Electrical

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 2 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education with Solutions Set 2 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 2 with Solutions

Time : 3 Hours
Maximum Marks: 70

General Instructions:

  • The question paper consists of 5 sections and 37 Questions.
  • Section A consists of questions 1-18 with one mark each and multiple-choice questions. All questions are compulsory.
  •  Section B consists of questions 19-24 carrying two marks each and are concise answer types and should be at most 60-90 words. Attempt any 5
  • Section C consists of Questions 2.5-30 carrying three marks each and are short answer types and should be at most 100-150 words. Attempt any 5
  • Section D consists of Questions 31-33, carrying four marks each, and are case studies. There is an internal choice available.
  • Section E consists of Questions 34-37 carrying five marks each and are short answer types and should be 200-300 words at most. Attempt any 3.

Section-A
Section A consists of Multiple Choice Type questions of 1 mark each

Question 1.
identify the yoga which helps in stress management: [1]CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 2 with Solutions 1
(A) Pranayama
(B) Gomukhasana
(C) Vajrasana
(D) Bhujangasan
Answer:
Option (A) is correct.
Explanation: Pranayama provides relaxation and peace to the body and mind.

Question 2.
In Hindi ………………….. means sahanshakti. [1](A) Agility
(B) Endurance
(C) Flexibility
(D) Stamina
Answer:
(B) Endurance

Question 3.
What is the other name of sudhi kriyas? [1](A) Asanas
(B) Shatkarmas
(C) Trataka
(D) Kapalbhati
Answer:
Option (B) is correct.
Explanation: Shudhi kriyas are also called Shat karmas, which is the inner cleanliness of our body.

Question 4.
Name the category of disability which can be difficult for others to recognise/acknowledge. [1](A) Physical Disabilities
(B) Hidden Disabilities
(C) Cognitive Disabilities
(D) Intellectual Disabilities
Answer:
(B) Hidden Disabilities

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 2 with Solutions

Question 5.
Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as: [1](A) Both assertion (A) and reason (R) are true and reason (R) is the correct explanation of assertion (A).
(B) Both assertion (A) and reason (R) are true but reason (R) is not the correct explanation of assertion (A).
(C) Assertion (A) is true but reason (R) is false.
(D) Assertion (A) is false but reason (R) is true.
Assertion (A): Occupational therapists help people to improve their ability to perform tasks in their daily Living and working environment.
Reason (R): They work with individuals who have achieved great heights in their sports careers. [1]Answer:
Option (C) is correct.
Explanation: They work with people who are mentally, physically, and emotionally disabled.

Question 6.
Yoga asana helps to promote …………………… . [1](A) Active lifestyle
(B) Stress management
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Answer:
(C) Both (A) and (B)

Question 7.
Occupational therapists are also known as ……………………. . [1](A) Physical Education Teacher
(B) Special Educators
(C) Counsellor
(D) Physiotherapists
Answer:
(C) Counsellor

Question 8.
Identify the movement given image: [1]CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 2 with Solutions 2
(A) Flexion
(B) Extension
(C) Abduction
(D) Adduction
Answer:
Option (A) is correct.
Explanation: Flexion is a bending movement that decreases the angle between the Iwo body parts.

Question 9.
Match List-I with List-Il and choose the correct option from the given codes: [1]

List-I List-II
1. Intellectual disability (i) Genetic
2. Cognitive disability (ii) Disorder
3. Unusual functioning (iii) Physical disability
4. Sleep disorder (iv) Mental Disability

CODES

1 2 3 4
(A) i iii ii iv
(B) iv i ii iii
(C) iii iv ii i
(D) ii iv iii i

Answer:
(B) iv i ii iii

Question 10.
Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:
Assertion (A): Lesson plans; strategies, etc., can be modified or included to help the child with special needs to be successful in physical education.
Reason (R): The adaptations or modifications will allow the special need child to participate in age-appropriate physical education activities.
(A) Both assertion (A) and reason (R) are true, and reason (R) is the correct explanation of assertion (A).
(B) Both assertion (A) and reason (R) are true, but reason (R) is not the correct explanation of assertion (A).
(C) Assertion (A) is true, but reason (R) is false.
(D) Assertion (A) is false, but reason (R) is true. [1]Answer:
Option (B) is correct.
Explanation: The adaptations given to CWSN are in the form of providing instructions, setting rules, replacing equipment, and changing the environment so that they can participate in age-appropriate physical education activities.

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 2 with Solutions

Question 11.
What is the meaning of Rechaka? [1](A) Breath inhale
(B) Breath exhale
(C) Hold your breath
(D) All the above
Answer:
Option (B) is correct.
Explanation: Rechaka helps in exhalation.

Question 12.
The human heart is a ……………. chambered muscular organ. [1](A) two
(B) three
(C) four
(D) six
Answer:
Option (C) is correct.
Explanation: Human heart is a four-chambered muscular organ, shaped and sized roughly like a man’s closed fist with two-thirds of the mass to the left of the midline.

Question 13.
The scientific study of human or non-human body movements is known as: [1](A) Physiology
(B) Anatomy
(C) Biology
(D) Kinesiology
Answer:
Option (D) is correct.
Explanation: Kinesiology is the scientific study of human or non-human body movement. It is an analysis of human motion based on scientific principles.

Question 14.
Radhika saw a skeleton in her biology lab, and she figured out that there are different types of bones. Femur is considered as which bone? [1](A) Long bone
(B) Short bone
(C) Irregular bone
(D) Flat bone
Answer:
(A) Long bone

Question 15.
Rise and Shine Public School takes part in a football tournament, the football coach wants to measure the performance of students, so he measures the performance by using a ratio scale. Which scale has an absolute value of zero? [1](A) Nominal Scale
(B) Ratio Scale
(C) Interval Scale
(D) Normal Scale
Answer:
(B) Ratio Scale

Question 16.
The ……………………. skeleton consists of the arms, the legs and the supporting structures. [1](A) axial
(B) appendicular
(C) both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(B) appendicular

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 2 with Solutions

Question 17.
…………………………. comprises the physical, cognitive, social and emotional changes. [1](A) Development
(B) Growth
(C) Skills
(D) Abilities
Answer:
(A) Development

Question 18.
……………….. is the tendency for a group to stick together and remain united till the end of the game. [1](A) Unity
(B) Team Cohesion
(C) Forming
(D) Storming
Answer:
Option (B) is correct.
Explanation: Team Cohesion is a dynamic process that is reflected in the tendency for a group to s&k together and remain united in the pursuit of goals and objectives.

Section-B
Section B consists of 6 questions of 2 marks each.

Question 19.
Write about Sensor Tools. [2]Answer:
Sensor tools are often used to analyse whether a goal is valid or not. They are also used in cases where the naked eye cannot truly tell if a ball went past the goal line or if a player committed a foul or other offense.

Question 20.
Define the term Evaluation. [2]Answer:
Evaluation is a technique used to determine the extent to which objectives are achieved. It is a decision-making process which assists to make grades and rankings. According to Barrow and McGee, ‘It is the process of education that involves collecting data from the products which can be used for comparison with preconceived criteria to make a judgment.”

Question 21.
What are the importance of kinesiology in sports? Explain any two. [2]Answer:
Importance of Kinesiology:
(i) The main focus of Kinesiology is the study of the mechanical concepts related to human movement which is beneficial for every individual even in their daily activities.

(ii) Kinesiology applies sciences like biomechanics, anatomy, physiology and psychology to better understand how the human body responds to physical activity and various stimuli.

(iii) Kinesiology and physical education study the role of exercise, physical movement and sports in the development of human health and happiness. (Any two)

Question 22.
What is the meaning of sports psychology? [2]Answer:
Sports psychology for physical education is that branch of psychology which deals with the physical fitness of an individual through his/her participation in games and sports.

23. Write a short note on BMI. [2]Answer:
Body Mass Index (BMI) is a person’s weight in kilograms divided by the square of height in meters. It does not measure body fat directly but appears to be a strong indicator of risk for various diseases. Generally, it’s an inexpensive and easy screening method for weight categories. A high BMI can be an indicator of high body fatness.

BMI can be used as a screening tool, but it is not diagnostic of an individual’s body fatness or health. A healthcare provider would need to perform more assessments to determine if a high BMI is a health risk. These might include skin fold measurements, diet evaluations, physical activity, family history, and other appropriate health screenings. Formula: weight (kg) /[height (m)]2

Question 24.
What do you mean by Waist -Hip Ratio? [2]Answer:
The waist-hip ratio (WHR) is an anthropometric measure of body shape. It is calculated by taking the distance around the waist at its narrowest point and by dividing the distance around the hips and buttocks at its widest points. The WHO states that abdominal obesity is defined as a waist-to-hip ratio above 0.90 for males and above 0.85 for females or a body mass index (BMT) above 30.0. Women with waist-hip ratios of more than 0.5, and men with more than 1, are at increased health risk because of their fat distribution.

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 2 with Solutions

Section-C
Section C consists of 6 questions carrying 3 marks each.

Question 25.
Write the benefits of Pranayama. [3]Answer:
Benefits of Pranayama:

  • It increases the capacity of the lungs (vital capacity).
  • It improves memory and mental sharpness.
  • It strengthens the respiratory organs.
  • Heart and abdominal viscera get a gentle massage.
  • It controls and regulates sense organs.
  • It reduces stress and strain.
  • It provides a lot of energy, power, and strength.
  • It increases the life process by improving health and fitness.
  • It relaxes the body, stability to the mind, and increases concentration.
  • It increases the oxygen-carrying capacity in the blood.
  • It cures arthritis, joint pain, spondylitis, back aches and other ortho-problems. (Any six)

Question 26.
Discuss the importance of tests, measurements, and evaluations in sports. [3]Answer:
Importance of test, measurement, and evaluation:

  • To understand a sportsman’s strengths, weaknesses and various qualities and capacities.
  • It helps the player to select the most appropriate or suitable game or skill according to their capability.
  • To predict potential and future performance.
  • To conduct research and, prepare new norms and standards.
  • To evaluate the teacher, coach, and trainer and their teaching program and training method.
  • To evaluate the learner from time to time and find his or her progress. weakness, and current fitness status so that a learner can be placed into the appropriate training group.

Question 27.
Explain any three problems faced by adolescents. [3]Answer:
Owing to various changes, children of this age group face many problems. The major problems, which adolescents face, are described below:
1. Physical Problems: During adolescence, many physical changes take place. Menstruation and nightfall become a phenomenon for girls and boys respectively. Development of sex glands takes place. Due to these changes, adolescents feel restless and worried.

2. Mental Problems: During this stage, stress, tension, and strife are common. These traits create many mental problems. An adolescent faces many problems such as difficulty cooperating with others, maladjustment, etc. They face anxiety.

3. Problem of Aggressive Behaviour: Adolescents tend to show aggressive behaviour in this age group. They become aggressive on small matters. They become irritated easily. This behaviour needs to be tackled with care and politeness. Avoid being strict towards them.

Question 28.
Down Valley Public School, hire a special educator who deals only with children with special needs Give the answer to the questions given by analyzing the given picture and line: [3]CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 2 with Solutions 3
(A) They are responsible for creating an …………………. for each of their students.
(B) A ……………… plays an critical role in weaving all together all stakeholders in schools and at home.
(C) An …………………. is a document which contains the medical issues, accommodations, and educational goals for each student.
Answer:
(A) Individualised Education Plan.
(B) Special Educators
(C) IEP

Question 29.
What is Limbering Down? [3]Answer:
Limbering down or cooling down means adually reducing the intensity of the main workout competition by performing limbering and stretching exercises followed by long and deep breathing exercises.
Limbering Down Types:

  • Immediate Phase Type
  • Intermediate Phase Type
  • Late Phase Type

Question 30.
Explain skills briefly. [3]Answer:
Skill may be defined as the ability to perform at a high standard effectively and efficiently. Skill in sports is being able to execute the techniques required at the right time and place, successfully, regularly, and with minimal effort. Skill is acquired and therefore has to be learned. Skills are learned abilities that athletes acquire through training and practice.

Types of skills:
Cognitive, Perceptual, and Motor.

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 2 with Solutions

Section-D
Section D consists 3 case-based questions of 4 marks.

Question 31.
Mr. Kapoor works in the sports field in which he describes what’s happening at sporting events and offers their opinions to listeners and viewers. Identify the career in sports and answer the following question: [4]CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 2 with Solutions 4
(A) ……………………. provides a real-time commentary of a game or event.
(B) He is also known as ………………… .
(C) He discusses news, …………………….., weather, or the like, as on television or radio.
(D) They give ………………….. commentary on a sporting event.
OR
Other than the given career, there is a career in which ……………………. teacher teaches health education.
Answer:
(A) Sports Commentator.
(B) sportscaster/ sports announcer.
(C) sports events.
(D) live.
OR
Physical Education

Question 32.
Akshay learnt about the kinematics in biomechanics, he talked about this with his younger sister. On the basis of the image fill in the blanks given below: [4]CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 2 with Solutions 5
(A) Kinematics is the study of …………….
(B) This includes analysing the movement of …………………… such as arms and legs, during sports movements such as throwing, jumping, and running.
(C) Application of kinematics in sports is the analysis of ………………… motion.
(D) It Involves the ………………….. space, and mass aspects of a moving system.
OR
Flexion and extension comes under ………………… movement.
Answer:
(A) motion.
(B) body segments.
(C) equipment.
(D) time.
OR
Angular

Question 33.
Asha, was a brilliant sportsperson, but she wants to improve her skill, her sister was not able to identify the skill she wants to improve. Look at the picture and help Asha’s sister to get the answer to her questions: [4]CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 2 with Solutions 6
(A) In the above picture, ……………. skill is shown.
(B) This skill is a group of ………………….. skills.
(C) This skill makes a new and ………………… movement.
(D) …………………….. is the example of this skill.
Answer:
(A) Serial.
(B) discrete.
(C) complex.
(D) Triple jump.

Section-E
Section E consists of 4 questions of 5 marks each.

Question 34.
Explain in detail about Modem Olympic Games. [5]Answer:
Modem Olympic Games
The Uncovering of the ancient athletic site at Olympia and the knowledge gathered from various books relating to the inspiring history of the ancient games influenced the intellectual circle of the world in the 19th century. At this time, it was felt that the bringing together of youth, in the spirit of ancient Olympic competitions, would not only contribute to the development of healthy youth but also lay a foundation of peace in the world.

The credit for reviving the ancient Olympic Games went to a French Baron, Pierre de Coubertin, who was born in Paris on 1st January 1863. As a young man, Coubertin had refused careers in literature, history and as M.P and had chosen to work in the field of sociology and education He believed that intelligence cannot exist without the training of the body. For this reason, he was a great admirer and propagator of school sports. Due to his efforts, the first inter-school athletic games were held in Paris in 1889. This was his first step in the direction of the revival of the Olympics on an international scale.

According to Prof. Carl Diem of Germany, it was the love of peace and respect for life that drove Coubertin to the idea of reviving the Olympic Games. Coubertin, due to his untiring efforts, succeeded in organising a Congress” on the 23rd of June 1894 that decided to revive the ancient Olympic Games from the soil of their birth, i.e., Greece in 1896. Thus, Coubertin had won at last.

It was in 1896 in the stadium in Athens (Greece) that the first Olympic Games of the modern era were held. The funds for this meet were made available by the donations of George Aver off of Greece. In these Olympic Games, there were 43 events. The games lasted from March 24th to April 3rd 1896.

The USA won 11 Medals, Greece 10, Germany 7, England and France 5 each, Austria and Hungary 2 each, and Denmark and Switzerland one each. Spyridon Louis, a shepherd of Greece had won the Marathon race at Athens in 1896. The second Olympics were held in Paris in 1900 and the 3rd in St, Louis, USA. These two Olympics were a failure as they had been organised with the world fairs.

To revitalise the ancient custom, the contests were held again in Athens (Greece) in 1906. Since then, except in 1916, 1940 and 1944, when these Olympics were cancelled due to World Wars I and II, these Olympics have been held at regular four-yearly intervals.

Olympic Governing Body:
International Olympic Committee (I.O.C) is the supreme controlling body for the modern Olympic Games. It was formed during the International Athletic Congress held in Paris on 25th June 1894. The headquarters of the I.O.C. is located at Compagne Mon Repos Lausanne (Switzerland). The I.O.C. is a permanent and self-elected body which has at least one member from a country where there is a National Olympic Committee.

However, the countries that have once conducted Olympic Games or have made a special contribution to Olympic Movement have the privilege to be represented by two members. From India, Sir Dorabji Jamshedji Tata in 1920, Mr G.D. Sondhi in 1932 and Raja Balinder Singh in 1974 had the honour of being members of I.O.C.

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 2 with Solutions

Question 35.
What is first-aid? Explain P.R.I.C.E.
Answer:
When a person suffers an injury or sudden illness, immediate medical attention or treatment may be provided to her/him in order to reduce the discomfort, pain, and deterioration of her/his condition. During these situations, trained doctors may not available on the spot. Therefore, the ‘first care’, which is provided before professional medical help is available, is called ‘First Aid’.

PRICE is an acronym used to indicate the procedure that should be followed when an injury like a sprain (ligament injury) or strain (muscle or tendon injury). In this acronym P- stands for Protect, R-Rest, I – stands for the application of Ice, C – for compressing the injured area, and E- for elevating the injured area.

P-Protect the injury from further damage, for example. by using a support or splint.
R: Rest the injury for the first two to three days. Crutches may be needed if the leg is injured, in case one wants to remain mobile. Then reintroduce
movement gradually so the recovery is not delayed. Muscle strength is not lost.

I: Ice the painful area with a cold compress such as ice or a bag of frozen peas wrapped in a towel. This will help reduce swelling and bruising. Do this for 15 to 20 minutes every two to three hours. Don’t apply ice directly to the skin as it can damage it.

C: Compress the injured area with an elastic bandage or elasticated tubular bandage to help limit swelling and movement. But don’t leave the bandage on while sleeping.

E: Elevate the injured area by resting it above the level of the heart and keep it supported. This could mean lying on the sofa with the foot on some
cushions if the injury is to the leg.

Question 36.
Explain the structure of the heart with the help of a diagram.
Answer:
The human heart is a four-chambered muscular organ, shaped and sized roughly like a man’s closed fist with two-thirds of the mass to the left of midline. The heart is enclosed in a pericardial sac that is Lined with the parietal layers of a serous membrane. The visceral layer of the serous membrane forms the epicardium.
CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 2 with Solutions 7

Question 37.
What is the importance of Anatomy and Physiology in physical education and sports?
Answer:
Importance of Anatomy and Physiology in Physical Education:
In various sports, physical activities, exercises, etc., only the human body performs. It means that without the help of the human body no physical activities, performances, exercises, etc., can be performed. In order to study physical education and sports from a scientific point of view, one should be familiar with anatomy and physiology. Only with the help and knowledge of anatomy and physiology, the study of the human body’s movements and the effects of exercises on the human body can be known properly. The knowledge of anatomy and physiology is, therefore, essential for any physical educator, coach or sport scientist.

  • It helps in the evaluation of a player’s capacity.
  • It helps in positioning the body during training sessions.
  • It helps in speedy rehabilitation from sports injuries.
  • It provides information on positive or negative aspects of a player’s athlete’s bodily structure.
  • It helps in the study of ill-effect of alcohol on the human body.
  • It helps a player/athlete to choose any sporting event as per his bodily capacity.
  •  It helps in the recovery of fatigue occurred during training sessions.
  • It helps in the study of the effects of exercise on the human body.
  • It helps in preventing sports injuries.
  • It helps in providing adequate information on sports nutrition.
  • It helps in improving the sports performance of a player/athlete.
  • It is helpful to know about chemical changes during exercise.


Show More

Related Articles

यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi