Electrical

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 3 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices with Solutions Set 3 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 3 with Solutions

Time Allowed: 3 hours
Maximum Marks: 70

General Instructions:

  1. This question paper contains five sections, Section A to E.
  2. All questions are compulsory.
  3. Section A has 18 questions carrying 01 mark each.
  4. Section B has 07 Very Short Answer type questions carrying 02 marks each,
  5. Section C has 05 Short Answer type questions carrying 03 marks each.
  6. Section D has 02 questions carrying 04 marks each.
  7. Section E has 03 questions carrying 05 marks each.
  8. All programming questions are to be answered using Python Language only.

Section-A
Section A consists of 18 questions of 1 mark each.

Question 1.
The components of a computer are called hardware. [1](A) Physical
(B) Logical
(C) Application
(D) None of these
Answer:
(A) Physical

Explanation:
Computer hardware is the physical components that a computer system requires to function.

Question 2.
The superimposition of computer generated perceptual information over the existing physical surroundings is called as ……… [1](A) Immersive Experiences
(B) Virtual Reality
(C) Augmented Reality.
(D) Machine Learning.
Answer:
(C) Augmented Reality.

Explanation:
The superimposition of computer generated perceptual information over the existing physical surroundings is called as Augmented Reality (AR). It adds components of the digital world to the physical world, along with the associated tactile and other sensory requirements, thereby making the environment interactive and digitally manipulable.

Question 3.
…………….. refers to a logical structure of a computer describing how its components are connected to one another. [1](A) Functional system
(B) Operational system
(C) Computer organization
(D) None of these
Answer:
(C) Computer organization

Explanation:
Computer organisation is a field which explains about structure and behaviour of digital computers as seen by the user.

Question 4.
The full form of DDL is ………….. [1](A) Distributed Data Language
(B) Data Definition Language
(C) Definition Database Language
(D) None of these
Answer:
(B) Data Definition Language

Explanation:
SQL statements can be divided into three main categories: DDL, DML and TCL.

Question 5.
For which attribute fixed length string is suitable? [1](A) Salary
(B) City
(C) Gender
(D) Age
Answer:
(C) Gender

Explanation:
Gender can be specified by a single letter M or F, so a fixed length string can be used.

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 3 with Solutions

Question 6.
Example of Artificial Intelligence is : [1](A) Google Now
(B) Cortana
(C) Alexa
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Explanation:
Apple’s Siri, Google Now, Amazon’s Alexa, and Microsoft’s Cortana are one of the main examples of AI in everyday life.

Question 7.
Which of the following is used to define a block of code in Python language? [1](A) Indentation
(B) Key
(C) Brackets
(D) All of these
Answer:
(A) Indentation

Explanation:
In Python, to define a block of code we use indentation. Indentation refers to whitespaces at the beginning of the line.

Question 8.
MySQL is a/an …………… [1](A) Programming Language
(B) Operating System
(C) Database Management System
(D) None of these
Answer:
(C) Database Management System

Explanation:
MySQL is a language that enables the user to create and operate on relational databases.

Question 9.
Which operator is used to compare a value with a specified list of values? [1](A) IN
(B) LIKE
(C) BETWEEN
(D) ALL
Answer:
(A) IN

Explanation:
IN operator selects values that match any value in a given list of values.

Question 10.
List can contain values of these types: [1](A) Integers
(B) Lists
(C) Tuples
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 11.
To remove duplicate rows from the results of an SQL SELECT statement, the …………… included. [1](A) UNIQUE
(B) DISTINCT
(C) ONLY
(D) SINGLE
Answer:
(B) DISTINCT

Explanation:
The DISTINCT keyword is used after SELECT command, when you want to select only non- repeated rows . Distinct keyword forces the query to discard any duplicate rows from the selected column only.

Question 12.
What will be the output of the following code : [1]2* *3* *2 + 625**0.5 + 7//2
(A) 542.50
(B) 540.0
(C) 539
(D) 541.0
Answer:
(B) 540.0

Explanation:
2* *3* *2 + 625* *0.5 + 7//2
2**3**2+25.0+7//2
2**9+25.0+7//2
512 + 25.0 + 3
540.0 1

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 3 with Solutions

Question 13.
The ……………. providers can offer different kinds of computing infrastructure, such as servers, virtual machines (VM), storage and backup facility, network components, operating systems or any other hardware or software. [1](A) SaaS
(B) PaaS
(C) IaaS
(D) None of the these.
Answer:
(C) IaaS

Explanation:
Infrastructure as a service (IaaS) is a system of cloud computing that delivers virtualized computing resources over the internet. IaaS is one of the three main categories of cloud computing services, together with software as a service (SaaS) and platform as a service (PaaS).

Question 14.
Which of the following statements is correct regarding Alternate key : [1]An Alternate key can be defined as:
(A) An attribute which is a primary key
(B) An attribute which is not a primary key
(C) A candidate key
(D) None of these
Answer:
(B) An attribute which is not a primary key

Explanation:
All the keys which did not become the primary Key are called alternate keys.

Question 15.
A Blue ray disc is an …………. [1](A) Input unit
(B) Output unit
(C) Memory unit
(D) None of these
Answer:
(C) Memory unit

Explanation:
It is an optical memory used to store data, just like CDs and DVDs.

Question 16.
The Boot sector files of the system are stored in which computer memory? [1](A) RAM
(B) Cache
(C) ROM
(D) Register
Answer:
(C) ROM

Explanation:
ROM stores the program instructions required to initially boot the computer. It only allows reading.

Directions (Q17 and Q18): In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R).

Mark the correct choice.

Question 17.
Assertion (A): Computer use a number of special memory units called registers, which are not considered as parts of the main memory.
Reason (R): All these registers have the common ability to receive the information, hold it temporarily and to pass it on as directed by the control unit. [1](A) Both A and R are true and R is the correct explanation for A
(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation for A
(C) A is True but R is False
(D) A is false but R is True
Answer:
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation for A

Question 18.
Assertion (A): The low level control of an input/ output device is easier at the hardware level.
Reason (R): It requires managing a set of concurrent events. [1](A) Both A and R are true and R is the correct explanation for A
(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation for A
(C) A is True but R is False
(D) A is false but R is True
Answer:
(D) A is false but R is True

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 3 with Solutions

Section-B
Section B consists of 7 questions of 2 marks each.

Question 19.
Python is an open source. Explain? [2]OR
Differentiate int and float data types.
Answer:
Python is freely available and open source language that means its source code is available for public. You can download directly its source code modify it and redistribute it to others.

OR

int – It refers to whole numbers or integers that do not carry decimal . Elements such as quantity of books, train number can be integers,
float – It refers to numbers with a floating decimal point. It is used to express values like amount, price etc.

Question 20.
Rahul wrote a code in Python. But when he tried to run the code, he got some errors. Find out the error and help him. [2]

percent = 98
print (“WOW!!!”)
print (“I am very happy to got”, percent,”%”)
print (“How much did you get ?”)

Answer:

The problem of code is indentation error. The correct code is

percent = 98
print (“WOW!!!”)
print (“I am very happy to got”, percent,”%”)
print (“How much did you get ?”)

Question 21.
What is the original purpose of DBMS? [2]Answer:
(i) To enable users to create and maintain a database
(ii) To facilitate the process of defining, constructing, manipulating and sharing database among various users and applications
(iii) To allow multiple users and programs to access
the database simultaneously.

Question 22.
Find the output [2]pow1 = [2 ** x for x in range (12)]print(pow1)
Answer:
[1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048]

Question 23.
What do you understand by SaaS? [2]Answer:
Software-as-a-Service (SaaS) is a software licensing model, which allows access to software a subscription basis using external servers. SaaS allows each user to access programs via the Internet, instead of having to install the software on the user’s computer.

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 3 with Solutions

Question 24.
How can the members of a list accessed in Python ? [2]Answer:
To access members of a list, we can use indices or slicing to access multiple members at a.time.
e.g.,

list1 = ['physics', 'chemistry', 1997,2000] 
list2 = [1,2,3,4, 5, 6, 7]
print ("list1 [0]:", list1 [0])
print ("list2 [1: 5]:'', list2 [1: 5])

Output:

list1 [0]: physics
list2[1: 5]: [2, 3, 4, 5]

Question 25.
What is the main difference between ‘ BETWEEN’ and ‘ IN’ operators? [2]Answer:
‘BETWEEN’ operator is used to display rows based on a range of values in a row whereas the ‘IN’ operator is used to check for values contained in a specific set of values.
Example of BETWEEN: SELECT * FROM Employee WHERE Emp_Code BETWEEN 101 AND 105;
Example of IN: SELECT * FROM Employee WHERE Emp_Code IN (101,105);

Section-C
Section C consists of 5 questions of 3 marks each.

Question 26.
Read the following data: [3]Table: ITEM

Item_Code Item_Name Price
100 Refrigerator 9000
101 Television 8000
102 Computer 12000

Write MySQL queries for the following (table name is ITEM)
(i) Display the details of products whose price is more than 8000 arranged by Item_Name in ascending order.
(ii) Increase the price of the item Television by 10%
(iii) Add a new column DtMfg of type date to store the date of manufacture of the products.
Answer:
(i) Select * from ITEM where Price > 8000 order by Item_Name;
(ii) Update ITEM set price = price +price*10/100 where Item_Name=”Television”;
(iii) Alter table ITEM ADD DtMfg Date;

OR

Consider the following table with their fields.
Employee(Ecode/Ename,Desig,Salary,Doj)
(i) List the names, salary, PF, HRA, DA of all the employees in the Employee Table. HRA is 25% of salary, DA is 10% of salary and PF is 5% of salary. The result should be in descending order of ENAMES.
(ii) Using IN clause display details of employees whose designations are “Manager” or “Officer”
(iii) Modify the table to increase salary of all employees by 10%. [3]Answer:
(i) Select Ename,Salary,Salary *0.05 as “PF”, SALARY *0.25 as “HRA”, SALARY *0.10 as “DA” from EMPLOYEE order by ENAME DESC;
(ii) Select*from EMPLOYEE where DESIG IN(“Manager” /’Officer”);
(iii) Update Employee set Salary=Salary + Salary*0.1;

Question 27.
What will be the output of the following code? [3]

x,y = 4,6
z = x + y*2 
x = 2*x + 3
y = x*y + 2 
z = y*z + 10-x 
print ("x =", x) 
print ("y =", y) 
print ("z =", z)

Answer:
Output
x = 11 y = 68 z = 1087

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 3 with Solutions

Question 28.
Define LIKE operator of SQL with an example. [3]Answer:
LIKE operator is used in a WHERE clause to search for specified pattern in a column. Patterns are defined using two special wildcard characters.

  • percent (%) matches any substring
  • underscore (_) matches any one character To illustrate pattern matching
  • “abc%” matches any string that start with ‘abc’
  • “%abc%” matches any string in which abc comes in mid
  • ” ” matches any string of exactly three characters.
  • “%” matches any string of at least 3 characters

e.g., SELECT Emp_Code, Emp_Name FROM Employee WHERE Emp_Name LIKE “%oo%”;
Output

Emp_Code Emp_Name
1004 Apoorvi

Question 29.
Define the generally used data types in SQL. [3]Answer:
Data type indicates the type of data value that an attribute can have.
Commonly used data types are:
VARCHAR2 (SIZE): It is variable length characters string. It can hold 4000 bytes of characters.
CHAR (size): It specifies a fixed length characters string. Maximum size is 255. VARCHAR(size): This data type is currently synonymous with VARCHAR2 datatype. NUMERIC(PS): It is used to store fixed or floating point numbers where P-Precision or total number of digits in range 1 to 38. S-Scale or numbers of digits to right of decimal point.
LONG: It stores variable length character strings containing up to 2 Giga bytes.
DATE: It is used to store date information. Default ( format is YYYY-MM-DD.

OR

Write the situations where you will use the IN, BETWEEN and LIKE clauses.
Answer:
The IN clause is used in place of multiple OR clauses. The IN clause can replace multiple Ors joining the conditions in a query . This makes the command smaller.
Example : To display the employee details for employees working in departments “Saled”,”Purc” and “IT” the command with and without IN will be : Select * from Employee where dept=”Sales” or dept=”Purc” or dept=”IT”;
Select * from Employee where dept IN (“Sales” /’Pure”,”IT)”;
The BETWEEN clause is used to match ranges in a query. The > = and < = ranges can be matched using the BETWEEN clause.
Example : To display the details of employees getting salary between 50000 and 90000, the command with and without the BETWEEN clause will be :
Select * from Employee where salary >=50000 and salary < =90000;
Select * from Employee where salary BETWEEN 50000 and 90000;
The LIKE clause is used in places where a pattern is to be matched in a query, that is where partial information about the match is provided. It uses two wild cards * and _ to match missing characters.

Example :
(A) To display the details of employees whose name begins with “S” the command will be :
Select * from Employee where name like “S%”; Example :
(B) To display details of employees whose department ends with “S” the command will be : Select * from Employee where dept like “%S”;

Question 30.
Write a program to find the sum of all elements in a list. [3]Answer:

list=[ ]
sum=0
number = int (input('How many numbers:')) 
for i in range (number):
num = int (input('Enter number')) 
list.append (num) 
for i in range (0, number):
sum + = list[i]
print ("Sum of elements in a given Hst is:", sum)

Section-D
Section D consists of 2 questions of 4 marks each.

Question 31.
Consider the following table Student and write command in SQL from (i) to (iv). [4]

Roll No (Primary Key) Name (Not Null) Age (Not Null) Percentage City
2001 Abhishek Singh 20 80 Agra
2002 Amar Kumar 19 75 Mathura
2003 Chetan Shukla 21 81 Agra
2004 Deepak Nagar 19 70 Agra
2005 Raghu Yadav 19 85 Lucknow

(i) Display the names of students who live in Agra and whose percentage is more than 75.
(ii) Display the details of those students whose names start with alphabet A’.
(iii) Display the names of students who don’t belong to Lucknow.
(iv) Display the number of those students whose age is less than 20.
Answer:
(i) SELECT Name FROM Student WHERE City = ‘Agra’ AND Percentage > 75;
(ii) SELECT *FROM Student WHERE Name LIKE ‘A%’;
(iii) SELECT Name FROM Student WHERE City NOT IN (‘Lucknow’);
(iv) Select count(*) from Student where age < 20;

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 3 with Solutions

Question 32.
What will be the output of the following statements? [4]

(i) list1 = [12,32,65,26,80,10]list1. sort( )
print (list1)
(ii) list1 = [12,32,65,26,80,10]sorted(list1)
print (list1)
(iii) list1 = [1,2,3,4,5,6, 7,8,9,10]list1 [:: – 2]list1 [: 3] + list1 [3:]OR (Option for (iii) only)
What will be the output of the statement:
list1 = [1,2,3,4, 5]list1 [len (list1) -1]

Answer:
(i) [10,12,26, 32,65,80](ii) [10,12,26, 32, 65,80](iii) [10, 8,6,4,2] 4
OR (Option for (iii) only)

Section-E
Section E consists of 3 questions of 5 marks each.

Question 33.
Write the SQL commands for the questions from (i) to (v) on the basis of table Employee. [5]CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 3 with Solutions 1
(i) Display Employee Name and Salary of those employees whose salary is greater than or equal to 22000?
(ii) Display details of employees those are not getting commission.
(iii) Display employee name and salary of those employees who have their salary in range of 2000 to 4000?
(iv) Display the name, profile and salary of employee(s) who doesn’t have manager?
(v) Display the name of employee whose name contains “A” as fourth alphabet.
Answer:
(i) mysql>SELECT E_name,Salary FROM Employee WHERE Salary >= 22000;
(ii) mysql>SELECT * FROM Employee WHERE Commission IS NULL;
(iii) mysql>SELECT E_name, Salary FROM Employee WHERE Salary BETWEEN 2000 AND 4000;
(iv) mysql>SELECT E_name, Profile, Salary FROM Employee WHERE Manager IS NULL;
(v) mysql>SELECT E_name,FROM Employee WHERE E_name LIKE ‘ A%’;

OR

Write SQL queries for the table given below :
CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 3 with Solutions 2
(i) Display all the records in descending order of cost
(ii) Display structure of the table
(iii) Display details of software released before 2020
(iv) Add a new record “S06″,”Python”/’Programming”,29000,NULL
(v) Replace the cost by 20000 for software’s whose cost is 0
Answer:
(i) Select * from Software order by cost desc;
(ii) Describe Software;
(iii) Select * from software where Reldate < “2020-01-01”;
(iv) Insert into Software values(“S06″,”Python”,”Pro gramming”,29000,NULL);
(v) Update Software set Cost = 20000 where cost = 0;

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 3 with Solutions

Question 34.
Explain Read Only Memory (ROM) and its types. [5]Answer:
Read Only Memory (ROM) does not lose its contents when the power is switched off. ROM is also known as non-volatile or permanent storage. ROM can have data and instruction written to it only one time. Once a ROM chip is programmed at the time of manufacturing, it cannot be reprogrammed or rewritten.
Three categories of ROM are as follow:
1.  Programmable ROM (PROM): It is also nonvolatile in nature once a PROM has been programmed, its content can never be changed. It is one time programmable device.
These types of memories are found in video game consoles, mobile phones, implantable medical devices and high definition multimedia interface.

2. Erasable Programmable ROM (EPROM): It is similar to PROM, but it can be eased by exposure to strong ultraviolet light. Then rewritten so it is also known as Ultraviolet Erasable Programmable ROM (UVEPROM).

3. Electrically Erasable Programmable ROM (EEPROM): It is similar to EPROM, but it can be erased electrically then re-written electrically and the burning process is reversible by exposure to electric pulses. It is the most flexible type of ROM and is now commonly used for holding BIOS.

Question 35.
Write a program to find the largest and the second largest elements in a given list of elements. [5]Answer:

Listl = [ ]
n=int(input("Enter number of elements:"))
for i in range (1, n+1):
b=int(input("Enter element:"))
list1.append(b)
Iistlsort( )
print("First largest element:", list1[n-1])
print("Second largest element:", list1[n-2])

OR

Write a program to input your friend’s names and their phone numbers and store them in the dictionary as the key value pair. Perform the following operations on the dictionary:
(i) Display the name and phone number for all your friends.
(ii) Add a new key value pair in this dictionary and display the modified dictionary.
(iii) Delete a particular friend from the dictionary.
(iv) Modify the phone number of an existing friend.
(v) Check if a friend is present in the dictionary or not.
(vi) Display the dictionary in sorted order of names.
Answer:

diet = { }
n = int(input("Enter a number of friends you want to add'))
for i in range (n):
name = input ("Enter your friend's name")
phnum = input ("Enter his phone number")
did [name] = phnum
(a) for name in diet:
print (name, '\t\t', dict([name])
(b) name = input ("Enter new friend's name")
phnum = input ('Enter his phone number")
dict[name] = phnum
(c) name = input ('Enter friend's name to delete')
if name in diet:
del did [name]
print ("Deleted')
else:
print ("Friend not found")
(d) name = input ("Enter friend's name to modify')
if name in diet:
phnum = input ("Enter new number")
diet [name] = phnum 
else: print ("Edited')
(e) name = input ("Enter name to check availability)
if name in diet:
print (name, "exists")
else:
print ('Record not found')
(f) for i in sorted (dict.keys( )): 
print (i, "\t\t\t" dict[i])
print ('\n\n')


Show More
यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi