Article

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 1 with Solutions

Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices with Solutions Set 1 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 11 Informatics Practices Set 1 with Solutions

Time Allowed: 3 hours
Maximum Marks: 70

General Instructions:

  1. This question paper contains five sections, Section A to E.
  2. All questions are compulsory.
  3. Section A has 18 questions carrying 01 mark each.
  4. Section B has 07 Very Short Answer type questions carrying 02 marks each,
  5. Section C has 05 Short Answer type questions carrying 03 marks each.
  6. Section D has 02 questions carrying 04 marks each.
  7. Section E has 03 questions carrying 05 marks each.
  8. All programming questions are to be answered using Python Language only.

Section-A
Section A consists of 18 questions of 1 mark each.

Question 1.
……………… device prints information and data from the computer into a paper. [1](A) Scanner
(B) Printer
(C) Plotter
(D) None of these
Answer:
(B) Printer

Question 2.
……………… is a subsystem of Artificial Intelligence, wherein computers have the ability to learn from data using statistical techniques, without being explicitly programmed by a human being. [1](A) Machine Learning
(B) Natural Language
(C) Statistical Learning
(D) Virtual Reality
Answer:
(B) Natural Language

Explanation:
Machine learning is the study of computer algorithms that can improve automatically through experience and by the use of data. It is seen as a part of artificial intelligence.

Question 3.
The executes the instruction in the stored sequence. [1](A) ALU
(B) CU
(C) MU
(D) CPU
Answer:
(D) CPU

Explanation:
A processor (CPU) is the logic circuitry that responds to and processes the basic instructions that drive a computer.

Question 4.
Which of the following is not a valid SQL data type? [1](A) DECIMAL
(B) NUMERIC
(C) FLOAT
(D) CHARACTER
Answer:
(D) CHARACTER

Explanation:
Character is not a type of any Data Type.

Question 5.
Which data type can store unstructured data in a column? [1](A) RAW
(B) CHAR
(C) NUMERIC
(D) VARCHAR
Answer:
(A) RAW

Explanation:
Raw data type is the type of data which accepts data in their original form in a single column.

Question 6.
Which of the following provides immersive experiences to the users? [1](A) Three-dimensional (3D) videography
(B) Video games
(C) Both (A) and (B)
(D) Natural Language Processing
Answer:
(C) Both (A) and (B)

Explanation:
With the three-dimensional (3D) videography, the joy of watching movies in theatres has reached to a new level. Video games are also being developed to provide immersive experiences to the player. Immersive experiences allow us to visualize, feel and react by stimulating our senses. It enhances our interaction and involvement, making them more realistic and engaging. Immersive experiences have been used in the field of training, such as driving simulators, light simulator and so on. Immersive experience can be achieved using virtual reality and augmented reality.

Question 7.
Which of the following is not the mode of interacting with python? [1](A) Interactive Mode
(B) Script Mode
(C) Hybrid Mode
(D) None of the above
Answer:
(C) Hybrid Mode

Explanation:
Python has two basic modes: script and interactive. The normal mode is the mode where the scripted and finished .py files are run in the Python interpreter. Interactive mode is a command line shell which gives immediate feedback for each statement, while running previously fed statements in active memory.

Question 8.
Data types used to store Unicode characters in SQL: [1](i) Char
(ii) Varchar
(iii) Nchar
(iv) Nvarchar
(A) (i) and (ii)
(B) (iii) and (iv)
(C) All of these
(D) None of these
Answer:
(B) (iii) and (iv)

Explanation:
Data types char and varchar cannot store Unicode characters where as nchar and nvarchar can.

Question 9.
Select the functions performed by a DDL- [1](A) It should specify the proper data types.
(B) It may define the length of the data items.
(C) It may specify the means of checking the errors in the data. .
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Explanation:
The DDL provides a set of definitions to specify the storage structure and access methods used by the database systems.

Question 10.
Which of the following is the correct extension of the Python file? [1](A) .python
(B) .pi
(C) .py
(D) .p
Answer:
(C) .py

Explanation:
‘.py’ is the correct extension of the Python file. Python programs can be written in any text editor. To save these programs we need to save in files with file extension ‘.py’.

Question 11.
Which command is used to insert a new record in a table ? [1](A) ADD
(B) INSERT INTO
(C) INSERT
(D) NEW
Answer:
(B) INSERT INTO

Explanation:
The three commands INSERT, DELETE, UPDATE are used to place and remove values in a table.

Question 12.
What will be the value of the following Python expression? 4 + 3 % 5. [1](A) 7
(B) 2
(C) 4
(D) 1
Answer:
(A) 7

Explanation:
The order of precedence is: %, +. Hence the expression above, on simplification results in 4 + 3 = 7. Hence the result is 7.

Question 13.
The predictive typing feature of search engine that helps us by suggesting the next word in the sentence while typing keywords and the spell-checking features are examples of ………….. [1](A) Machine Learning
(B) Natural Language Processing
(C) Error checking
(D) Auto correct Option
Answer:
(B) Natural Language Processing

Explanation:
Natural language processing is a subfield of linguistics, computer science, and artificial intelligence concerned with the interactions between computers and human language, in particular how to program computers to process and analyze large amounts of natural language data.

Question 14.
Which is not a valid operator in SQL? [1](A) ABOVE
(B) IN
(C) LIKE
(D) BETWEEN
Answer:
(A) ABOVE

Explanation:
IN, LIKE, BETWEEN are used for pattern matching.

Question 15.
………… connects the input, output and other external devices to the system. [1](A) Data bus
(B) Serial bus
(C) Control bus
(D) I/O Bus
Answer:
(D) I/O Bus

Explanation:
The input/output bus or I/O bus is the pathway used for input and output devices to communicate with the computer processor.

Question 16.
……………. acts as a supervisor by controlling and guiding the operations taking place. [1](A) Arithmetic logic unit
(B) Control unit
(C) Memory unit
(D) None of these
Answer:
(B) Control unit

Explanation:
A control unit (CU) handles all processor control signals. It directs all input and output flow, fetches code for instructions from microprograms and directs other units and models by providing control and timing signals.

Directions (Question 17 and Question 18): In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R).

Mark the correct choice.

Question 17.
Assertion (A): Random Access Memory is volatile and stores data currently in used.
Reason (R): RAM is storage medium that retains its contents ever after the supply of electricity turned off. [1](A) Both A and R are true and R is the correct explanation for A
(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation for A
(C) A is True but R is False
(D) A is false but R is True
Answer:
(C) A is True but R is False

Question 18.
Assertion (A): Python data structures cannot have duplicate items and do not support ordering.
Reason (R): A statement is an instruction that a Python interpreter can execute. [1](A) Both A and R are true and R is the correct explanation for A
(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation for A
(C) A is True but R is False .
(D) A is false but R is True
Answer:
(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation for A

Section-B
Section B consists of 7 questions of 2 marks each.

Question 19.
What are string literals, how can they be represented? [2]OR
What is the difference between / and // operator?
Answer:
String literals are fixed value data items. They can be represented by using single quote or double quotes.
e.g. “Aryan”, “Welcome” etc.
OR
// is an integer or a floor division operator whereas / is a normal division, e.g., 7.0 // 2 → 3.0 7.0 / 2 → 3.5

Question 20.
Correct the errors x,y, z = 4,8,12 [2]print (x, y, z)
a, b, c = x, y, z
print (a; b; c;)
Answer:
x,y,z = 4,8,12
print (x, y, z)
a, b, c = x, y, z
print (a, b, c)

Question 21.
What is the difference between DDL and DML? [2]Answer:
DDL (Data Definition Language) is used to define the database structure such as tables while DML (Data Manipulation Language) statements are used to manipulate the data in records.

Question 22.
Find the output [2]

a = [10,20,30,40,50,60]
for i in range (1,5):
a[i - 1] = a[i]
for i in range (0,5):
print (a[i], end = " ")

Answer:
20 30 40 50 60 60

Question 23.
Define Smart Cities. [2]Answer:
Smart city is a framework, predominantly composed of Information and Communication Technologies to develop, deploy and promote sustainable development practices to address growing urbanization challenges.
Smart cities affect everyone whether directly or indirectly.

Question 24.
Write the output for the following codes: [2]

A = {10:1000,20: 2000,30: 3000,40: 4000,50: 5000}
print (A. items ())
print (A. keys ())
print (A. values ())

Answer:
Output

dict_items([(10,1000), (20,2000), (30,3000), (40,4000), (50,5000)])
dict_keys([10, 20,30,40,50])
dict_values([1000,2000, 3000,4000,5000])

Question 25.
What is DISTINCT statement? How is it used? [2]Answer:
DISTINCT statement is used with the SELECT statement. This statement is used to select different/ distinct records from a table that contains duplicate records values.
Syntax: SELECT DISTINCT COLUMN_NAME FROM table_name;

Section-C
Section C consists of 5 questions of 3 marks each.

Question 26.
Write SQL query for the questions that follow based on given table Garment: [3]

(i) To display GCODE and DESCRIPTION of each GARMENT in descending order of GCODE.
(ii) To display the details of all the GARMENTS, which have READYDATE in between 08-DEC-07 and 16-JUN-08 (inclusive of both the dates).
(iii) To display the average PRICE of all the GARMENTS. Which are made up of FABRIC with FCODE as F03
Answer:
(i) SELECT GCODE, DESCRIPTION FROM GARMENT ORDER BY GCODE DESC;
(ii) SELECT *FROM GARMENT WHERE READYDATE BETWEEN ’08-DEC-07′ AND ’16- JUN-08′;
(iii) SELECT AVG(PRICE) FROM GARMENT WHERE FCODE = ‘F03’;

OR

Give the output of following queries based on given table ITEM.

(i) SELECT I_Name, Manufacturer FROM ITEM WHERE I_Code = 103;
(ii) SELECT Qty, Amout FROM ITEM WHERE Discount <8;
(iii) SELECT I_Code , I_Name , Qty FROM ITEM WHERE Manufacturer NOT IN (‘XYZ’);
Answer:
(i)

I_Name Manufacturer
Books XYZ

(ii)

(iii)

I_Code I_Name Qty
101 Pen 50
102 Notebook 250
104 Bags 10

Question 27.
Predict the output: [3]Employee = {‘Name’: ‘Rakesh’, ‘Dept’: ‘Clerk’, ‘Salary’: 25000}
for key in Employee: print (key,’:’, Employee [key])
Answer:
Output
‘Name’: ‘Rakesh’
‘Dept’: ‘Clerk’
‘Salary’: 25000

Question 28.
Write the command to create table Student using following structure: [3]

Column Name Data type
Student_ID Varchar (5) Primary key
StuName Char (20)
Subject Char (20)
Marks Integer
Address Varchar (30)

Answer:

CREATETABLE Student
(Student_ID Varchar (5) Primary Key,
Stu_Name Char (20),
Subject Char (20),
Marks Integer,
Address Varchar (30));

Question 29.
Give the full form. [3](i) HDD (ii) CD (iii) DVD
OR
(i) SRAM (ii) DRAM (iii) CD-RW
Answer:
(i) HDD: Hard Disk Drive
(ii) CD: Compact Disc
(iii) DVD: Digital Video Disc
OR
(i) Static Random Access Memory
(ii) Dynamic Random Access Memory
(iii) Compact Disc Rewritable.

Question 30.
Write a Python program to enter two lists and merge them. Also display merged list. [3]Answer:

list1 = [ ]
num = int (input('How many numbers in list1'))
for n in range (num):
number = int (input('Enter number'))
list1.append (number)
list2 = [ ]
num1 = int (input('How many numbers in list2:'))
for n in range (num1):
number1 = int (input('Enter number'))
list2.append (numberl)
merged _ list = list1 + list2
print ("Merged List with elements from both lists:", merged _ list)

Section-D
Section D consists of 2 questions of 4 marks each.

Question 31.
Consider the table ABC given below, write commands in SQL for (i) to (ii) [4]

(i) Display the name and city of people residing in Udhamwara city.
(ii) Display the PID, City and Pincode of ABC in descending order of Pincode.
(iii) Display the name and city of all the females getting Basic Salary above 40000.
(iv) Display Name and Basic Salary of all the persons whose Name start with ‘G’.
Answer:
(i) SELECT Name, City FROM ABC WHERE
City=” Udham wara”;

(ii) SELECT PID, City, Pincode FROM ABC ORDER
BY Pincode DESC;

(iii) SELECT Name , City FROM ABC WHERE
Gender =’F’ AND Basic_Salary >40000;

(iv) SELECT Name, Basic_Salary FROM ABC
WHERE Name LIKE ‘G%’;

Question 32.
Write output of the following code snippets. [4]

list1, list2 = [123, 'xyz'], [456, 'abc']
list1. extend (list2)
print ("Extended list:", listl) #Statement1
print (list1. index (456)) #Statement2
list1. insert (3, 'Hello')
print (list1) #Statement3
del list1 [2]
print (list1) #Statement4
OR (Option for #Statement 4 only)
What is the use of extend method of a list?

Answer:
Output

#Statement1 : [123, 'xyz', 456, 'abc']
#Statement2: 2
#Statement3: [123, 'xyz', 456, 'Hello', 'abc']
#Statement4 :[123, 'xyz', 'Hello', 'abc']
OR(Option for #Statement 4 only)
Ans. The extend( ) methods adds a list at the end of another.

Section-E
Section E consists of 3 questions of 5 marks each.

Question 33.
Consider the Employee table where EmpCode is primary key. [5]

(i) Write query will generate those Employees codes and names whose salary is greater than 24000.
(ii) Give output, SELECT EmpCode FROM Employee WHERE Designation IN (‘Accountant’);
(iii) Give output, SELECT DISTINCT Designation FROM Employee;
(iv) Write query will count the employees of Accountant designation?
(v) In this table two employees can have same EmpCode?
Answer:
(i) SELECT EmpCode, EmpName FROM Employee WHERE
Salary > 24000;
(ii) 1001 1003 1006
(iii) Accountant Clerk Supervisor Manager
(iv) SELECT COUNT( ) FROM Employee WHERE
Designation=”Accountant”;
(v) No

OR

Consider the table ABC given below, write commands in SQL for (i) to (v)

(i) Display the name and age of person residing in Agra city.
(ii) Display the ID, City and Annual_Income of ABC in descending order of Age.
(iii) Display the name and city of all the males having Annual Income above 500000.
(iv) Display Name and Annual_Income of all the persons whose Name start with ‘S’.
(v) Display the record of those whose Age is 30.
Answer:
(i) SELECT Name, Age FROM ABC WHERE City = “Agra”;

(ii) SELECT ID, City, Annual_Income from ABC ORDER BY Age DESC;

(iii) SELECT Name, City FROM ABC WHERE GENDER = ‘M’ AND Annual_Income> 500000;

(iv) SELECT Name, Annual_Income FROM ABC WHERE Name LIKE “S%”;

(v) SELECT *FROM ABC WHERE Age = 30; 5

Question 34.
What is system software ? Explain any two system software. [5]Answer:
The software that provides the basic functionality to operate a computer by interacting directly with its constituent hardware is termed as system software.
A system software knows how to operate and use different hardware components of a computer. It provides services directly to the end user or some other software.

Examples of system software include-
(A) Operating System: It is the most basic system software, without which other software cannot work. The operating system manages other application programs and provides access and security to the users of the system. Some of the popular operating systems are Windows, Linux, Macintosh, Ubuntu, Android, iOS, etc.

(B) Language Processor: Written in a HLL is a system software which processes the program to make it understandable by the computer system, as computer system can only understand machine language or binary language (also known as low level language). Assembler, interpreter and compiler are language processors used to translate low level language into high level language and vice-versa.

Question 35.
Write a Python program to input ‘n’ names and phone numbers to store it in a dictionary and to input any name and to print the phone number of the particular name. [5]OR
Write a code to create customer’s list with their number & name and delete any particular customer using his /her name.
Answer:

phonebook = { }
n = int (input ("Enter total number of friends"))
i = 1
while i <=n:
a = input ("Enter name")
b = input ("Enter phone number")
phonebook [a] = b
i = i + 1
name = input ("Enter name")
f = 0
1 = phonebook.keys])
for i in 1:
if (i==name):
print ("Phone number =" , phonebook[i])
f = 1
if (f==0):
print ("Given name does not exist")

OR

customer={ }
n = int(input("Enter total number of customers"))
i = 1
for i in range (n)
a = input("enter customer name")
b = input("enter customer number")
customer[a] = b
name = input("enter customer name to delete")
del customer[name]
1 = customer.keys( )
print ("Customer Information")
print ("Name",'\t', "Number")
for i in l:
print (i,'\t',customer[i])


Show More
यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi