CBSE Class 10CBSE Class 11CBSE Class 12CBSE CLASS 9

70+ Green Skills Class 9 MCQ Important for Exams – CS-IP-Learning-Hub

Table of Contents

My contact number

Green Skills Class 9 MCQ

Green Skills Class 9 MCQ



Q1. A _____ can be defined as any natural or artificial substance, energy or organism, which is used by human being for its welfare.

a. Resource

My contact number

b. Fuel

c. Fossil

My contact number

d. Underground Substance

My contact number

Ans. a. Resource

Q2. Which of the following are natural resources?

a. Land

b. Soil

c. Forest

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q3. Humans depend directly on forests for ________________

a. Food

b. Biomass

c. Health

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q4. Forests helps in controlling _____

a. Flood

b. Storm

c. Climate

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q5. The resources, which have been developed by human beings during the growth of civilisation, are called ____

a. Natural Resources

b. Artificial Resources

c. Nature Resources

d. Human Resources

Ans. b. Artificial Resources

Q6. Which of the following is not an example of Artificial Resources?

a. Biogas

b. Thermal Electricity

c. Plastics

d. Petrol

Ans. d. Petrol

Q7. Which natural resource is used for production, residence and recreation as well as for infrastructure development?

a. Forest

b. Water

c. Land

d. Electricity

Ans. c. Land

Q8. Which natural resource is a necessary element for life?

a. Forest

b. Water

c. Land

d. Mineral

Ans. b. Water

Q9. Which of the following is not a natural resource?

a. Petrol

b. Plastics

c. Land

d. Forest

Ans. b. Plastics

Q10. Which of the following is not a mineral?

a. Gold

b. Sand

c. Plastics

d. Salt

Ans. c. Plastics

Green Skills Class 9 MCQ


Click here to test yourself on Green Skills Class 9 MCQ Questions Quiz


Green Skills Class 9 MCQ

Q11. Everything that surround us (living or non living) constitute _______

a. Atmosphere

b. Air

c. Environment

d. Flora and Fauna

Ans. c. Environment

Q12. The physical environment of school includes _____________

a. School building

b. Classrooms

c. Playground

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q13. The sociocultural environment is manifested by the school with ____________

a. Student activities

b. Social behavior

c. Discipline

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q14. Villagers are dependent on forests, grasslands, rivers, seashores, for resources like ______________

a. Water

b. Wood

c. Fodder

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q15. Farmers can grow more food by using ___________

a. Fertilizers

b. Pesticides

c. Hybrid Crops

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q16. Overuse of chemicals in fields, will led to soil _______

a. Upgradation

b. Degradation

c. Fertility

d. None of the above

Ans. b. Degradation

Q17. We should plan the maintenance of the areas in a sustainable manner so that we can enjoy the good environment. This can be achieved by ____________

a. manufacturing solar panels

b. designing environmentally sustainable homes

c. developing eco-fashion design

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q18. Which article of the constitution of India contains specific provisions for the protection and improvement of environmental quality

a. Article 47-B

b. Article 48-B

c. Article 48-A

d. Article 47-A

Ans. c. Article 48-A

Q19. People live together in villages, cities, states and countries, thus forming a _____

a. Family

b. Society

c. Colony

d. Group

Ans. b. Society

Q20. The industrial development and intensive agriculture uses up large amounts of natural resources like ____________

a. Water

b. Minerals

c. Petroleum Products

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Green Skills Class 9 MCQ


Click here to test yourself on Green Skills Class 9 MCQ Questions Quiz


Green Skills Class 9 MCQ

Q21. Plants serve as food resources for _____

a. Herbivores

b. Omnivores

c. Both of the above

d. None of the above

Ans. c. Both of the above

Q22. Animals and birds are the source of food for ____________

a. Carnivores

b. Omnivores

c. Both of the above

d. None of the above

Ans. c. Both of the above

Q23. Agriculture is the main source of plant food for ____________

a. Animals

b. Birds

c. Humans

d. Reptiles

Ans. c. Humans

Q24. Which of the following produce energy in Sun?

a. Nuclear Fission

b. Chemical Reaction

c. Nuclear Fusion

d. All of the above

Ans. c. Nuclear Fusion

Q25. The resources which cannot be exhausted by human consumption are called ______

a. Inexhaustible Resources

b. Exhaustible Resources

c. Renewable Resources

d. Non-Renewable Resources

Ans. a. Inexhaustible Resources

Q26. Solar radiation, wind power, water power and tidal power are ______ and _____ resources.

a. Natural, Exhaustible

b. Natural, Inexhaustible

c. Natural, Renewable

d. Natural, Non-Renewable

Ans. b. Natural, Inexhaustible

Q27. Identify the non-renewable resources from the following.

a. Water

b. Wind

c. Biomass

d. Coal

Ans. d. Coal

Q28. Which of the following human activity, may cause damage to the environment?

a. Over exploitation of resources

b. Pollution

c. Deforestation

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q29. When harvesting of resources exceeds their reproduction or replenishment is called _________

a. Over exploitation

b. Pollution

c. Mining

d. Under exploitation

Ans. a. Over exploitation

Q30. Identify the environmental impacts of mining from the following.

a. Soil erosion

b. Formation of sinkholes

c. Loss of biodiversity

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Green Skills Class 9 MCQ


Click here to test yourself on Green Skills Class 9 MCQ Questions Quiz


Green Skills Class 9 MCQ

Q31. ________ word is derived from the Latin word “polluere” meaning “to soil” or “defile (contaminate)”.

a. Pollution

b. Pollutant

c. Pollute

d. None of the above

Ans. a. Pollution

Q32. Pollutants that break down into simpler, harmless substances naturally is called _______

a. Non-biodegradable pollutants

b. Biodegradable pollutants

c. Bio pollutants

d. Natural pollutants

Ans. b. Biodegradable pollutants

Q33. Pollutants which cannot be broken down into simpler and harmless substances are called _______

a. Non-biodegradable pollutants

b. Biodegradable pollutants

c. Bio pollutants

d. Natural pollutants

Ans. a. Non-biodegradable pollutants

Q34. Which of the following is non-biodegradable pollutants?

a. Vegetable waste

b. Wood

c. Cattle dung

d. Plastics

Ans. d. Plastics

Q35. Which of the following is not the type of Pollution?

a. Air Pollution

b. Water Pollution

c. Paper Pollution

d. Land Pollution

Ans. c. Paper Pollution

Q36. ________ affect the alkailinity of the soil or the soil pH.

a. Plastic waste

b. Excessive use of chemicals in agriculture

c. Dangerous gases released into air

d. Exhaust fumes released from vehicle pollutes the air

Ans. b. Excessive use of chemicals in agriculture

Q37. ____________ pollution is responsible for breathing problems in humans.

a. Land

b. Water

c. Air

d. Noise

Ans. c. Air

Q38. Which factor is responsible for land pollution?

a. Mining and heavy construction

b. Leakage from sewer lines

c. Burning of fuels

d. Accidental oil leakage from ships

Ans. a. Mining and heavy construction

Q39. Which factor is responsible for air pollution?

a. Cutting down forests

b. Leakage from sewer lines

c. Burning of fuels

d. Accidental oil leakage from ships

Ans. c. Burning of fuels

Q40. Carbon-dioxide gas trap and prevent the earth’s heat from escaping, leading to a global warming. This is called ____________

a. House effect

b. Green house effect

c. Green effect

d. Global warming

Ans. b. Green house effect

Green Skills Class 9 MCQ


Click here to test yourself on Green Skills Class 9 MCQ Questions Quiz


Green Skills Class 9 MCQ

Q41. Which of the following is not a green house gas?

a. Nitrous oxide

b. Carbon dioxide

c. Methane

d. Oxygen

Ans. d. Oxygen

Q42. Which layer of atmosphere protect us from harmful radiation?

a. Ozone

b. Exosphere

c. Thermosphere

d. Troposphere

Ans. a. Ozone

Q43. Which of the following is an Ozone depleting substance?

a. LPG

b. CNG

c. Nitrogen

d. CFC

Ans. d. CFC

Q44. ____________ is a natural disaster.

a. Flood

b. Earthquake

c. Landslides

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q45. There are three Rs which we can apply for saving the environment. These 3R’s stands for _____

a. Reduce, Reuse, Restart

b. Remove, Reuse, Restart

c. Reduce, Reuse, Recycle

d. Remove, Restart, Reuse

Ans. c. Reduce, Reuse, Recycle

Q46. “Do not use what you do not need.” This statement refers to which ‘R’ of 3R?

a. Reuse

b. Reduce

c. Recycle

d. None of the above

Ans. b. Reduce

Q47. Aman’s mother is making pillow covers out of used shirts. Which ‘R’ out of 3R she is following?

a. Reuse

b. Reduce

c. Recycle

d. None of the above

Ans. a. Reuse

Q48. Conservation is the proper management of a natural resources to prevent its ____________

a. Exploitation

b. Destruction

c. Degradation

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q49. Soil conservation means _______

a. Checking soil erosion

b. Improving soil fertility

c. Maintaining soil fertility

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q50. Planting of trees and vegetation again where we cut previously to reduces soil erosion is called ____

a. Reforestation

b. Deforestation

c. Plantation

d. Afforestation

Ans. a. Reforestation

Green Skills Class 9 MCQ


Click here to test yourself on Green Skills Class 9 MCQ Questions Quiz


Green Skills Class 9 MCQ

Q51. ___________ is dividing a slope into several flat fields to control rapid run of water. It is practiced mostly in hilly areas.

a. Terracing

b. Topping

c. Terrace fields

d. Hill agriculture

Ans. a. Terracing

Q52. When Ploughing is done at right angles to the slope allows the furrows to trap water and check soil erosion by rain water is called _______________

a. Hill Ploughing

b. Contour Ploughing

c. Top Ploughing

d. Slant Ploughing

Ans. b. Contour Ploughing

Q53. Conservation and management of water is essential for the survival of ____

a. Human

b. Plants

c. Animals

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q54. Which of the following activity will help in Water Conservation?

a. Sewage should be treated and only the clear water should be released into the rivers.

b. Industrial wastes (effluents) should be treated to prevent chemical and thermal pollution of fresh water.

c. Judicious use of water in our day-to-day life.

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q55. Conservation of resources or energy means ________________

a. Saving the resources

b. Using the resources efficiently.

c. Both of the above

d. None of the above

Ans. c. Both of the above

Q56. Which of the following actions can help us to save energy?

a. Switch off lights, fans, TV and other electrical items, when not in use.

b. Keep the bulbs and tubes clean.

c. Do not keep the door of a refrigerator open for a long time.

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q57. Food is stored in _______ on large scale and in _______ at home.

a. Warehouse, Store

b. Refrigerator, Warehouse

c. Warehouse, Refrigerator

d. Store, Warehouse

Ans. c. Warehouse, Refrigerator

Q58. __________ means the retention of existing forest or the creation of new forest at the levels prescribed by the State or local authority.

a. Forest conservation

b. Plantation drive

c. Deforestation

d. Forest Plantation

Ans. a. Forest conservation

Q59. Which methods of cooking uses less energy?

a. Use a pressure cooker

b. Use of solar cooker

c. Both of the above

d. None of the above

Ans. c. Both of the above

Q60. ____ is defined as ‘development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.

a. Regular development

b. Sustainable development

c. Unsustainable development

d. Economic development

Ans. b. Sustainable development

Green Skills Class 9 MCQ


Click here to test yourself on Green Skills Class 9 MCQ Questions Quiz


Green Skills Class 9 MCQ

Q61. Sustainable agriculture includes __________

a. Environment friendly methods of farming.

b. Production of agricultural crops or livestock without damage to human or natural systems.

c. Preventing the use of chemicals so as to avoid adverse effects to soil, water.

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q62. Biological diversity is essential for preserving ecological processes, such as_________________

a. Cleansing of air and water.

b. Maintaining the water balance within ecosystems.

c. Erosion control and local flood reduction.

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q63. Sustainable development is a concept that appeared for the first time in _____

a. 1986

b. 1987

c. 1988

d. 1990

Ans. b. 1987

Q64. Sustainable development includes ____________

a. Reducing excessive use of resources.

b. Planting more trees.

c. Recycling and reuse of waste materials

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q65. The Sustainable Development Goals (SDGs) were launched at the ________

a. Model United Nation

b. United Nation

c. China

d. USA

Ans. b. United Nation

Q66. The Sustainable Development Goals (SDGs) were launched in New York in _____

a. September 2017

b. September 2016

c. September 2015

d. September 2014

Ans. c. September 2015

Q67. How many SDGs were launched?

a. 15

b. 16

c. 17

d. 18

Ans. c. 17

Q68. The term ‘Green Economy’ was first coined in ______

a. 1988

b. 1989

c. 1995

d. 2000

Ans. b. 1989

Q69. A ______________ is a system which helps in economic growth while at the same time, taking care of the environment.

a. Green Economy

b. Green Skill

c. Green System

d. Green link

Ans. a. Green Economy

Q70. Which of the following statement is wrong about green economy?

a. It uses less resources.

b. It causes less pollution

c. It provides growth for everyone.

d. None of the above

Ans. d. None of the above

Green Skills Class 9 MCQ


Click here to test yourself on Green Skills Class 9 MCQ Questions Quiz


Green Skills Class 9 MCQ

Q71. The skills used for promoting green economy are known as _____________

a. Economic Skills

b. Finance Skills

c. Green Skills

d. Agriculture skills

Ans. c. Green Skills

Q72. Areas in which green skills contribute to the sustainable development are ________

a. Water and waste management

b. Rain water harvesting

c. Reducing pollution

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q73. Green Consumer Day is celebrated on ________ of each year.

a. 27th September

b. 28th September

c. 26th September

d. 29th September

Ans. b. 28th September

Q74. The National Skill Development Mission, which was officially launched by Government of India in _______ has been developed to create convergence across sectors and States in terms of skill training activities, including green skills.

a. 2013

b. 2014

c. 2015

d. 2016

Ans. c. 2015

Q75. GSDP stands for _____

a. Green Science Development Programme

b. Green Skill Development Partner

c. Green Skill Development Plan

d. Green Skill Development Programme

Ans. d. Green Skill Development Programme

Q76. A _______ is employment in any industry that contributes to preserving or restoring environmental quality in that sector and allowing for sustainable development.

a. Green job

b. Green Skill

c. Green Economy

d. Green work

Ans. a. Green job

Q77. Which of the following is an example of Green Projects?

a. Solid Waste Management by ‘Swachh Cooperative’

b. Modern Chulha of ‘Society of Development and Environment Protection’

c. Biotoilet by ‘Green Solution Foundation’

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Q78. Which of the following options describe a green economy correctly? A green economy _________.

a. Uses less resources

b. Uses more resources

c. Wastes less items

d. Wastes more items

Ans. a. Uses less resources

Q79. Which of the following is our duty to save energy?

a. We should keep hot food in refrigerator.

b. We should cook our food in open container.

c. We should switch off lights, fans, TV and other electrical items, when not in use.

d. We should not use public transport.

Ans. c. We should switch off lights, fans, TV and other electrical items, when not in use.

Q80. The fertility of the soil can be maintained by _________

a. Adding manure

b. Adding Fertilizers

c. Rotation of crops

d. All of the above

Ans. d. All of the above

Green Skills Class 9 MCQ


Click here to test yourself on Green Skills Class 9 MCQ Questions Quiz


Green Skills Class 9 MCQ


Disclaimer : I tried to give you the correct and simple Green Skills Class 9 MCQ , but if you feel that there is/are mistakes in the Green Skills Class 9 MCQ given above, you can directly contact me at csiplearninghub@gmail.com. Study material available on CBSE official website is used as a reference to create above Green Skills Class 9 MCQ. All the points are taken from CBSE Study material.


Important links of Class IX (IT-402)-Employability Skills

NOTES

Unit 3: ICT Skills

Unit 4: Entrepreneurial Skills

Unit 5: Green Skills

MCQ

Unit 1: Communication Skills

Unit 2: Self Management Skills

Unit 3: ICT Skills

Unit 4: Entrepreneurial Skills

BOOK SOLUTIONS

Unit 1: Communication Skills

Unit 2: Self Management Skills

Unit 3: ICT Skills

Unit 4: Entrepreneurial Skills

Unit 5: Green Skills

Important links of Class IX (IT-402)

Unit 1 : Introduction to IT–ITeS Industry – BOOK SOLUTIONS

Unit 1 : Introduction to IT–ITeS Industry – NOTES

Unit 1 : Introduction to IT-ITeS – MCQ

Unit 2 : Data Entry and Keyboarding Skills – BOOK SOLUTIONS

Unit 2 : Data Entry and Keyboarding Skills – MCQ

Unit 3 : Digital Documentation – NOTES

Unit 3 : Digital Documentation – BOOK SOLUTIONS

Unit 3 : Digital Documentation – MCQ

Unit 4 : Electronic Spreadsheet – BOOK SOLUTIONS

Unit 4 : Electronic Spreadsheet – MCQ

Unit 5 : Digital Presentation – MCQ

Important links of Class X (IT – 402)

UNIT 1: DIGITAL DOCUMENTATION (ADVANCED) – MCQ

UNIT-2: ELECTRONIC SPREADSHEET (ADVANCED) – MCQ

UNIT-3 RELATIONAL DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS (BASIC) – MCQ

UNIT-4 WEB APPLICATIONS AND SECURITY


Green Skills Class 9 MCQ

Green Skills Class 9 MCQ

Green Skills Class 9 MCQ

Green Skills Class 9 MCQ

Green Skills Class 9 MCQ

Green Skills Class 9 MCQ

Show More

Related Articles

यौगिक किसे कहते हैं? परिभाषा, प्रकार और विशेषताएं | Yogik Kise Kahate Hain Circuit Breaker Kya Hai Ohm ka Niyam Power Factor Kya hai Basic Electrical in Hindi Interview Questions In Hindi