Electrical

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 4 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices with Solutions Set 4 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 4 with Solutions

Time Allowed: 3 hours
Maximum Marks: 70

General Instructions:

  1. This question paper contains five sections, Section A to E.
  2. All questions are compulsory.
  3. Section A has 18 questions carrying 01 mark each.
  4. Section B has 07 Very Short Answer type questions carrying 02 marks each,
  5. Section C has 05 Short Answer type questions carrying 03 marks each.
  6. Section D has 02 questions carrying 04 marks each.
  7. Section E has 03 questions carrying 05 marks each.
  8. All programming questions are to be answered using Python Language only.

Section-A
Section A consists of 18 questions of 1 mark each.

Question 1.
The primary memory (also called main memory) of a personal computer consists of ………… [1](A) RAM only
(B) ROM only
(C) both RAM and ROM
(D) Cache memory
Answer:
(C) both RAM and ROM

Question 2.
Robots that resemble humans are known as [1](A) Cyborg
(B) Humanoids
(C) Drone
(D) None of the these
Answer:
(B) Humanoids

Explanation:
A humanoid robot is a robot with its overall appearance based on that of the human body. In general humanoid robots have a torso with a head, two arms and two legs, although some forms of humanoid robots may model only part of the body, for example, from the waist up.

Question 3.
What is the full form of ROM? [1](A) Register Only Memory
(B) Readable Only Memory
(C) Read-Only Memory
(D) Random Only Memory
Answer:
(C) Read-Only Memory

Explanation:
ROM, which stands for Read- Only Memory, is a storage medium used in your computer to store data. The data stored in ROM can only be read and is near impossible to modify.

Question 4.
The Alter command belongs to the category- [1](A) DDL
(B) DML
(C) TCL
(D) DCL
Answer:
(A) DDL

Explanation:
The Alter command that makes changes to the structure of a table belongs to the DDL category.

Question 5.
The CHANGE clause of Alter command can be used to rename a column and a column. [1](A) Add
(B) Modify
(C) Delete
(D) Reindex
Answer:
(B) Modify

Explanation:
The CHANGE clause allows both renaming a column and modifying the data type and size of the column.

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 4 with Solutions

Question 6.
What is the process of examining data sets in order to draw conclusions about the information they contain? [1](A) Data Entry
(B) Database Management System
(C) Data Filter
(D) Data analytics
Answer:
(D) Data analytics

Explanation:
Data analytics is the process of examining data sets in order to draw conclusions about the information they contain.

Question 7.
Which of the following is not a core data type in Python programming? [1](A) Tuples
(B) Lists
(C) Class
(D) Dictionary
Answer:
(C) Class

Explanation:
Class is a user-defined data type.

Question 8.
The data type that does not required a size to be specified is: [1](A) float
(B) varchar
(C) char
(D) date
Answer:
(D) date

Explanation:
Since for date data type the number characters are fixed, that is YYYY-MM-DD, it does not require size to be specified.

Question 9.
The format for time in MySQL is: [1](A) MM:HH:SS
(B) HH:MM:SS
(C) SS:MM:HH
(D) SS:DD:HH
Answer:
(B) HH:MM:SS

Explanation:
The format for time is Hour : Minute :Second.

Question 10.
What is the maximum possible length of an identifier? [1](A) 31 characters
(B) 63 characters
(C) 79 characters
(D) None of these
Answer:
(D) None of these

Explanation:
Identifiers can be of any length.

Question 11.
BIf a table “Electronics” has 12 attributes and 10 tuples, [1](A) 12
(B) 10
(C) 120
(D) 22
Answer:
(A) 12

Question 12.
What will be the output of the following code : [1]82%7+ 127-16**0.5
(A) 2.71
(B) 2.51
(C) 3.91
(D) 14.5
Answer:
(A) 2.71

Explanation:
82% 7 + 12/7-16**0.5
= 5 + 1.71 – 4
= 2.71

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 4 with Solutions

Question 13.
A ………….. is an unmanned aircraft which can be remotely controlled or can fly autonomously through software-controlled flight plans in their embedded systems, working in conjunction with onboard sensors and GPS. [1](A) Drone
(B) Cyborg
(C) Humanoids
(D) None of the these
Answer:
(A) Drone

Explanation:
An unmanned aerial vehicle, commonly known as a drone, is an aircraft without any human pilot, crew or passengers on board. UAVs are a component of an unmanned aircraft system, which include additionally a ground-based controller and a system of communications with the UAV

Question 14.
If a table has 3 columns carrying NOT NULL and UNIQUE values, the maximum number of Candidate keys can be [1](A) 2
(B) 3
(C) 1
(D) 0
Answer:
(B) 3

Question 15.
What do you call a program in execution? [1](A) Command
(B) Process
(C) Task
(D) Instruction
Answer:
(B) Process

Question 16.
Which of the following is not an operating system? [1](A) Windows
(B) Linux
(C) Oracle
(D) DOS
Answer:
(C) Oracle

Explanation:
Some examples of operating systems include Apple macOS, Microsoft Windows, Google’s Android OS, Linux Operating System, and Apple iOS. Apple macOS is found on- Apple personal computers such as the Apple Macbook, Apple Macbook Pro and Apple Macbook Air.

Directions (Q17 and Q18): In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R).
Mark the correct choice.

Question 17.
Assertion (A): Information technology is fast becoming a very important field of activity in Indi(A).
Reason (R): Software is one of the major exports of India and further India has a very strong base in hardware. [1](A) Both A and R are true and R is the correct explanation for A
(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation for A
(C) A is True but R is False
(D) A is false but R is True
Answer:
(C) A is True but R is False

Question 18.
Assertion (A): An operating system is the hardware component of the computer system.
Reason (R): The operating system decides which process gets the processor, when and for how much time. [1](A) Both A and R are true and R is the correct explanation for A
(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation for A
(C) A is True but R is False
(D) A is false but R is True
Answer:
(C) A is True but R is False

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 4 with Solutions

Section-B
Section B consists of 7 questions of 2 marks each.

Question 19.
Out of the following find those identifiers, which can be used for naming variables or functions in a Python program: [2]Days*Rent, For, A_price, Grand Total, do, 2 clients, Participantl, _Mycity
OR
What are literals? Name the types of literals.
Answer:
For, A_price, Participant1, _Mycity.
OR
Literals are those data items whose values cannot be changed during program execution. Several kinds of literals in Python are:

  • String literals
  • Numeric literals
  • Boolean literals
  • Special literal None
  • Literal collection

Question 20.
Find the errors in following code: [2](i) marks = 90
print mark
(ii) a = 20
b = a + 10
print a and b
Answer:
(i) marks = 90
print (marks)

(ii) a = 20
b = a + 10
print (a, b)

Question 21.
Write few advantages of SQL. [2]Answer:

  • SQL is portable i.e, it can run on different hardware as well as software platforms.
  • SQL queries can be used to retrieve large amounts of records from a database quickly and efficiently.
  • It is easy to learn and understand.
  • SQL can be used with any DBMS system.
  • It is also used to manage security of a database.
  • SQL acts as both programming language and interactive language.
  • SQL can be used for linking front end (software interface) and back end (database).
  • SQL supports the latest object-oriented programming languages.

Question 22.
Predict the output: [2]x = 15
y = i
z = 15
print (x = = y)
print (x > z)
print (z < y)
Answer:
False False False

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 4 with Solutions

Question 23.
Write different types of cloud computing. [2]Answer:
Types of cloud computing
Not all clouds are the same and not one type of cloud computing is right for everyone. Several different models, types and services have evolved to help offer the right solution for your needs.
There are three different ways to deploy cloud services:
(A) Public cloud
(B) Private cloud
(C) Hybrid cloud.

Question 24.
Write a module to calculate and display the sum of all odd numbers in a list. [2]Answer:

pos = 0
sum = 0
l = [ ]
while pos < len (l):
if l [pos] % 2 ! = 0:
sum = sum + l [pos]
pos + = 1
print(sum)

Question 25.
What do you mean by an operator? Name any four operators used in queries. [2]Answer:
An operator is a component of an expression that represents the action that should be taken over a set of values.
Four operators used in queries are
(i) Arithmetic operators
(ii) Comparison operators
(iii) Boolean/Logical operator
(iv) Between operator

Section-C
Section C consists of 5 questions of 3 marks each.

Question 26.
Consider the table STUDENT given below and write answer for (i) and SQL commands for (ii) to (iii) [3]CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 4 with Solutions 1
(i) What is the degree and cardinality of the table.
(ii) Display Student_No and G_Grade of all students from table STUDENT.
(iii) List the Name from table STUDENT whose Student _No is 04 or 05 or 02.
Answer:
(i) Degree : 7 Cardinality : 5 (Degree is the total number of columns , cardinality is the total number of rows).
(ii) SELECT Student No, G_Grade FROM STUDENT;
(iii) SELECT Name FROM STUDENT WHERE Student_No IN (04,05,02);

OR

(i) Write a query to display Name and Section for those students whose Marks lies between 85 to 100
(ii) Display Game and Marks for those students whose name started with an alphabet ‘D’.
(iii) Display details of “Cricket” and “Swimming” students from the table.
Answer:
(i) SELECT Name, Section FROM STUDENT WHERE Marks BETWEEN 85 AND 100;
(ii) SELECT Game, Marks FROM STUDENT WHERE Name LIKE ‘D&’:
(iii) Select * from student where Game IN (“Cricket”, “Swimming”);

Question 27.
What result will be produced after executing the following code: [3]

list1 = ['Delhi', 'Meerut', 'Hapur', 'Agra']
list2 = list1
'list3 = list1 [:]
list2[1] 'Mumbai'
list3[3] = 'Chandigarh'
sum=0
for i in (list1, list2, list3):
if i [1] = = 'Mumbai':
sum + = 5
if i [3] = = 'Chandigarh':
sum + = 10
print(sum)

Answer:
20

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 4 with Solutions

Question 28.
Differentiate between the following commands: [3](i) ALTER and UPDATE
(ii) DELETE and DROP
Answer:
(i) Differences between ALTER and UPDATE commands are as follows:

ALTER Command UPDATE Command
(i) ALTER command is a Data Definition Language (DDL) command. (i) UPDATE command is a Data Manipulation Language (DML) command.
(ii) This command adds, deletes and modifies the attributes of the table in the database. (ii) This command modifies one or more records in the table.

(ii) Differences between Delete and Drop commands are as follows:

DELETE Command DROP Command
(i) This command removes some or all the tuples from a table. (i) This command can remove entire scheme, table, domain or constraints from a database.
(ii) DELETE is a Data Manipulation Language (DML) command. (ii) Drop is a Data Definition Language (DDL) command.

Question 29.
What are the different categories of SQL commands. Write two example commands of each category. [3]Solution:
The SQL command categories are:
(A) DDL- Data Definition Language
(B) DML- Data Manipulation Language
(C) TCL- Transaction Control Language
(D) DCL- Data Control Language
Answer:
Examples:
(a) DDL : Create Table , Alter Table
(b) DML : Update, Delete
(c) TCL : Commit, Rollback
(d) DCL : Grant, Revoke

OR

Write names of commands for the following:
(A) To show all available database.
(B) To add records to the table.
(C) To create table in a database.
Answer:
(A) SHOW DATABASES;
(B) INSERT
(C) CREATE

Question 30.
Write a program to calculate the average and total of 5 numbers in a list. [3]Answer:
total = 0
for n in range (5):
numbers = float (input(‘Enter number:’))
total + = numbers
avg = total/5
print (“Total of numbers is:”, total)
print (‘Average of’ 5 ‘numbers is:’, avg)

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 4 with Solutions

Section-D
Section D consists of 2 questions of 4 marks each.

Question 31.
Write SQL queries for (i) to (iv) on the basis of table College-Students : [4]CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 4 with Solutions 2
(i) To display Name, Fee, Gender, Join Year about the College-Students, who have joined before 2010.
(ii) To display the names of College-Students, who are paying Fee more than 30000.
(iii) To display the names of all College-Students in ascending order of their joinyear.
(iv) To display the Name and Fee of Male college-students.
Answer:
(i) Select Name, Fee, Gender, JoinYear from College-Students where JoinYear<2010;
(ii) Select Name from College-Students where Fee >30000;
(iii) Select Name from College-Students Order by JoinYear;
(iv) Select Name, Fee from College-Students where gender=”M”;

Question 32.
Consider the following list mylist. What will be the elements of mylist after each of the following operations? [4]mylist = [10,20,30,40](i) mylist.append [(50,60)](ii) mylist.extend ([80,90])
(iii) mylist.insert(2,45)
OR(Option for (iii) only)
What will be the output of the statement (Considering the original list): print(mylist[-1: :-1])
Answer:
(i) [10,20,30,40,[50,60]](ii) [10,20,30,40, [80,90]](iii) [10,8, ,45,6,4,2]OR (Option for (iii) only)
[40,30,20,10]

Section-E
Section E consists of 3 questions of 5 marks each.

Question 33.
Consider the table ABC given below, write commands in SQL for (i) to (v) [5]CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 4 with Solutions 3
(i) Display the number of Females from ABC table.
(ii) Display the PID, City and Pincode of ABC in descending order of Names.
(iii) Display the name and city of all the males getting Basic Salary above 45000
(iv) Display Name and Basic Salary of all the persons whose Name start with ‘S’.
(v) Display the details of those persons who live in New Delhi and are earning more than 30000.
Answer:
(i) SELECT COUNT0 FROM ABC WHERE Gender = “F”;
(ii) SELECT PID, City, Pincode FROM ABC ORDER BY Name DESC;
(iii) SELECT Name, City FROM ABC WHERE Gender = ‘M’ AND Basic_Salary> 45000;
(iv) SELECT Name, Basic_Salary FROM ABC WHERE Name LIKE ‘S%’;
(v) SELECT -FROM ABC WHERE City = “New Delhi” and Salary > 30000;

OR

Write SQL queries for the table Spare given below :
Table: Spare

PartId Pathname Mfg Mfgdate
P1 Mouse Compaq 2011-03-09
P2 IC HCL 2012-09-01
P3 Motherboard Asus NULL
P4 HDD Asus 2020-09-01
P5 SMPS Technet 2005-04-03

(i) Create the table with suitable data types
(ii) Display names of parts manufactured by “Asus”
(iii) Display partnames and manufacturing dates of all spares
(iv) Add a new column Cost float(8,2)
(v) Add a new record “P6”, “Keyboard”,”Asus”,”2012-09-03″
Answer:
(i) Create table Spare(PartId char(4), Partname varchar(20), Mfg varchar(10), Mfgdate date);
(ii) Select partname from Spare where Mfg=”Asus”;
(iii) Select Partname, Mfgdate from Spare;
(iv) Alter table Spare ADD Cost float(8,2);
(v) Insert into Spare values(“P6”, “Keyboard”,”As us”,”2012-09-03″);

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 4 with Solutions

Question 34.
Draw the block diagram of a computer system. Briefly write about the functionality of each component. [5]Answer:
Block diagram of a computer system
CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 4 with Solutions 4
(i) Input Device: It accepts the instructions and data from the user. It converts these instructions and data in computer acceptable form because a computer can understand only binary symbols.

(ii) Output Device: This device sends the processed result to the user. It is mainly used to display the desired result to the user as per instructions.

(iii) Central Processing Unit: It consists a set of registers, arithmetic logic unit and control unit which together interprets and executes instructions in assembly language. The CPU consists of following main sub-systems as:

  • Arithmetic Logic Unit (ALU): It contains the electronic circitries that executes all arithmetic and logical operations on the available data.
  • Control Unit (CU): It coordinates with the input and output device of a computer.

(iv) Memory: It stores the data and instructions required during the processing of data and output results.
Memory is classified into two categories as:

  • Primary memory
  • Seconday Memory.

Question 35.
Write a program to input total number of sections and class teacher’s name in 11th class and display all information on the output screen. [5]Answer:

Classxi {}
n = int (input ("Enter total number of section in xi class"))
i =1
for i in range (n):
a = input ("enter section")
b = input ("enter class teacher name")
classxi[a] = b
print("Class","\t",i,"Section", "\t", "Teacher Name")
for i in classxi:
print ("XI", "\t", i, "\t", classxi[i])

OR

Write a code in python to input a list of numbers and find the cumulative sum of the elements.
Answer:

myList = [ ]
length = int(input("Enter number of elements : "))
for i in range(0, length):
value = int(input())
myList.append(value)
# finding cumulative sum of elements
cumList = []
sumVal = ( )
for x in myList:
sumVal + = x
cumList.append(sumVal)
# Printing lists
print("Entered List", myList)
print("Cumu!ative sum List", cumList)


Show More
यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi