Article

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 4 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education with Solutions Set 4 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 4 with Solutions

Time : 3 Hours
Maximum Marks: 70

General Instructions:

  • The question paper consists of 5 sections and 37 Questions.
  • Section A consists of questions 1-18 with one mark each and multiple-choice questions. All questions are compulsory.
  • Section B consists of questions 19-24 carrying two marks each and are concise answer types and should be at most 60-90 words. Attempt any 5
  • Section C consists of Questions 25-30 carrying three marks each and are short answer types and should be at most 100-150 words. Attempt any 5
  • Section D consists of Questions 3 1-33, carrying four marks each and are case studies. There is an internal choice available.
  • Section E consists of Questions 34-37 carrying five marks each and are short answer types and should be 200-300 words at most. Attempt any 3.

Section-A
Section A consists of Multiple Choice Type questions of 1 mark each

Question 1.
Identify the corrective asana in the image given” [1]

(A) Tadasana
(B) Balasana
(C) Trikonasana
(D) Dhanurasana
Answer:
(C) Trikonasana

Question 2.
…………………. work with individuals who have conditions that are mentally, physically, developmentally or emotionally disabled, they are also known as counselors. [1](A) Occupational therapists
(B) Physical education teachers
(C) Sports officers
(D) Chiropractors
Answer:
(A) Occupational therapists

Question 3.
Another name of Vamana Dhauti is: [1](A) Kunjala
(B) Kapalbhati
(C) Vastradhauti
(D) Dandadhauti
Answer:
Option (A) is correct
Explanation: In Sanskrit, Vamana means ‘middle’ and Dhauti means ‘purification’. In the yogic literature, this technique is also known as KUNJALA or the gesture of the elephant. It is one of the six purification methods of shat karma of hatha yoga.

Question 4.
Playing sports inculcates ………………….. . [1](A) Team spirit
(B) Leadership skills
(C) Risk-taking
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 5.
Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as: [1](A) Both assertion (A), and reason (R), are true and reason (R) is the correct explanation of assertion (A).
(B) Both assertion (A) and reason (R) are true but reason (R) is not the correct explanation of assertion (A).
(C) Assertion (A) is true but reason (R) is false.
(D) Assertion (A) is false but reason (R) is true.
Assertion (A): Yoga is one of the most powerful systems of treatment free from any form of medication or drugs.
Reason (R): Yoga can be adopted as a lifestyle for promoting our physical and mental health.
Answer:
Option (B) is correct.
Explanation: Yoga is the art and science of attaining true and lasting happiness. It offers specific, practical methods for obtaining several benefits and promoting our physical and mental health.

Question 6.
Which of the following is a Kriya? [1](A) Sheetkari
(B) Bhastrika
(C) Neeti
(D) Nadi-Shodhana
Answer:
(C) Neeti

Question 7.
A Disability present at the time of birth is also known as …………………… . [1](A) invisible disability
(B) cognitive disability
(C) congenital Disability
(D) temporary Disability
Answer:
Option (D) is correct.
Explanation: Down syndrome and cerebral palsy both are congenital disabilities. Down syndrom is a genetic disorder caused due to the division of abnormal cells, whereas cerebral palsy is caused due to the development of an abnormal brain.

Question 8.
Which one is Congenital disability? [1](A) Down syndrome
(B) Cerebral palsy
(C) Polio
(D) Both (A) and (B)
Answer:
Option (D) is correct.
Explanation: Down syndrome and cerebral palsy both are congenital disabilities. Down syndrome is a genetic disorder caused due to the division of abnormal cells, whereas cerebral palsy is caused due to the development of an abnormal brain.

Question 9.
Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below: [1]

List-I Professional List-II Area of specialization
(i) Counsellor (a) Posture and pain
(ii) Occupational Therapist (b) Individualized Education Plan
(iii) Physiotherapist (c) Fine motor skills
(iv) Special Educator (d) Support services

Code:

(i) (ii) (iii) (iv)
(A) c d a b
(B) d c a b
(C) c d a d
(D) b d c a

Answer:
(B) d c a b

Question 10.
Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a staternent of reason (R). Mark the correct choice as:
(A) Both assertion (A) and reason (R) are true and reason (R) is the correct explanation of assertion (A).
(B) Both assertion (A) and reason (R) are true, but reason (R) is not the correct explanation of assertion (A).
(C) Assertion (A) is true but reason (R) is false.
(D) Assertion (A) is false, but reason (R) is true.
Assertion (A): Disability is physical since it relates to the physical functioning of body parts including sense organs. Illness like cancer, heart attack or diabetes cause most long-term physical disability.
Reason (R): Illness like cancer, heart attack or diabetes cause the majority of long-term physical disability. [1]Answer:
Option (A) is correct.
Explanation: Disability is referred to as the permanent deduction in the physical or mental capacity of an individual. Diseases like cancer, Heart attack, etc., cause the majority of long-term physical disability.

Question 11.
Test and measurement scores are NOT helpful in …………………. . [1](A) determining the strengths, weaknesses, and limitations of a student
(B) discouraging the student from participating in a particular activity
(C) helping a student pick up the sports activity of his/her choice
(D) predicting the student’s future level of achievement.
Answer:
Option (B) is correct.
Explanation: Tests and measurements help to encourage the students to participate in a particular physical or sports activity.

Question 12.
The short bones are generally ……………………. . [1]

(A) flat
(B) cube-shaped
(C) curved
(D) thin
Answer:
(B) cube-shaped

Question 13.
Identify the pane given: [1](A) Frontal
(B) Sagittal
(C) Transverse
(D) Vertical
Answer:
(C) Transverse

Question 14.
In Arpita’s school, there was a debate competition on the topic of the human body. A child has ……………………… bones. [1](A) 206
(B) 213
(C) 270
(D) 300
Answer:
(D) 300
Explanation: A child has 300 bones at the time of birth, then these bones grow together with the child and these 300 bones are converted into 206 bones.

Question 15.
Akshay, used Using the sweep shot in hockey, wherein more force and time are applied, gives it much more power than a hit and is an example of which Principle of Biomechanics. [1](A) Force-Motion
(B) Force-Time
(C) Range of Motion
(D) Segmental Interaction
Answer:
Option (B) is correct.
Explanation: The Force-Time Principle states that modification of movement depends on the timing of force application as much as the size of the forces used to create it. (Impulse = Force x Time. The greater the time of which force is applied the greater the resulting motion.)

Question 16.
The structure of the skull are the best examples of: [1](A) cartilaginous joints
(B) synovial joints
(C) fibrous joints
(D) freely movable joints
Answer:
Option (c) is joint.
Explanation: The skull is made up of fibrous connective tissues.

Question 17.
Change in memory and perception are indicators of [1](A) social development
(B) physical development
(C) mental development
(D) emotional development
Answer:
Option (C) is correct.
Explanation: Sports psychology helps to enhance mental development which helps to change the mindset, memory, and perception.

Question 18.
Which one of the following is NOT a problem related to adolescence [1](A) Eating Disorder
(B) Substance Abuse
(C) Anti Social Behaviour
(D) Lack of Language development
Answer:
(D) Lack of Language development

Section-B
Section B consists of 6 questions of 2 marks each.

Question 19.
How does Physical Education develop neuro-muscular coordination? [2]Answer:
The Physical Education Programme should be planned in such a manner that it helps in maintaining a better relationship between the nervous system and the muscular system. This helps in developing control and balance among different body parts.

Question 20.
Explain the psychomotor test. [2]Answer:
Psychomotor tests are to assess the participant’s ability to perceive instructions and perform motor responses, often including measurements related to movements. In these tests, participants are required to perform motor activities to their best ability and neuro-coordination. There is a vast range of tests in this category which can be classified in numerous ways. Here we are dividing these tests into the following categories: Health Related Fitness Tests, Physical Fitness Tests, Motor Fitness Tests, and Sports Skill Tests.

Question 21.
Define Circumduction. [2]Answer:
Circumduction is the movement of the limb in a circle and is a combination of shoulder abduction, shoulder adduction, Flexion, and Extension. You can perform Circumductjon with the arm, leg, finger, or foot.

Question 22.
Define Adolescence as per WHO? [2]Answer:

  • Adolescence as defined by WHO includes individuals between the age group of 10- 19 years, a period of transition from childhood to adulthood.
  • It is marked by the onset of puberty, which now occurs earlier, on average, than in the past. This age group is considered critical because it marks the developmental transition of an individual from childhood to adulthood1 which involves physical, psychological, social, and neuro-developmental changes.

Question 23.
What is obesity? [2]Answer:
The term obesity refers to the overfat condition that accompanies a constellation of comorbidities that include one or all of the following components of the “obese syndrome”: glucose intolerance, type 2 diabetes, hypertension, increased risk of coronary heart disease and cancer.

Question 24.
Vilas, a male person who weighs is 90 kg and height is 1.7 m. Calculate his BMI. Also, state the category in which he falls. [2]Answer:
24. BMI= Weight(in kg)/ Height(in cm)sq.
‘Veight= 90 kg Height= 1.7 m
BMI= 90/ 1.7msq.
BMI= 31.1 kg/rn
Vilas fall in the category of overweight.

Section-C
Section C consists of 6 questions of 3 marks each

Question 25.
Explain about yogic kriyas or sudhi kriyas. [3]Answer:
Human body is just like a machine. As machine needs cleaning for smooth and systematic functioning, our body also needs the same. Generally, we do our outer cleaning which is much easier than the inner cleaning. The inner cleaning of our body can be done properly by sudhi kriyas or yogic kriyas which are known as satkarmas. According to tridosha theory (one of the fundamental theories of Indian medicine), the human body is made up of three basic constituents called tridoshas, which are Vata (a mechanical functional constituent of the body), Pitta (a chemical Functional constituent of the body) and Kapha (a material functional constituent of the body).

Any imbalance in the constituents in the body leads to diseases. Yoga recommends six purification processes to get and keep the equilibrium of these tridoshas. They are called Shat kriyas (six purification processes).

Question 26.
Define measurement in physical education. [3]Answer:
Meaning of Measurement: Measurement is the use of tests and techniques to collect information or data about a specific skill or fitness level of an individual. For example, there are various tests, such as Millers, Wall-Volley Test, Johnsons, Basketball Ability Test, AAPHERD, Physical Best, and Fitness Gram, etc. The following definitions can help us to understand the meaning of measurement: According to H.M. Barrow, “Measurement refers to the process of administrating a test to obtain quantitative data.” According to Barry L. Johnson and Jack Nelson, “Measurement aids evaluation process in which various tools and techniques are used in the collection of data.”

So, measurement is such a process through which our level of performance, fitness level, ability, knowledge, personality traits, and skills are measured with the help of various standard tests.

Question 27.
What is the importance of sports psychology? Mention any three. [3]Answer:
Following are the importance of sports psychology:
(i) Improving concentration: If a sportsperson loses self-confidence, it affects his performance. Common distractions are negative thoughts. anxiety, mistakes, weather, public annulments. fatigue, opponents, coach, etc. Strategies to improve concentration are applied from sports psychology which helps the players in drawing more concentration which leads to better performance.

(ii) Improving Self-Confidence:
Sports psychology helps sportspersons to improve their self-confidence to perform at their maximum in sports. Confidence results from the comparison, a sportsperson makes between the goal and his ability. When a sports person has self-confidence, he will tend to maintain even when things are not going positively.

(iii) Better Training Methods: Every sportsperson has his own kind of attitude, interest, etc. Thus, using sports psychology, an individual programme for each sportsperson according to his need can be designed so that better results can be achieved.

Question 28.
Classify the harmful drugs. [3]Answer:
Drugs are beneficial to humankind when used properly under strict medical advice, but some drugs are harmful when misused or used excessively for non-medical purposes. The drugs whose misuse can be harmful are classified into the following four categories:
(i) Narcotics: Drugs under this category produce drowsiness, sleep, and numbing effect on muscles. Novocain, Codeine, and Morphine are the main drugs of this group. Novocain is used by dentists as local anesthesia (pain killer) for tooth extraction purposes. Morphine is also used as a pain killer in cases of severe or unbearable pain. Codeine is generally used in cough syrups. These medicines, when misused, can lead to addiction and can also be fatal in excessive doses.

(ii) Depressants/Sedatives: These are used for muscular relaxation and to reduce tension resulting from anxiety. This group contains Bromides and Barbiturates. Barbiturate groups of sedative drugs are derived from barbituric acid which is a combination of malonic acid and urea. These medicines can lead to coma or even death when taken in large doses.

(iii) Stimulants: Such drugs cause excitement and result in the loss of sleep. The excitement is for a short time with the accompanying loss of appetite. In this category come to Amphetamines. Medically, these are used in depression. When taken regularly, they can lead to addiction.

(iv) Hallucinogens: Various forms of Hallucinogens are L.S.D., Heroin, Ganja, etc. Such drugs cause hallucinations or illusions because these drugs influence one’s mental and visual faculties.

Question 29.
A physiotherapist is considered the main profession for children with special needs. Discuss its role for children with special needs. [3]Answer:
Physiotherapists are trained to evaluate and improve movement and function of the body, with particular attention to physical mobility, balance, posture, fatigue, and pain. The physical therapy programme typically involves educating the child about the physical problems caused by their special needs, designing an individualised exercise programme to address the problems, and enhancing mobility and energy conservation through the use of a variety of mobility aids and adaptive equipment.

Question 30.
Raj, a 15-year-old boy was studying in the reputed CBSE school, his school is going organised a reasoning competition, Raj also wants to take part in the competition but due to his disability, he is unable to take part in the competition.
On the basis of the image identify the answers to the questions: [3]

(A) ……………………. is the other name of Cognitive Disability.
(B) ………………… is the level of IQ of an intellectually disabled person.
(C) The nature of this disability is ………………… .
Answer:
(A) Intellectual disability
(B) 70 or below
(C) Purely mental

Section-D
Section D consists 3 case-based questions of 4 marks.

Question 31.
Solis was identified by his basketball coach as a talented player. He was thus asked to come daily in the morning for coaching with the school team members. He has explained training principles and the use of techniques and skill development.

On the basis of the above picture answer the given blanks:
(A) ……………………. exercises are performed before starting the training or the competition.
(B) Principle of …………………….. helps in incorporating the Law of readiness.
(C) A training plan is constructed by incorporating various training cycles. A microcycle may last from ……………………….. days.
(D) ……………………… exercises are performed to cool down the temperature of the body.
OR
Progressive loading is also known as …………………. .
Answer:
(A) Warming-up
(B) active participation
(C) 10
(D) Limbering down
OR
Overload

Question 32.
Rahul is a Class 11 student who is passionate about physical education. He wants to pursue a career in the field but is unsure about the changing trends. He approaches you for guidance. How would you explain the changing trends in physical education and the potential career opportunities available?

(A) Integrates of ………………………. the following represents a changing trend in physical education.
(B) ………………… is a potential career opportunity in physical education.
(C) To provide ……………………… is important for physical education teachers to have an understanding of various disabilities
(D) They are also responsible for coaching different ………………………. and sports.
OR
They also teaches …………………. .
(A) Integration of technology in fitness activities
(B) Physical Education Teacher
(C) To provide appropriate support and accommodations
(D) games
OR
Health Education

Question 33.
Rahul takes a class in biomechanics in which he learned about kinetic and kinematics and asked his teacher some questions. Analyse the picture given and fill in the given blanks:

(A) …………………… involves the study of the forces and movements involved in athletic performance.
(B) ……………………… is the study of motion.
(C) Athletes use their kinematic and kinetic knowledge to optimise their ………………………. patterns and mechanics which helps them to enhance their performance.
(D) Kinetics examines the forces acting on the body during movement and ……………………. with respect to time and forces.
Answer:
(A) Kinetics
(B) Kinematics
(C) movement
(D) motion

Section-E
Section E consists of 4 questions of 5 marks each

Question 34.
describe the organisational step-up of the International Olympic Committee.
Answer:
The International Olympic Committee (IOC) was constituted by Pierre de Coubertin on 23 June 1894 with Demetrios Vikelas as its first president. It is a non-governmental and non-profitable organisation situated in Lausanne, Switzerland. The object of the IOC is to fulfill the mission, role, and responsibilities assigned to it by the Olympic Charter.

English and French are the official languages of the IOC. It is an official and supreme authority to spread the Olympic movement worldwide through International Sports Federations, National Olympic Committees, Organising Committees for the Olympic Games, United Nations, etc. It reserves the right to Olympic Games, the symbols, and other elements which are related to the Olympic Movement.

The Committee organizes Summer and Winter Olympic Games that were started in Athens, Greece in 1896 and Chamonix, France in 1924 respectively. Before 1992 Winter and Summer Olympics were conducted in the same year, but after 1992, IOC changed the schedule of the Olympics Games.

Now, while Summer Olympics take place every leap year, Winter Olympics take place two years later, in even years. For example, while Summer Olympic Games were held in 2000, in Sydney, Australia and in 2004, in Athens, Greece, Winter Olympic Games were held in 2002, in Salt Lake City, USA and in 2006 in Turin, Italy. IOC also organises the Youth Olympic Games (YOG), held in summer and winter, every four years.

The first Summer YOG were in Singapore in 2010 and the first Winter YOG in Innsbruck in 2012. The United Nations General Assembly declared IOC a permanent observer in 2009. The decision enables the IOC to be directly involved in the UN Agenda and to attend UN General Assembly meetings where it can take the floor. In 1993, the General Assembly approved a Resolution to further solidify IOC—UN cooperation by reviving the Olympic Truce.

Question 35.
Write down the importance of traditional games.
Answer:
Regional and traditional sports have always been important for the development of the individual and society. These games and sports gave a sense of belongingness and achievement to the people and are important for their physical and mental health.

The importance of these games lies in the following areas.
1. Physical Aspect: We ail have heard the saying ‘Survival of the fittest”. From ancient times, there was always the need to be for being physically fit, whether it was because of the harsh climatic conditions, the need to search for food or the ability to fight against an opponent. These traditional games always gave humans the needed edge and made them physically fit to face any adversity. e.g., Thang-ta originated in Manipur and is an ancient martial art which is played with the help of a sword and spear.

2. Social Aspect Man is a social animal and has a constant need for companionship. Many games and sports were invented to give a general sense of purpose to the individual, whereas some games were designed to promote social interaction and peer interaction. These games help kids from a very young age to enhance their social skills and help them form relationships.

3. Psychological aspect: Our ancestors understood very early on that physical activity is the path to improving and fulfilling the psychological needs of an individual. Now we have data from many studies that show that physical activity is good for enhancing self-confidence, self-esteem, motivation, personality, and leadership skills. Traditional games gave a platform to human beings to showcase their talent and get that recognition from their peers and society which most individuals desire.

4. Emotional Aspect: Emotional health is very important for any individual to sustain a healthy life. They can transfer the knowledge that they acquire by participating in traditional and regional games into their life. Being emotionally strong means that an individual can keep his nerves under control or stay focused in very harsh conditions or situations.

Question 36.
Describe the properties and functions of muscle.
Answer:
Properties of muscles:
Contractility is the ability of muscle cells to forcefully shorten. For instance, in order to flex (decrease the angle of a joint) the elbow one needs to contract (shorten) the biceps brachii and other elbow flexor muscles in the anterior arm. Notice that in order to extend your elbow, the posterior arm extensor muscles need to contract. Thus, muscles can only pull, never push.

Excitability is the ability to respond to a stimulus which may be delivered from a motor neuron or a hormone.
Extensibility is the ability of a muscle to be stretched. For instance, let’s reconsider the elbow flexing motion we discussed earlier. In order to be able to flex the elbow, the elbow extensor muscles must extend in order to allow flexion to occur. A lack of extensibility is known as spasticity.

Elasticity is the ability to recoil or bounce back to the muscle’s original length after being stretched. Functions of muscle tissue: Movement: The body’s skeleton gives enough rigidity to our body that skeletal muscles can yank and pull on it, resulting in body movements such as walking, chewing, running, lifting, manipulating objects with our hands, and picking our noses.

Maintenance of posture: Without much conscious control, our muscles generate a constant contractile force that allows us to maintain an erect or seated position, or posture. Respiration: Our muscular system automatically drives the movement of air into and out of our body.

Heat generation: Contraction of muscle tissue generates heat, which is essential for the maintenance of temperature homeostasis. For instance, if our core body temperature falls, we shiver to generate more heat.

Communication: Muscle tissue allows us to talk, gesture, write, and convey our emotional state by doing such things as smiling or frowning.

Constriction of organs and blood vessels: Nutrients move through our digestive tract, urine is passed out of the body, and secretions are propelled out of glands by contraction of smooth muscle. Constriction or relaxation of blood vessels regulates blood pressure and blood distribution throughout the body.

Pumping blood: Blood moves through the blood vessels because our heart tirelessly receives blood and delivers it to all body tissues and organs. Muscles help protect fragile internal organs by enclosing them and are also critical in maintaining the integrity of body cavities. For example, fetuses with incompletely formed diaphragms have abdominal contents herniate (protrude) up into the thoracic cavity, which inhibits normal lung growth and development.

Question 37.
Write about the types of synovial joints in detail with suitable examples.
Answer:
Synovial Joints – These are freely movable joints.
These joints contain synovial fluid. They are mostly found in the limbs.

  • All synovial joints consist of four distinguishing features.
  • Articular cartilage
  • Articular capsule
  • Joint cavity
  • Reinforcing ligament

Types of synovial joints:
Synovial joints are classified according to the shape of the articulating surface. As you know, they can further be subdivided into the following categories.
i. Ball and socket joint: The ball and socket joint are a type of synovial joint. It is formed when the ball-shaped head of one bone fits into the cup-like socket or depression of another bone. The ball and socket joint allows the greatest range of movement. These multiaxial joints permit movement in all axes including rotation. e.g., hip joint and shoulder joint. This joint allows movement like an overhead clear in badminton or bowling in cricket.

ii. Hinge joint: The cylindrical end of one bone fits into the rough-shaped surface of another bone. It allows a back-and-forth movement like a hinge in the door. The bones are restricted to do angular movement. For example. the movement of the elbow and knee is an example of the hinge joint. The extension and flexion movements are essential for building biceps, triceps, and quadriceps muscles.

iii. Pivot joint: Pivot joint, also called the rotary joint, is a freely moveable joint that allows only rotary movement around a single axis. The moving bone rotates within a ring that is formed by a second bone and adjoining ligament. For example, the joint between the first and the second cervical vertebrae allows the turning of the head from side to side.

iv. Plane or Gliding joint: A gliding joint, also known as a plane joint, is a type of synovial joint that is formed between bones that meet at flat or nearly flat articular surfaces. Gliding joints allow the bones to glide past one another in any direction along the plane of the joint – up and down, left and right, and diagonally. The movement in this joint is nonaxial which indicates that gliding does not allow rotation around any axis. For example, intercarpals or joints of the wrist.

v. Saddle joint: In the saddle joint, the articulating surface is shaped like a saddle, having both convex and concave areas. The bones in a saddle joint can rock back and forth and from side to side, but they have limited rotation. These biaxial joints allow very limited movement like the condyloid joints. For example, the thumb joint. An example of a saddle joint used in sports is a thumb war. The thumb moves side to side and back for a thumb war.


Show More
यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi