease sometimes.

Question 27.
Explain different types of Planes with examples.
Answer:
A plane is an imaginary flat surface running through the body.
There are three planes:
Sagittal plane: a vertical plane that divides the whole body into left and right sides. In this plane, flexion and extension types of movement occur. For example: kicking a football, chest passes in basketball, walking, and jumping. Frontal plane: this plane divides the body into the front and back sides. Abduction and adduction movements occur in this plane.

For example:
jumping jack exercises, raising and lowering arms and legs sideways, and cartwheels. Transverse plane: passes through the middle of the body and divides the body horizontally into the upper and lower half. Rotation movement occurs in this plane.
Examples: hip rotation in a golf swing, twisting in a discus throw, pivoting in netball, and spinning in skating.

Question 28.
Elaborate the objectives of Olympic games.
Answer:
The objectives of the Olympic Games are

  • To promote global unity and sporting spirit.
  • To develop the spirit of patriotism and brotherhood in the players.
  • To pay attention towards physical education and games in all countries.
  • To develop the personality, character, and health among the youths.

Question 29.
Ariba was one of the most talented child of his school, but she was unable to take part in the physical activities organised by her school.
Answer:

  • physically disabled
  • physical
  • limited

Question 30.
Discuss the axial skeletal of human body. On the basis of the study, fill in the blanks given below:
CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 5 with Solutions 3
(A) Ariba was ………………… .
(B) This disability related to the ……………………. functioning of the body.
(C) While suffering from this disability functioning of the body is …………………… .
Answer:
Axial skeleton: the part of the body’s bony structure that consists of the bones of the skull, the vertebral column, and the rib cage. The axial skeleton primarily supports and protects the heart, lungs and central nervous system, which is made up of the brain and spinal cord. The axial skeleton differs from the appendicular skeleton, which is made up of the bones of the upper and lower limbs.

In humans, the axial skeleton is made up of 80 individual bones. These include the 8 cranial bones of the skull, the 14 bones of the face, the 6 auditory ossicles, the hyoid bone, the 24 bones in the vertebral column, the sacrum and the coccyx, the 24 bones of the rib cage, and the sternum. The bones of the vertebral column provide the main support of the trunk. Support is the most primitive function of the human skeleton, and thus the axial part of the skeleton likely was the first part to evolve.

Section-D
Section D consists 3 case-based questions of 4 marks.

Question 31.
The World Health Organization (WHO) published the International Classification of Functioning & Disability and Health. The ICF provides a standard language for classifying body function and structure, activity, participation levels, and conditions in the world around us that influence health. This description helps to assess the health, functioning, activities, and factors in the environment that either help or create barriers for people to fully participate in society.
CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 5 with Solutions 4
On the basis of the given image, fill the given blanks:
(A) Intellectual disability is also known as …………………. .
(B) ……………………….. Disability is related to the functioning of the body.
(C) In Intellectual disability the IQ level of an individual is ………………… .
(D) Sleep disorders are also considered as ……………………… .
OR
Down syndrome is an example of ………………….. .
Answer:
(A) Cognitive disability
(B) physical disability
(C) 70 or below
(D) physical disability
OR
Cognitive is ability

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 5 with Solutions

Question 32.
Kriya Yoga is also a process of physical detox that rejuvenates the internal organs and purifies the blood. This serves to free up the life force within the body. It is an effective technique that works directly with the source of growth — the spiritual energy deep in our spines. On the basis of the given image, fill the given blanks:
CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 5 with Solutions 5
(A) Puraka refers to ……………………… .
(B) Kumbhaka is further classified into ……………………….. parts.
(C) Jal Neti helps to purify and clean the …………………….. .
(D) Kapalbhati is comes under the ………………………… .
OR
………………………. is the technique of washing and toning the large intestine
Answer:
(A) inhalation
(B) two
(C) nasal passage
(D) yogic kriyas or sat kriyas
OR
Basti

Question 33.
The Olympic rings are a cornerstone of the Olympic properties, which comprise a variety of assets such as the Olympic symbol, flag, motto, anthem, identifications, designations, emblems, flame, and troche may, for convenience be collectively or individually referred to as “Olympic properties”. The Olympic ring symbol was originally created in 1913 by Pierre de Coubertin, the founder of the modern Olympic Games.
CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 5 with Solutions 6
On the basis of the given image, fill the given blanks:
(A) …………………………. introduced the Olympic flag.
(B) The motto of the Olympics is …………………… .
(C) Five different colors of the rings of the Olympic flag represents the ……………………… .
(D) In …………………….. Olympic flag was enforced.
Answer:
(A) Pierre de Coubertin
(B) Citius, Altius, Fortius
(C) different continents
(D) 1914

Section-E
Section E consists of 4 questions of 5 marks each

Question 34.
What are general motor fitness test and elaborate any three general Motor fitness test?
Answer:
General motor fitness test: The test which are administered to measure the general Motor fitness are called General motor Fitness test. Barrow’s three General motor fitness test:
Harrold M. Barrow examined the general motor fitness of college men and declared the norms for grading the individual. The three tests items included are:

  • Zig-Zag Run
  • Standing broad jump.
  • Medicine ball throw
  • Zig-Zag Run:

Purpose: To test power, speed, quickness and body control in multiple planes of movement. The test also assesses lower extremity control.

Equipment: Measuring tape, two stopwatches, five cones Procedure:

  • Set up the path 3 by 4.85 m and marked with coloured tape on the floor, and place cones in every corner.
  • Subject stands behind starting line. On the “Ready go” signal, the subject starts running in a zig-zag way.
  • The subject runs one lap as fast as possible around the zig-zag path.
  • If the subject does not round all cones in completing the one full lap. require him/her to rest and then Retest is done.
  • Record the time to perform one full lap around the path to the nearest tenth of 9 seconds.
  • Scoring: Time is taken to finish zig-zag run and as per the norms grading is done.

Question 35.
What do you meant by team cohesion and explain the stages of team cohesion?
Answer:
Team Cohesion: Team Cohesion is a “Dynamic process which is reflected in the tendency for a group to stick together and remain united in pursuing goals and objectives.
Stages of Team Cohesion: Tuckman, B.W (1965) discusses the four main stages of team cohesion:

  • Forming
  • Storming
  • Norming
  • Performing

Forming Stage: In the beginning, when a new team forms, individuals will be unsure of the team’s purpose, how they fit in, and whether they will work well with one another. They may be anxious, curious, or excited to get going. However, they feel, they will be looking to the team leader for direction. This may take some time, as people get to know their new colleagues and one another’s ways of working.

Storming Stage: In the storming stage, people start to push against the established boundaries. Conflict or friction can also arise between team members as their true characters and preferred ways of working surface and clash with other people’s. At this stage, team members may challenge your authority, management style, or even the team’s mission. Left unchecked, this can lead to face-to-face confrontations or simmering online tensions. If roles and responsibilities are unclear, individuals might feel overwhelmed by their workload or frustrated at a lack of progress.

Norming Stage: Gradually, the team moves into the norming stage. People start to resolve their differences, appreciate one another’s strengths, and respect your authority as a leader. Now that they know one another better, your team members will feel more comfortable asking for help and offering constructive feedback. They will share a stronger commitment to the team’s goals and should make good progress toward it.

Performing Stage: Many teams reach this stage naturally, Players who like routine or have developed close relationships with teammates may find this time difficult.

Question 36.
Explain the types of doping and their harmful effects.
Answer:
Doping drugs. also known as performance-enhancing drugs are prohibited substances designed to improve performance. These substances can be dangerous and lead to negative health consequences for athletes.

Anabolic Agents:
Anabolic androgenic steroids such as androstenediol, boldenone, closlerbol, and danazol Endogenous anabolic androgenic steroids such as dihydrotestosterone and testosterone Other anabolic agents such as clenbuterol and tibolone

Hormones and Related Substances:
EPO, HGH, Insulin-like Growth Factors, Mechano Growth Factors, Gonadotropins, Insulin and Corticotrophins. Beta-2 Agonists: Terbutaline, Salbutamol, et(C)

The agent with Anti-estrogenic Activity:

  • Anastrozole, Letrozole and Clomiphene.
  • Diuretics: Hydrochiorothiazide, Furosemide, et(C)
  • Stimulants: Ephedrine, Amphetamine, Cocaine. Narcotics: Morphine, Oxycodone
  • Harmful effects of Doping:
  • Performance enhancers have a negative effect on long-term health.
  • It could create an unfair playing field for the sport.
  • Elite athletes respond differently to performance-enhancing drugs.
  • It creates a competitive environment which encourages coercion
  • It holds the athlete’s hostage physically and competitively.
  • It creates a situation where athletes are often operating outside of medical supervision.
  • Doping changes how the games would be played.
  • Sportsmanship is reduced when doping is present in sports.
  • Doping as a professional teaches kids that it is an acceptable form of conduct.
  • Sports would become an issue of access if doping were allowed.

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 5 with Solutions

Question 37.
Write a detailed note on any two of the following
(A) Occupational Therapy
(B) Ancient Olympic Games
(C) Intellectual disability
Answer:
(A) Occupationa1 Therapy: Occupational therapy is a healthcare profession. It focuses on helping people do all the things that they want and need to do in their daily lives.

These might include:

  • Work
  • School
  • Hobbies
  • Social situations
  • Household tasks
  • A doctor might refer someone to an occupational therapist if they have acquired a disability, are recovering from a medical event, such as a stroke, or have had an operation.

By helping people carry out their daily activities, occupational therapy aims to promote health and improve quality of life.
Occupational therapists help people develop, recover, and improve while maintaining the skills they need to live their lives.
What do occupational therapists do?

Occupational therapists (OTs) offer practical advice and support to help people carry out their daily activities. Their work centers on adapting a person’s environment to better suit them and the things they want and need to do. OTs work with lots of people of all ages.

Common examples of what they do include:

  • helping people going through physical changes to carry on working
  • helping people experiencing changes in how they think or remember things to carry on working
  • helping children with disabilities fully participate in school
  • helping people with disabilities take part in social situations, hobbies, or sports.

(C) Intellectual disability:
Intellectual disability occurs when a person has difficulty with general mental abilities.

This may impact theft;

  • Intellectual functioning: such as their learning, judgment, problem-solving, abstract thinking, memory, reasoning, and academic skills
  • Practical functioning: which refers to the ability to function and take care of oneself independently, such as performing
  • personal care tasks, managing money, and performing work, school, or home tasks

Social functioning:
which refers to the ability to function normally in society by using skills such as social judgment, communication,, understanding and following social rules and cues, understanding the consequences of one’s actions, and making friends

Some common causes of intellectual disability include:

  • Certain genetic conditions, such as Down syndrome, Ethenylketonuria, or Fragile X syndrome
  • Fetal alcohol syndrome
  • Congenital anomalies or brain malformations
  • Some infections, such as meningitis, measles, or whooping cough
  • Exposure to toxins such as mercury or lead
  • Serious head injury
  • Stroke
  • Maternal disease, such as rubella, drug use, or infection during pregnancy
  • Extreme malnutrition
  • Insufficient medical care
  • Symptoms
  • Difficulty speaking or reading
  • Difficulty understanding or following social rules or cues
  • Difficulty understanding the results or consequences of their actions
  • Difficulty solving problems, thinking logically, or thinking abstractly
  • Difficulty planning or following schedules or routines
  • Difficulty remembering things
  • Difficulty with social skills
  • limited functioning in one or more daily activities
  • Reduced judgment and decision-making skills
  • Difficulty learning from experience
  • Communicating using nonverbal means, such as expressions and gestures
  • Difficulty regulating emotions and behaviours
  • Treatment and management
  • Intellectual disability is a lifelong condition.

Although there is currently no cure, most people can learn to improve their functioning over time. Receiving early, ongoing interventions can often improve functioning, thereby allowing someone to thrive.

Most treatment plans for intellectual disability focus on the person:

  • Strengths
  • Needs
  • Support needed to function
  • Additional conditions

Supportive services include:

  • Transition services that help people with intellectual disability transition to adulthood after high school
  • Day programs
  • Vocational programs, such as job coaching or skill learning
  • Housing options
  • Case managers to help coordinate services and ensure that the individual receives proper care
  • Psychological or psychiatric services
  • Speech and language pathology or audiology services
  • Therapeutic Recreation
  • Rehabilitation counseling.
  • Adapted equipment or assistive technology.


Show More
यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi