CBSE Class 10CBSE Class 11CBSE Class 12CBSE CLASS 9

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers – CS-IP-Learning-Hub

Table of Contents

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers
Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

A. Multiple choice questions

Q1. Which of the following feature is not used for data analysis in spreadsheet?

(a) Consolidating data
(b) Goal Seek
(c) Subtotal
(d) Page layout

Ans. (d) Page layout

Q2. Which of the following office tool is known for data analysis?

(a) Writer
(b) Calc
(c) Impress
(d) Draw

Ans. (b) Calc

Q3. Which of the following operations cannot be performed using LibreOffice Calc?

(a) Store and manipulate data
(b) Create graphical representation of data
(c) Analysis of data
(d) Mail merge

Ans. (d) Mail merge

Q4. What is the extension of spreadsheet file in Calc?

(a) .odb
(b) .odt
(c) .odg
(d) .ods

Ans. (b) .odt

Q5. The default function while using Consolidate is ________________.

(a) Average
(b) Sum
(c) Max
(d) Count

Ans. (b) Sum

Q6. Group by is used in ____________________ tool to apply summary functions on columns.

(a) Consolidate function
(b) Group and Outline
(c) What-if scenario
(d) Subtotal tool

Ans. (d) Subtotal tool

Q7. Which tool is used to predict the output while changing the input?

(a) Consolidate function
(b) What-if scenario
(c) Goal seek
(d) Fine and Replace

Ans. (b) What-if scenario

Q8. Which of the following is an example for absolute cell referencing?

(a) C5
(b) $C$5
(c) $C
(d) #C

Ans. (b) $C$5

Q9. ______________________ analysis tool works in reverse order, finding input based on the output.

(a) Consolidate function
(b) Goal seek
(c) What-if analysis
(d) Scenario

Ans. (b) Goal seek

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers
Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

B. State whether the following statements are True or False

1. Consolidate function is used to combine information from two or more sheets into one.

Ans. Consolidate function is used to combine information from two or more sheets into one. True

2. Consolidate function cannot be used to view and compare data.

Ans. 2. Consolidate function cannot be used to view and compare data. False

3. Link to source data is checked updates the target sheet if any changes made in the source data.

Ans. 3. Link to source data is checked updates the target sheet if any changes made in the source data. True

4. Using subtotal in Calc needs to use filter data for sorting.

Ans. 4. Using subtotal in Calc needs to use filter data for sorting. False

5. Subtotal tool can use only one type of summary function for all columns.

Ans. 5. Subtotal tool can use only one type of summary function for all columns. False

6. Only one scenario can be created for one sheet.

Ans. 6. Only one scenario can be created for one sheet. False

7. What-if analysis tool uses one array of cells.

Ans. 7. What-if analysis tool uses one array of cells. False

8. Goal seek analysis tool is used while calculating the output depending on the input.

Ans. 8. Goal seek analysis tool is used while calculating the output depending on the input. False

9. The output of What-if tool is displayed in the same cell

Ans. 9. The output of What-if tool is displayed in the same cell. False

C. Fill in the blanks

1. Consolidate function is used to combine information from multiple sheets to ___________ the information.

Ans. 1. Consolidate function is used to combine information from multiple sheets to summarize the information.

2. Data can be viewed and compared in a single sheet for identifying trends and relationships using _________ function.

Ans. 2. Data can be viewed and compared in a single sheet for identifying trends and relationships using consolidate function.

3. _______________ under Data menu can be used to combine information from multiple sheets into one sheet to compare data.

Ans. 3. Consolidate under Data menu can be used to combine information from multiple sheets into one sheet to compare data.

4. The _____ tool in Calc creates the group automatically and applies functions on the grouped data.

Ans. 4. The Subtotal tool in Calc creates the group automatically and applies functions on the grouped data.

5. ________________ scenario is used to explore and compare various alternatives depending on changing conditions.

Ans. 5. What-if scenario is used to explore and compare various alternatives depending on changing conditions.

6. ____________ is a planning tool for what-if questions.

Ans.6. What-if tool is a planning tool for what-if questions.

7. What-if analysis tool uses ____________ array of cells, one array contains input values and the second uses the
______________.

Ans. 7. What-if analysis tool uses Two array of cells, one array contains input values and the second uses the formula and display result.

8. _____________ helps in finding out the input for the specific output.

Ans. 8. Goal Seek helps in finding out the input for the specific output.

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers
Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Answer the following questions

Q1. Define the terms

(a) Consolidate function
(b) What-if analysis
(c) Goal seek

Q2. Give one point of difference between

(a) Subtotal and What-if
(b) What-if scenario and What-if tool

Q3. Give any two advantages of data analysis tools.

Q4. Name any two tools for data analysis.

Q5. What are the criteria for consolidating sheets?

Q6. Which tool is used to create an outline for the selected data?

Ans. Group and Outline in Calc is used to create an outline of the selected data.

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers
Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Important links of Class X (IT – 402)

Unit 1: Digital Documentation (Advanced) using LibreOffice Writer

Chapter 1. Introduction to Styles – NOTES

Chapter 1. Introduction to Styles – Question Answers

Chapter 2. Working with Images – NOTES

Chapter 2. Working with Images – Question Answers

Chapter 3. Advanced features of Writer – NOTES

Chapter 3. Advanced features of Writer – Question Answers


UNIT 1: DIGITAL DOCUMENTATION (ADVANCED) – MCQ

UNIT-2: ELECTRONIC SPREADSHEET (ADVANCED) – MCQ

UNIT-3 RELATIONAL DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS (BASIC) – MCQ


Disclaimer : I tried to give you the simple answers of “Chapter 4 Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers” , but if you feel that there is/are mistakes in the answers of “Chapter 4 Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers” given above, you can directly contact me at csiplearninghub@gmail.com. NCERT Book and Study material available on CBSE Website are used to create above article Chapter 4 Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers


Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Analyse data using Scenarios and Goal Seek Question Answers

Show More

Leave a Reply