Article

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 2 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices with Solutions Set 2 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 2 with Solutions

Time Allowed: 3 hours
Maximum Marks: 70

General Instructions:

  1. This question paper contains five sections, Section A to E.
  2. All questions are compulsory.
  3. Section A has 18 questions carrying 01 mark each.
  4. Section B has 07 Very Short Answer type questions carrying 02 marks each,
  5. Section C has 05 Short Answer type questions carrying 03 marks each.
  6. Section D has 02 questions carrying 04 marks each.
  7. Section E has 03 questions carrying 05 marks each.
  8. All programming questions are to be answered using Python Language only.

Section-A
Section A consists of 18 questions of 1 mark each.

Question 1.
……….. coordinates with the input and output devices of a computer. [1](A) Memory Unit
(B) Control Unit
(C) Connection Unit
(D) None of these
Answer:
(B) Control Unit

Explanation:
Control Unit is the part of the CPU that directs the operation of the processor.

Question 2.
Which of the following is not a Characteristics of Big Data? [1](A) Volume
(B) Velocity
(C) Veracity
(D) Verification
Answer:
(D) Verification

Explanation:
Volume,Velocity, Veracity are the Characteristics of Big Data.

Question 3.
…………. and …………. form computer input. [1](A) User, Information
(B) Data, user
(C) Hardware, User
(D) Data, Information
Answer:
(D) Data, Information

Question 4.
SQL stands for: [1](A) Structured Query language
(B) Structured Question language
(C) Simple query language
(D) None of the above
Answer:
(A) Structured Query language

Explanation:
SQL stands for Structured Query Language. It is used for accessing and manipulating databases.

Question 5.
Which property of a relation is used to represent number of columns? [1](A) Key
(B) Attribute
(C) Degree
(D) Cardinality
Answer:
(C) Degree

Explanation:
Number of columns is number of attributes, and the number of attributes is the degree of a relation.

Question 6.
Virtual Reality (VR) is a ………….. dimensional, computer-generated situation that simulates the real world. [1](A) One
(B) Two
(C) Three
(D) N-dimensional
Answer:
(C) Three

Explanation:
Everything that we experience in our reality is perceived through our senses. From this came the idea that if we can present our senses with made- up or non-real information, our perception of reality would also alter in response to that.

Question 7.
Python uses a/an …………. to convert source code to object code. [1](A) Interpreter
(B) Compiler
(C) Combination of Interpreter and compiler
(D) Special virtual engine
Answer:
(A) Interpreter

Explanation:
Python interpreter converts the code written in python language by the user to the language which computer hardware or system can understand. It does all the time whenever you run your python script.

Question 8.
Data manipulation means: [1](A) Retrieval of information
(B) Insertion of new information
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(C) Both (A) and (B)

Question 9.
The full form DML is: [1](A) Database Manipulation Language
(B) Data Maintaining Language
(C) Data Manipulation Language
(D) Database Maintaining Language
Answer:
(C) Data Manipulation Language

Explanation:
After the database has been created, the data can be manipulated using a set of procedures which are expressed by a special language called Data Manipulation language.

Question 10.
You don’t have to pay for Python and you can view its source code too. It means Python is …………. [1](A) Free and open source
(B) Freeware
(C) Open source
(D) Shareware
Answer:
(A) Free and open source

Explanation:
Python is developed under an OSI-approved open source license, making it freely usable and distributable, even for commercial use. Python’s license is administered by the Python Software Foundation.

Question 11.
Which operator is used to select values within a given range? [1](A) IN
(B) LIKE
(C) BETWEEN
(D) ALL
Answer:
(C) BETWEEN

Explanation:
BETWEEN operator defines a range of values that the column values must fall in to make the condition true.

Question 12.
What will be the value of the following Python expression? [1]2*3**2+12
(A) 256
(B) 524
(C) 64
(D) 12
Answer:
(B) 524

Explanation:
2**3**2+12 = 2**9 + 12 = 512 + 12
= 524

Question 13.
A is basically a machine capable of carrying out one or more tasks automatically with accuracy and precision. [1](A) Computer
(B) Simulator
(C) NLP
(D) Robot
Answer:
(D) Robot

Explanation:
A robot is basically a machine capable of carrying out one or more tasks automatically with accuracy and precision. Unlike other machines, a robot is programmable, which means it can follow the instructions given through computer programs. Robots were initially conceptualised for doing repetitive industrial tasks that are boring or stressful for humans or were labour-intensive. Sensors are one of the prime components of a robot. Robot can be of many types, such as wheeled robots, legged robots, manipulators and humanoids.

Question 14.
Logical OR operator in SQL is: [1](A) OR
(B) | |
(C) |
(D) Both (A) and (B)
Answer:
(A) OR

Explanation:
The logical operators OR, AND and NOT are used to connect search conditions in the where clause.

Question 15.
In which principal computer works? [1](A) CCO
(B) IPO
(C) POI
(D) IOP
Answer:
(B) IPO

Explanation:
The IPO cycle is defined as a computer procedure for the processing of information. In computation, it is a critical process through which users get the desired outcome.

Question 16.
Converts the output in binary form to human readable form. [1](A) Input devices
(B) Output devices
(C) Storage device
(D) None of these
Answer:
(B) Output devices

Explanation:
An output device is any piece of computer hardware equipment which converts information into a human-perceptible form or, historically, into a physical machine-readable form for use with other non-computerized equipment. It can be text, graphics, tactile, audio, or video.

Directions (Question 17 and Question 18): In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R).
Mark the correct choice.

Question 17.
Assertion (A): Size of computer and memory devices is contentedly getting lesser.
Reason (R): Price of computer or memory devices is decreasing day by day. [1](A) Both A and R are true and R is the correct explanation for A
(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation for A
(C) A is True but R is False
(D) A is false but R is True
Answer:
(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation for A

Question 18.
Assertion (A): PYTHON is a programming language.
Reason (R): Using python any software can be designed. Python is a high language. [1](A) Both A and R are true and R is the correct explanation for A
(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation for A
(C) A is True but R is False
(D) A is false but R is True
Answer:
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation for A

Section-B
Section B consists of 7 questions of 2 marks each.

Question 19.
Write any two disadvantages of python.
OR
What is the difference between * and ** operator? [2]Answer:
(i) It serves as good server side language but it is rarely seen on the client side. It is very useful for system but seen as a weak language for mobile computing.
(ii) It is a dynamically typed language that means you do not need to declare variable before writing the code. This feature of Python gives the run time error.
OR
The * operator provides the product of two numbers. It is also used to replicate strings or lists.
The ** operator performs exponentiation.

Question 20.
Find the error: [2]c = hello *a*a
1class = c + 20
2class = 1 class* 10
Answer:
Identifiers 1 class and 2 class are invalid.

Question 21.
Explain Relational Model. [2]Answer:
The relational model represents the database as a collection of relations. A relation is nothing but a table of values. Every row in the table represents a collection of related data values. These rows in the table denote a real world entity or relationship.

Question 22.
Write the output of the given Python code: [2]list1 = [‘physics’, ‘chemistry’, 1997,2000]list2 = [1,2,3,4,5,6, 7]print (“List1 [0]”, list1 [0])
Answer:
List1 [0] physics

Question 23.
Write benefits of NLP? [2]Answer:
(i) Improved accuracy and efficiency of documentation.
(ii) Useful for personal assistants such as Alexa and Siri.
(iii) Allows an organization to use chatbots for customer support.

Question 24.
Find the object of following questions based on list: [2]value = [45,32,98, -78, -6, ‘Hello’, ‘Honesty’](i) value [5](ii) value [-5](iii) value [1] + value [-1](iv) value [4] + value [-M]Answer:
(i) ‘Hello’
(ii) 98
(iii) TypeError: unsupported operand type (s) for + ‘int’ and ‘str’
(iv) -84

Question 25.
Explain any two different types of statements supported by SQL? [2]Answer:
Two SQL statements are:
(i) DDL (Data Definition Language): It is used to define the database structure such as tables.
(ii) DML (Data Manipulation Language): These statements are used to manipulate the data in records.

Section-C
Section C consists of 5 questions of 3 marks each.

Question 26.
Write SQL commands for (i) to (iii) on the basis of table Student [3]

(i) List the name of all students, who have taken stream as Computer.
(ii) To insert a new row in the Student table 9/Karishma’/ Economics ‘,300.18/F
(iii) To display a report, listing Name, Stream,Sex and Stipend, where stipend is 20% of fees.
Answer:
(i) Select Name from Student where stream=”Computer
(ii) Insert into Student values(9,’Karishma’,’ Economics’,300.18,’F’);
(iii) Select Name, Stream, Sex, Fees*0.2 as “Stipend” from Student;

OR

Write SQL commands for (i) to (iii) on the basis of table Employee

(i) List the names of the employees, who are more than 34 years old sorted by NAME.
(ii) Display a report, listing NAME, BASIC, DEPARTMENT AND annual salary. Annual salary equals to BASIC*12.
(iii) To insert a new row in the EMPLOYEE table 11,’VIJAY’,9300,’FINANCE’,’1^7/98′,35,”M”
Answer:
(i) Select Name from Employee where where age >34 order by name;
(ii) Select Name, Basic, Department , Basic* 12 as “Annual salary” from Employee;
(iii) Insert into employee values(11,’VIJAY’,9300,’FINANCE’,’1998-07-12′,35,”M”);

Question 27.
Write the output of the following code. Explain your answer. [3]A = [2,4,6,8,10]L = len (A)
S = 0
for I in range (1, L, 2):
S + = A[I]print (“Sum = “, S)
Answer:
Sum = 12

Question 28.
Match the following clauses with their respective functions. [3]ALTER – Insert the values in a table.
UPDATE – Restrictions on columns.
DELETE – Table definition.
INSERT INTO – Change the name of column.
CONSTRAINTS – Update existing information in a table.
DESC – Delete an existing row from a table.
CREATE – Create a database.
Answer:
Correct Match
ALTER – Change the name of a column.
UPDATE – Update existing information in a table.
DELETE – Delete an existing row from a table
INSERT INTO – Insert the values in a table.
CONSTRAINTS – Restrictions on columns.
DESC – Table definition
CREATE – Create a database.

Question 29.
Write appropriate data types for following columns of Employee table. [3](i) JoiningDate
(ii) Salary
(iii) EmployeeName
Answer:
(i) Date
(ii) float
(iii) varchar

OR

Write names of commands for the following :
(i) To change data type of a column.
(ii) To add a constraint to a field.
(iii) To update a data.
Answer:
(i) Alter table
(ii) Alter table
(iii) Update

Question 30.
Write a python program to find the sum average marks, percentage marks of 5 subjects and display the grade. [3]Answer:

print ("Enter marks obtained in 5 subjects:")
m1 = input( )
m2 = input( )
m3 = input( )
m4 = input( )
m5 = input( )
mark1 = int(m1)
mark2 = int(m2)
mark3 = int(m3)
mark4 = int(m4)
mark5 = int(m5)
sum = markl + mark2 + mark3 + mark4 + mark5
average = sum/5
percentage = (sum/500) *100
print("Total Marks = ", sum)
print("Average Marks =", average)
print("Percentage Marks = ", percentage,"%")
if (average >91 and average <100):
print("Your Grade is A+")
elif(average> =81 and average< =90):
print("Your Grade is A")
elif(average> =71 and average < =80):
print("Your Grade is B+")
elif(average> =61 and average< =70):
print("Your Grade is B")
elif(average>=51 and average < =60):
print("Your Grade is C+")
elif (average >=41 and average<=50):
print("Your Grade is C");
elif (average > =0 and average < =40):
print("Your Grade is F")
else:
print("Strange Grade...!!")

Section-D
Section D consists of 2 questions of 4 marks each.

Question 31.
Consider the table ABC given below, write commands in SQL for (i) to (iv) [4]

(i) Display the name and city of people residing in Udhamwara city.
(ii) Display the PID, City and Pincode of ABC in descending order of Pincode.
(iii) Display the name and city of all the females getting Basic Salary above 40000.
(iv) Display Name and Basic Salary of all the persons whose Name start with ‘G’.
Answer:
(i) SELECT Name, City FROM ABC WHERE City=” Udhamwara”;
(ii) SELECT PID, City, Pincode FROM ABC ORDER BY Pincode DESC;
(iii) SELECT Name, City FROM ABC WHERE Gender =’F’ AND Basic Salary >40000;
(iv) SELECT Name, Basic_Salary FROM ABC where Name LIKE ‘G%’;

Question 32.
a = [5, 9, 7,6, -9, -7, 0,3,5] [4](i) Predict the output of the following code: print (a [:: 2])
(ii) Add the list [2,4,5] to the end of the list
(iii) Display the count of the element “5” in the list
OR (Part (iii) only)
Which method arranges elements of a list and stores it in a new list.
Answer:
(i) [5, 7,-9,0,5](ii) a.extend([2,4,5])
(iii) a.count(5)
OR (Option for #Statement (iii) only)
The sorted method arranges elements of a list and stores it in a new list.
Example:
L1 = [3,12,1,14,92,4]L2 = sorted(L1)

Section-E
Section E consists of 3 questions of 5 marks each.

Question 33.
Consider the table Student given below where ID is primary key, write commands in SQL for (i) to (v) [5]

(i) Display the student name and stream who lives in Lucknow.
(ii) Display the student ID and name whose percentage is greater than 80.
(iii) Count the number of students who opted Science Stream.
(iv) Display the student names who is from Art Stream and whose percentage is less than 80.
(v) Display all the details of those students whose name start with ‘E’.
Answer:
(i) SELECT Name, Stream FROM Student where City= “Lucknow”;
(ii) SELECT ID, Name FROM Student where AND Percentage <80;
(v) SELECT * from Student where Name LIKE ‘E%’;

OR

Consider the following table Teacher.

(i) Is this statement run?
INSERT INTO Teacher VALUES (2025, “Ram Singh”, “Sanskrit”, 9,15000);
(ii) INSERT INTO Teacher VALUES(2027, “Ravi Singh”, “Drawing”, Null, 25000);
What happens when above query run?
(iii) To display the name of those teachers who teach in class 10.
(iv) To display the ID and Name of those teachers who teach in class 12 and their salary is greater than 20000.
(v) INSERT INTO Teacher VALUES(2028, “Divy Garg”, Null, 10,27000);
Answer:
(i) This query will generate error
(ii) This query will add given details into the table
(iii) SELECT TName FROM
Teacher WHERE TClass = 10;
(iv) SELECT TID, TName FROM Teacher where
TClass = 12 and TSalary > 20000;
(v) Cannot be inserted due to Null entry

Question 34.
Write about the function and parts of Central Processing Unit (CPU). [5]Answer:
Central Processihg Unit (CPU) consists of a set of registers, arithmetic logic unit and control unit, which together interprets and executes.
Central Processing Unit is often called the brain of computer. The CPU is fabricated as a single Integrated Circuit (IC) and is also known as micro processor.
The primary functions of the CPU are as follows:

  • The CPU transfers instructions and input data from main memory to registers i.e internal memory.
  • The CPU executes the instructions in the stored sequence.
  • When necessary, CPU transfers output data from registers to main memory.
  • A CPU controls all the internal and external devices to perform arithmetic and logical operations.

The CPU consists of two parts:
(i) Arithmetic Logic Unit (ALU) performs all arithmetic and logical operations for the CPU.
(ii) Control Unit (CU) controls the operations of the computer system.
(iii) Memory unit that stores the processing data and input from users.

Question 35.
Write a program to read a list of n integers and find their median. [5]Note: The median value of a list of values is the middle one when they are arranged in order. If there are two middle values then take their average.
Hint: Use an inbuilt function to sort the list.
Answer:

list1 = [ ]
n = int(input("Enter number of elements"))
for i in range (1, n+1):
b = int(input("Enter element:"))
list1.append(b)
print("Original list:", list1")
n = len(list1)
list1.sort( )
if n%2=0:
m1 = listl [n/2]
m2 = listl [n/2-1]
m = (m1 + m2)/2
else:
m = listl [n/2]
print("Median is:", m)

OR

Write a program to read elements of a list and do the following.
(i) The program should ask for the position of the element to be deleted from the list and delete the element at the desired position in the list.
(ii) The program should ask for the value of the element to be deleted from the list and delete this value from the list.
Answer:

list1 = [ ]
n = int(input("Enter number of elements:"))
for i in range (1, n+1):
b = int(input("Enter element"))
list1.append(b)
print("Original list",list1)
ch=int(input("Choose\n1. To remove by index\n2.
To remove by element"))
if ch= =1:
pos=int(input("Enter the position:"))
list1.pop(pos)
print("New list", list1)
elif ch= =2:
ele=int(input("Enter the element"))
list1.remove(ele)
print("New list", list1)
else:
print("Wrong choice")


Show More
यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi